Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

anabuko1 22:54, 01 sie 2026

ajka napisał(a)
Piękne lilie, pamiętasz nazwę żółtej?
Hortensje masz już ogromne, bardzo szybko u ciebie kwitną. U mnie większość dopiero się zbiera.
Nie wiedziałam, że malujesz. Bardzo podobają mi się twoje obrazy.

Aniu, bardzo dziękuję za miłe słowa
Co do żółtej lilii... przyznam się bez bicia, że metki już dawno wyfrunęły Kupowałam ją kilka lat temu i była podpisana jako żółta lilia azjatycka, ale konkretnej nazwy już nie pamiętam.
A z hortensjami to chyba mam cieplejszy mikroklimat, bo u mnie faktycznie ruszyły pełną parą. Ale kilka dopiero startuje ..Twoje też niedługo pokażą pełnię urody, zobaczysz
A malowanie... to moja druga pasja po ogrodzie Farby i pędzle to taki mój ogród na płótnie. Cieszę się bardzo, że obrazy Ci się podobają.
Pozdrawiam serdecznie!
Ania
anabuko1 07:19, 02 sie 2026

anpi napisał(a)
Aniu, ogród bujny, kolorowy!
Hortensje bukietowe szczególnie też mnie zachwycają, bo u mnie dużo marniejsze.
Ale dębolistna od Ciebie pięknie rośnie i kwitła właściwie odrazu kolejnego roku po posadzeniu!
Obrazy też podziwiam. Obraz z ławeczką przyciąga mój wzroku, bo oczywiście kojarzy mi się romantycznie

Aniu, dziękuję
Cieszę się, że mój bujny ogród i hortensje bukietowe wpadły Ci w oko. U mnie one mają raj. Uwielbiam je jak chyba każdy ogrodnik. Jakiś nie wyobrażam sobie, że u ciebie coś marnieje. Zawsze masz wszystko perfekcyjne i pięknie rośnie i na bogato.
Hmmm u Ciebie może w przyszłym roku nadrobią? Trzymam kciuki!

Cieszę się, że dębolistna od mnie pięknie ci rośnie i kwitnie. To najlepszy dowód na to, że rośliny z ogrodowym błogosławieństwem rosną najlepiej

Moja w tym roku zmarzła w połowie i krzak taki nie nie równy mało kwiatów.

A obraz z ławeczką... dokładnie Dla mnie też to taki "romantyczny kącik. Na razie w sferze marzeń.
A jak maluje to świat zwalnia.

Pozdrawiam serdecznie

anabuko1 07:38, 02 sie 2026

ewsyg napisał(a)
Aniu, ależ Ty jesteś zdolna, pięknie malujesz. Obrazy bardzo mi się podobają. Dodatkowo pięknie opisujesz ógrody. Jesteś kobietą wielu talentów. Muszę jeszcze wspomnieć o talencie ogrodniczym. Twój ogród aż kipi kolorami i bogactwem roślin.

Ewo, dziękuję Ci bardzo za tak piękne słowa
Cieszę się, że moje obrazy i opisy ogrodów trafiają do Ciebie.
Malarstwo i ogród to dla mnie dwie pasje, które idą w parze - w obu szukam kolorów i harmonii.
A w ogrodzie to dopiero się dzieje... kipi życiem i zapachami, owadami. To wszystko daje nam dużo radości i energii
Pozdrawiam serdecznie
anabuko1 07:42, 02 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Ania jesteś kobietą wielu talentów. Doskonałą ogrodniczką i wspaniałe obrazy malujesz.
Wszystko mi się podoba.

Lidka, aż się zarumieniłam Dziękuję Ci z całego serca za tak ciepłe słowa

Wiesz co? W ogrodzie tworzę żywymi pędzlami i farbami z ziemi, a na płótnie zatrzymuję to co ogród mi podszepnie. Ale i też z tego co mnie dalej otacza. Jedno bez drugiego u mnie nie istnieje

Cieszę się ogromnie, że Ci się podoba i moja Pasja udziela się też innym. To dla mnie największa nagroda

Pozdrawiam Cię serdecznie.
anabuko1 08:15, 02 sie 2026

mirkaka napisał(a)
Jakieś inne ujęcia porobiłaś, nie poznaję twojego ogrodu, pięknie I chyba aparat zmieniłaś, zdjęcia są bardziej wyraziste, kolory intensywniejsze
No i masz talent, malowanie obrazów to wspaniała sprawa

Mirko, jak ja lubię takie komentarze

Dziękuję za miłe słowa Masz rację, aparat nowy zrobił swoje kolory same wyskakują z ekranu i człowiek ma ochotę wejść do tego ogrodu A to malowanie... wiesz, ogród to też jest malowanie. Tylko zamiast pędzla mamy łopatkę, a zamiast farb teraz jeżówki, hortensje, róże i trawy ozdobne.

Talent to chyba to, że chce się wstawać rano i patrzeć co tam nowego zakwitło. Reszta to już tylko praca i dużo cierpliwości.

