Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 13:27, 06 lis 2015

Madzenka napisał(a)
A jak w tym roku ma sie ośmial?

Ośmiała w tym roku nie miałam a miałby się dobrze przy tej suszy.

Ale w przszłym będzie "narożnikowo" w nowym warzywniku.

Pszczelarnia 13:29, 06 lis 2015

Filomena napisał(a)
A ja nie znałam takiej roślinki. Udaje Ci się Ewo ja mieć co roku ? Bardzo atrakcyjna jak na kwitnienie do mrozów - doczytałam

Ona jest bezproblemowa, trzeba tylko mieć nasiona i wysiać w kwietniu w domu a po majowych przymrozkach wysadzić do gruntu.
Pszczelarnia 13:44, 06 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
Moje ośmiały jeszcze też ładnie wyglądają.. tylko nasion nie zebrałam buuuu gapa ze mnie

Klona poprowadź wyżej, bardo ładnie się dają wyciągać, ja swojego czerwonego podciągnęłam o co najmniej metr.. w 2 lata już jest tak sztywny, że nie wymaga podwiązania.
Tak co roku go podciągam jak linie

Ale możesz jeszcze zebrać, nic nie stoi na przeszkodzie.

Ania dla Ciebie moje "odkrycie":

Henry Chevallier Guild z Aspall w Suffolku, w 8 pokoleniu producent jabłek i cydru (piłam) twierdzi, że posadzenie orzecha włoskiego w sadzie (i uprawa czosnku na grządkach bardzo blisko) chroni drzewa przed parchem jabłoni.

A ja swojego orzecha wycięłam z sadu - miał 10 lat i nigdy nie dawał owoców. Byłam zbyt niecierpliwa .

bdan 14:15, 06 lis 2015

Ewa stożki kupowałam po 110 zł
monia 17:16, 06 lis 2015

Pszczółko mam pytanie czy cis pospolity po 7zł o długości 90cm i szerokości około 15cm mało rozgałęziony ( ale u dołu ma małe przyrosty) to dobra cena ? I jeżeli tak to co ile cm trzeba go sadzić na żywopłot ? Pozdrawiam po dłuższej przerwie
Pszczelarnia 18:39, 06 lis 2015

O, Monika?! Weź każdą ilość. A to są baccata czy intermedia 'Hicksii', 'Hilli'?

Ja bym nawet co 30 cm już sadziła. Baccata może ciut rzadziej. I wiosną na równo obcięła.

One są z doniczek czy kopane z gruntu?

Dla Ciebie sierpniowe ogrodowe impresje.

monia 19:11, 06 lis 2015

Pszczółko dzięki za szybką odpowiedź i za fotkę, wrzuciłam sobie na pulpit jako inspiracje. Na moim profilu zdjęcie wrzucę jak wyglądają. Nie było właściciela a na etykietce tylko cis, robotnicy szkółki nie znają się na gatunkach.
Pszczelarnia 19:34, 06 lis 2015

Listopadowych wspominków ciąg dalszy. Historie kilku miejsc.

Jak zmieniało się otoczenie (ogród?) w trakcie prac remontowych 200-letniego domu. Jak w trakcie zakrojonych na wielką skalę prac remontowych nie zniszczyć tego, co cenne w ogrodzie, rozpoznać, docenić i zachować.

Listopad 2004
Na zdjęciu prawdziwa węgierka, jeszcze ciągle rodzi co 2 lata zdrowe owoce, już zbliża się do kresu swoich możliwości.

Marzec 2011

Marzec 2015

Czerwiec 2015

monia 19:57, 06 lis 2015

Pszczółko chyba chcesz mnie podbudować tymi zdjęciami, dużo pracy włożonej. Im więcej w ogrodzie siedzę to mam rozłam ze wszystkim, nad każdą rabatą co myślę że dobrze to i tak wychodzi co innego niż w mojej wyobraźni. Chyba muszę nadrobić z ogrodem, w niedziele prześle zdjęcia może coś podpowiesz. Co do budynku to duzo też pracy zazdroszczę okiennic.
sylwia_slomc... 20:13, 06 lis 2015

Ewuniu pokaż więcej takich porównań jak się ogród zmienił w czasie .....uwielbiam