Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Gabriela 17:06, 18 lut 2012

Zasadniczo to chodzi o oliwę, która jest pyszna i zdrowa, świetnie smakuje tak jak ją jedzą Włosi - po prostu z bułką albo chlebem. Zawiera fosfor, potas, żelazo i witaminy: A, E, D i K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.
A olej lniany - bardzo podobnie. Oczywiście chodzi o surową oliwę i olej.
bociek 17:44, 18 lut 2012

O to cos na moj biedny chory zoladek, chociaz z godnie z zaleceniami lekarza tluszcze z duzym umiarem....
Ja uwielbiam oliwe z oliwek z pieczywem (a najlepsza jaka jadlam to taka tloczona na zimno nie filtrowana, mmmmmniam), jadam tak od lat, ale nie sadzilam, ze mozna pic tak sama.... Nie wiem czy bym przelknela.... Sprobuje, jesli ma mi pomoc, chociaz troche sie wzdrygam

Pszolko, a co w smaku lepsze, bo szczerze mowiac nigdy nie konsumowalam oleju lnianiego pod zadna postacia, chociaz siemie lniane mielone bardzo, ale to bardzo lubie
Pszczelarnia 18:08, 18 lut 2012

Na słabe wrażliwe żołądki, które ocierają się o żebra .
Aniu, ja tę różę podkładkę rodzicielską znajdę (może będzie w moich atlasach).
Pszczelarnia 18:12, 18 lut 2012

Czy to co zdrowe jest smaczne? Nie zawsze. Ale przyzwyczajenie drugą naturą i o smak nie pyta. I odpowiadając na pytanie: czy to smaczne? - to tak jak ze smakiem bywa - sprawa względna i indywidualna.
bociek 18:23, 18 lut 2012

A Ty w takim razie co wolisz oliwe czy len
Pszczelarnia 18:28, 18 lut 2012

Oliwę w żołądku , len na sobie i jako pościel ( i w ogródku - te niebieskie kwiatki są cudne). Olej lniany (czyli oliwa tak naprawdę) - nie jest niesmaczna.
bociek 18:40, 18 lut 2012

No i wszystko jasne Dzieki Ewus
agniecha973 18:46, 18 lut 2012

Używałam przez jakiś czas dużo oleju lnianego (dr Budwig) i powiem, że bez problemu da się go spożywać. Nie ma jakiegoś specyficznego smaku czy zapachu. Jest jak dla mnie neutralny. Ale ja ogólnie nie przepadam za oliwą i takimi gęstymi olejami, a szkoda. Może nie jadłam nigdy dobrej oliwy.
Gabriela 18:48, 18 lut 2012

Dobra oliwa, taka bez konserwantów, zmienia smak i kolor i na tym polega jej urok.
Milka 18:51, 18 lut 2012

A ja od dłuższego czasu piję olej z orzechów włoskich, zdrowy i pyszny