Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

popcorn 09:45, 28 paź 2015

Też ma GT 3ci rok, bardzo mi się widzi, kwitnie prawie cały czas, teraz też i też u mnie nie jest taki wsciekle żółty...
Pszczelarnia 09:48, 28 paź 2015

eee_taam napisał(a)
pokaż swoją kwinąca jesień w szerszych kadrach ...plisss

Nie mam szerszych kadrów. Ale zrobię.
Filomena 15:15, 28 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Artemis - 16 szt. (...)
I jeszcze kilka w planach.

To jest to! Szukam właśnie odpowiednich róż do półcienistej białej rabaty za domem, ale ...na razie biała jest głównie dzięki hortensjom anabell i białej porzeczce Jest ciągle tylko w mojej głowie, bo analizuję i analizuję, martwię się, że rozległe anabell przytłoczą róże, aleeee gdyby je w takiej ilości??? A tu budżet skromny
Ewo, ja jeszcze nie skonsumowałam całego Twojego wątku, muszę podobnie jak Vita rozbić tu obóz na zimę wraz z posiłkami
Że nie wspomnę o kultywowaniu tradycji po dziadku- jeszcze choćby ze 2 ule Dziadek przy wirówce do miodu a ja przy dziadku, miód mi spływa po dłoniach aż po łokcie... ach to dzieciństwo!
abiko 15:16, 28 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Dla Łucji - Badary: poznana dzięki Tobie forthegilla major, piękny niekłopotliwy krzak. Wart posiadania nawet w kilku sztukach. Niewysoki, wolno przyrasta, zgrabny, w maju kwitnie szczotkami a na jesień się przebarwia, płonąc i dłużej trzyma liście przebarwione niż trzmielina oskrzydlona.

Strasznie mnie zaciekawiła ta roślinka. Piękne białe kwiaty i wydaje się, że u mnie miałaby całkiem całkiem. Fajnie, że ją pokazałaś, bo art. Łucji przegapiłam.
nicol21 15:22, 28 paź 2015

Przyszłam, oczy nacieszyłam i idę dalej
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Pszczelarnia 16:55, 28 paź 2015

Filomena napisał(a)

To jest to! Szukam właśnie odpowiednich róż do półcienistej białej rabaty za domem, ale ...na razie biała jest głównie dzięki hortensjom anabell i białej porzeczce Jest ciągle tylko w mojej głowie, bo analizuję i analizuję, martwię się, że rozległe anabell przytłoczą róże, aleeee gdyby je w takiej ilości??? A tu budżet skromny
Ewo, ja jeszcze nie skonsumowałam całego Twojego wątku, muszę podobnie jak Vita rozbić tu obóz na zimę wraz z posiłkami
Że nie wspomnę o kultywowaniu tradycji po dziadku- jeszcze choćby ze 2 ule Dziadek przy wirówce do miodu a ja przy dziadku, miód mi spływa po dłoniach aż po łokcie... ach to dzieciństwo!

Filomeno, tak na szybko, 'Annabelle' przytłoczą 'Artemis', chyba. "In dubio pro reo", jakby co.

Ale niższe piętro z okrywowych wyższych róży: 'Schneewitchen' albo 'Aspirin', 'Alba Meidiland, 'Swany' - to już sobie wyobrażam.
bdan 09:58, 29 paź 2015

Ewa czytałam, że w listopadzie obornik na rabatach rozkładasz.
W art. Danusi czytam, że w listopadzie :
- rozrzucamy na rabatach kompost lub obornik i lekko przekopujemy

Jaki ten obornik rozkładasz? Świeży, przekompostowany? Rozkładasz to na istniejących rabatach?
Byłabyś tak kochana i laikowi temat przybliżyła ?
Pszczelarnia 10:31, 29 paź 2015

Obornik bydlęcy albo koński (ostatnio koński, bo tańszy, na mój 30-arowy ogród w cyklu 3-letnim potrzebuję 3 porządne przyczepy (powinnam jeszcze zostawić do kompostowania na próchnicę ale już nie starcza), przekompostowany (tzn. musi mieć min. 8 miesięcy) tylko wykładam - ściółkuję na rabatach bylinowych, pod drzewkami w sadzie, pod krzewami, pod drzewami (ale przy starych drzewach trzeba dać czasami płynne nawozy, gnojówki, żeby dożywić roślinę, czasami nawet nawiercić otwór do podawania) (wiosną przy motyczkowaniu sam się z ziemią i opadłymi liśćmi drobnymi wymiesza, jest już próchnicą). W warzywniku zaś przekopuję (nie, nie ja, tylko M.) szpadlem. Do tej pory kopał głęboko na 2 sztychy. Ale w tym roku będzie kopane płytko, bo u nas pod warstwa humusu są kamienie i żwir (i to wszystko wychodziło na wierzch).

Świeży obornik może popalić rośliny, ma za dużo azotu.

Była swego czasu dyskusja o tym, czy obornik (jak piszę obornik mam na myśli zawsze przekompostowany, nie świeży) wykładamy wiosną czy jesienią? Za wykładaniem wiosennym przemawiał fakt jego wypłukiwania poza obszar roślin na rabacie podczas zimowych opadów śniegu i deszczu przy zamarzniętej ziemi.
Nie umiem tego ocenić.

Wykładam zawsze późną jesienią i nawet zimą. Wiosną nie mam na to już czasu.
Nie wiem, czy z tego powodu moje rośliny dostaną mniej składników?
Temat ciekawy.

Pszczelarnia 10:34, 29 paź 2015

bdan napisał(a)
Ewa czytałam, że w listopadzie obornik na rabatach rozkładasz.
W art. Danusi czytam, że w listopadzie :
- rozrzucamy na rabatach kompost lub obornik i lekko przekopujemy

Jaki ten obornik rozkładasz? Świeży, przekompostowany? Rozkładasz to na istniejących rabatach?
Byłabyś tak kochana i laikowi temat przybliżyła ?

Kochany Laiku, a jak rozłożyć obornik na nieistniejącej rabacie? Na trawie/żwirze?
bdan 10:59, 29 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Kochany Laiku, a jak rozłożyć obornik na nieistniejącej rabacie? Na trawie/żwirze?

Ewa wiem, trąba jestem .

Miałam na myśli zakładaną rabatę. W zeszłym roku tak właśnie robiliśmy, że jesienią rozsypywaliśmy na zaplanowanych rabatach na trawie obornik i mąż to przekopywał, na wiosnę sadziliśmy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies