Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

karo11inka 09:16, 11 mar 2020

Anda, dzięki za informację, myślę że nie będzie potrzeby cięcia ale pytam "w razie w"
AlinaP, podoba mi się twój pomysł, faktycznie osłoniło by mi budynek , ale co pod nim? też rozplenice by pasowały? Czy chodziło ci o to żeby było samo drzewo na trawie?
Co do tych trójkątów co myślicie o obwódce z tawuł 'golden princess', pasowało by do rozplenic? wiem że cis elegancki cały rok, ale poszukuję też innych alternatyw
AlinaP 11:01, 11 mar 2020

Bawiłam się w wizualizacje.
Za drogą wysokość tuj określasz tak, żeby się odsłonić. Klony tu już w aspekcie letnim, za to tawuly szare w pełni kwitnienia. Rabata z miskantami jeszcze uśpiona, jako obwódka cyprysik Filifera Aurea Nana. Na pierwszej wizualizacji miskanty kwitną, obwódki brak.
To, czy zastosujesz jakieś rośliny pod ewentualnym drzewem od południa, czy trawę, czy zupełnie coś innego zależy od Ciebie. Czy masz wystarczająco dużo czasu na pielęgnację, jaki chcesz mieć widok z okna? Może ktoś zaproponuje coś zupełnie innego?
Pozdrawiam.
karo11inka 11:56, 11 mar 2020

Właśnie z tym czasem to nie za bardzo. Narazie skupiam się na rabatach 1,2 i 3, reszta schodzi na drugi plan, ale dziękuję Ci za wszystkie pomysły. Jak jeszcze coś przychodzi ci do głowy , to pisz , maluj Wszystkie rady są mile widziane
AlinaP 12:41, 11 mar 2020

Mam nieodparte wrażenie, że coś stracisz, jak nie spróbujesz wytyczyć rabat wg pomysłu Asi. Teraz jest czas na planowanie. Może wykonanie później. To bardzo twórcza propozycja. Już bez poszerzania rabaty nr 2. Kiedys Ci to proponowałam. Masz tam tylko 3 świerki i 1 w narożniku.
Przerazil Cię ogrom prac, ale siłą rzeczy nasadzenia powstaną w pewnym oddaleniu od korzeni swierkow.
Kolejna propozycja na rośliny wokół miskantow: same cyprysiki Filifera Aurea Nana, bez obwódki, na tle domu te cisy na nodze, które już były proponowane przez koleżankę.
Kiedyś mówiłam o sosnach. Traktuje je (cyprysiki i sosny) jako jednogatunkowe rośliny okrywowe. Wolno rosną, ale to atut. Chyba, że chcesz pozostać przy tawulach goldflame.
Zimozielone proponuję, bo są niewymagające i zdobią cały rok.
karo11inka 13:27, 11 mar 2020

Ale jakby te nasadzenia drzew wyglądały gdybym zmieniła kształt rabaty jak Asia doradziła? bo ja nie umiem sobie tego wyobrazić Asiu mogłabyś rozrysować nasadzenia drzew gdyby były te dwa zęby z przodu? z roślinności jaką doradziła Asia nie chciałabym rezygnować, bo mi się wszystko podoba i co ważne jest mi znane i wiem że dobrze by tu rosło. Asiu jesteś?
karo11inka 13:30, 11 mar 2020

Wiem że linie drzew rozrysowałaś na czerwono i zielono , ale jak to , jedno drugiego nie będzie zasłaniać? nie umiem sobie tego wyobrazić .
AlinaP 15:10, 11 mar 2020

Linie drzew, ale i krzewów. Wyższe będą ze świerkami tworzyć wielowymiarową kompozycję, średnie bliżej, niższe z przodu. Podobny układ, lecz nie tak "płaski". Takie "kulisy". Asiu, o to chodzi?
karo11inka 19:42, 11 mar 2020

Zrobiłam zarys rabaty proponowanej przez Asię:

Tutaj rysunek z wymiarami (gdybym się pomyliła w liczeniu kratek):

Asiu czy tym razem lepiej mi wyszło

Bardzo Was proszę dziewczyny o zarys jakby te drzewka miały wyglądać.Czarne kropeczki to świerki.

Z góry bardzo dziękuje i dodaje zdjęcia w realu:

karo11inka 19:46, 11 mar 2020

Schodki wyznaczyłam sobie tak że linie stykają się z obecną linią krawężnika, ale już widzę że, aby wyszło więcej miejsca dla drzewek muszę przesunąć się w stronę domu.... jak to widzicie?

Linie rabat trzeba by przesunąć z 50cm w stronę domu, dobrze myślę?
Dorii 20:24, 11 mar 2020

Nie wazne co to za rośliny będą, liczą się linie.
Niebieskie to duże drzewa.
Małe z kulistą koroną wzdłuż ząbków, ilość dopasowana do wielkości docelowej drzewa.

Na nowej części rabaty rośliny ułożone w wachlarz