Pozdrawiam ogrodowo
anabuko1 08:20, 02 sie 2026

Ewa777 napisał(a)
Magnolia już u Ciebie powtarza kwitnienie? Moja Genie też powtarza, ale na drugie kwitnienie muszę jeszcze poczekać. Na razie rosną pączki.

Ewo!
Tak, moja magnolia też postanowiła dać encore w tym roku! Najwyraźniej lato jej się spodobało i mówi "jeszcze jeden kwiatek dla publiki"

Genie to w ogóle jest pracowita dama. Jak już zacznie pączkować na drugie kwitnienie to potem ciężko ją zatrzymać. Czekanie jest najgorsze, wiem... ale jak te pączki pękną to będzie pokaz!

U mnie pierwsze kwitnienie było bardziej efektowne a teraz najmniej kwiatów i w tych liściach nie są tak widoczne z daleka.Ale też cieszą.
Fajnie, jeszcze trochę i będę podziwiać twoją...
anabuko1 09:21, 02 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Aniu kolorowe bogactwo u ciebie. Umiesz wyeksponować rośliny, pokazać ich piękno. Widać oko artystki. Ta miodowa żurawka też zwróciła moją uwagę.

Gosiu
Dziękuję za takie ciepłe słowa! Czytając kolorowe bogactwo i artystki to od razu zrobiło mi się cieplej na sercu.

Wiesz, to chyba prawda że ogród to trochę jak płótno. Każda roślina to inna farba i trzeba ją tylko dobrze postawić, żeby zagrała z resztą. A ta miodowa żurawka... złapała Cię, co? Ona jest u mnie takim małym słońcem między zielonymi. Jak tylko zaświeci, to wszystko dookoła ożywa.
Bardzo się cieszę, że widzisz to piękno, które staram się pokazać. To motywuje do dalszego kombinowania i sadzenia!
anabuko1 12:13, 02 sie 2026

Basieksp napisał(a)
Piękne obrazy Szczególnie te maki

Basiu, bardzo dziękuję
Maki to moje małe czerwone słońca w czerwcowym ogrodzie. Jak tylko się otworzą to aż serce rośnie.
Maki kocham za ich lekkość i ten kolor. Kwitną krótko, ale za to jak!

Cieszę się że wpadły Ci w oko

anabuko1 12:25, 02 sie 2026

vita napisał(a)
Hej Ponieważ malowanie jest mi bliskie, zerkam na fotki z Twojego pleneru Możesz zdradzić jak nauczyłaś się malować? Mam na myśli podstawy, kompozycję, perspektywę itp. Byłoby mi łatwiej postrzegać Twoje kroki w malowaniu. Jesteś amatorką, profesjonalistką?
Ogród w lecie u Ciebie wymiata!

Vita, dziękuję za miłe słowa o ogrodzie i o plenerowych zdjęciach.

Malowanie to dla mnie była czysta amatorszczyzna, robiona z potrzeby serca. Kiedyś w liceum trochę malowałam i szkole podstawowej potem długa przerwa.
Podstaw uczyłam się głównie sama, metodą prób i błędów. Bardzo pomogły mi książki o kompozycji i perspektywie, a najwięcej kanały na YouTube i obserwowanie prac innych.
Ale od ilus lat należę do grupy malarzy Chełmskich Stowarzyszenie Tworcze Pasja To dało mi bardzo dużo. Podszkoliłam się przy wspólnym malowaniu, były też wykłady i rozmowy przy sztalugach. Najcenniejsze są jednak plenery. To nie tylko czas na pracę, wystawy, ale też na wspólne malowanie, na rozmowy, na wyjątkowy czas spędzony razem. Rodzą się z tego przyjaźnie i dużo radości z samego procesu.

Patrzenie na to, jak inni podchodzą do kompozycji czy światła, uczy szybciej niż jakikolwiek podręcznik. Sama też jeszcze ciągle się uczę perspektywy i tego, jak uprościć obraz, żeby nie zgubić powietrza.
Cieszę się, że malowanie jest Ci bliskie. Sama malujesz, czy dopiero rozglądasz się za warsztatem i techniką

Potem już tylko praktyka, płótno i wychodzenie z tym w teren.
Ale i organizuje wystawy w różnych miejscach, plenery, konkursy, warsztaty malarskie itp.. dla mojego Stowarzyszenia i innych osób.
Pędzel to moje hobby i sposób na wyciszenie.
Cieszę się że tematy malarskie są Ci bliskie. Też malujesz, czy dopiero zaczynasz przygodę z tym tematem ?
Jak masz obrazy to pokażesz ?

vita 12:54, 02 sie 2026

Nie ogranicza mnie pancerz profesjonalnej krytyki, nawet jak tutaj takiej nie ma
Moja przygoda z malarstwem jest długoletnia, przedkładam malarstwo akwarelowe, trudniejsze, ale o wiele bardziej efektowne jeśli chodzi o efekty światłocieniowe a te uważam za najważniejsze w malarstwie. Światło i barwa.
Dziękuję za szczerą odpowiedź, teraz mogę odbierać Twoje malarstwo swobodniej, mogę podejść indywidualnie, przyjrzeć się motywom i intencjom. Czy jesteś otwarta na konstruktywną krytykę?