Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 13:55, 29 paź 2015

popcorn napisał(a)
Ja rozkładam taki dość świeży jeszcze, późną jesienią, np w maliny. Nie mam miejsca by kompostować (choć ostatnio jakby więcej Leży potem z rok zanim zniknie... ale po zimie jakby go mniej.

Jak nie styka się z korzeniami i jest rozłożony przed zimą, to lekko świeży obornik nie przeszkadza. Też tak robiłam pod owocowe drzewka.

14:02, 29 paź 2015
ciekawa dyskusja ...u mnie kurski leży od wiosny ...też nie wiedziałm co zrobić ...przykryłam skoszoną trawą ...wiosną właśnie maliny dokarmę trochę.

gdzieś wyczytałam ...że obornik przekompostowany min sezon zalecają jesienią do warzywnika ...a na rabaty i pod rośliny wiosną.
Pszczelarnia 14:28, 29 paź 2015

U mnie tylko gołębi od wiosny leży w worze i jeszcze się nie nadaje.
Pszczelarnia 17:12, 29 paź 2015

http://www.todayshomeowner.com/how-to-grow-crabapple-trees/
Mala_Mi 20:53, 29 paź 2015

I gdzie te klony????
Pszczelarnia 20:58, 29 paź 2015

Anuś, mam tatarski (3 St.), srebrzysty, czerowony, 2 polne, Princeton (jaki on?) , i ten bordowy (za nisko zaszczepiony) i pensylwański. Ale to jeszcze nie etap pokazywania. Bo wiesz jak to u mnie jest w ogrodzie .... nie za bardzo "halo".
07_Rene 21:18, 29 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Anuś, mam tatarski (3 St.), srebrzysty, czerowony, 2 polne, Princeton (jaki on?) , i ten bordowy (za nisko zaszczepiony) i pensylwański. Ale to jeszcze nie etap pokazywania. Bo wiesz jak to u mnie jest w ogrodzie .... nie za bardzo "halo".

Jak Ty masz ... nie za bardzo "halo", to jak ja mam?
Ciekawa jestem Twoich klonów. Najbardziej pensylwańskiego.
Margarete 13:10, 30 paź 2015

Ciekawa dyskusja....choć temat mocno gówn..ny , ja dostałam od Krysi Krys jedna porcje obornika kurzęcego to go usypałam w pryzme, zakryłam włókniną i gałeziami, liścmi i tak czeka do wiosny, a teraz dostałam też 2 wory bydlecego, nieduzo ale na mój mały areał to bedzie ok. Miałam problem jak go przechowac do wiosny, teraz juz wiem, chyba....bo zrozumiałam że moge bezposrednio na ziemi ułożyc w pryzme, przysypac ziemią lekko, zakryc włókniną podziurawioną, przysypac gałeziami, liścmi etc...i pioczekac na wiosne. Czy mam go podlewac jak zima bedzie sucha , bezśniezna ?
CZy dobrze mysle ?
Filomena 15:31, 30 paź 2015

Ja jeszcze chcę też dorzucić dwa słowa do dyskusji gówn..ej, bo wszędzie czytam, że każdy obornik podwyższa ph ziemi. Osobiście nigdy go nie stosowałam w ogrodzie, bo zależy mi na niskim ph ziemi ( hortensje, różaneczniki...). Ale może taki zleżały nie wpłynąłby na to znacząco? zapasy kurzaka miałabym od sąsiadów....
Ta proekologiczna dyskusja bardzo mi się podoba
Rench 16:46, 30 paź 2015

Ja też się zaopatrzyłam w obornik mielony,ale nie wiedziałam,że to kurzy.
Czy mogę nim obsypać róże ?