Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Urszulla 14:25, 05 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Dzisiaj przyszły zapakowane rewelacyjnie dalie. Bardzo ładne bulwy.
Jeszcze czekam na kolejne.

Dla przypomnienia, w tamtym roku rosły u mnie takie. Kolekcja się powiększa.

Fantastycznie skomponowane kolorystycznie arcydziegiel z nasion mi się nie udał a jest rewelacyjny może kiedyś wpadnie mi w ręce
Dalie cudne, ale ja na wykopywanie się nie piszę
Madzenka 14:34, 05 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Tutaj są: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=969

Mają ponoć śliczny układ/splątanie gałęzi, czego fastigiaty nie mają, rosną szybko (ale generalnie graby - "brzosty" jak mówi mój ojciec - rosną szybko.
Ich korona dojrzałego drzewa to 3 - 4 m (a więc szczupłe są) i wzrost do 10 m (a więc niewysokie).

Ta różnica dotyczy chyba układu konarów i gałęzi - tylko. Więcej powiem za 10 lat.

Zachwycające, pooglądałam. Mam ochotę na więcej grabów ale juz miejsca na sadzenie nie mam... A mimo wszystko nie wiem czym sie różnia teraz od Lucasow, skoro juz wiem jaka jest róznica w stosunku do fastigiata. Rzeczywiscie fastigiata nie maja splątanych gałazek, rosna neimal idelanie w lekkie łuki.

Dalie uwielbiam ale ciepliwości do nich nie mam.... I jakoś teraz do mojego ogrodu nie pasuja. W poprzednim nie wyobrażalam sobie późnego lata bez ich kwiatów.
Marcowa 20:17, 05 mar 2016

Ewa,ledwie się zarejestrowałam,przywitałam i w te pędy do Ciebie.No ileż można tylko podglądać?I od razu z pytaniami,bo zaraz prace ogrodowe Cię pochłoną i czasu będziesz miała mniej.Wypatrzyłam u Ciebie Angelica gigas.Kupiłam nasionka na all..i nie wiem co dalej.Posiać teraz i potem siewki do ogrodu czy poczekać i bezpośrednio w ogród siać.Bardzo nie chciałabym ich zmarnować.
Evchen 21:00, 05 mar 2016

Macham Pszczółko
Pszczelarnia 11:13, 07 mar 2016

Madzenka napisał(a)

Zachwycające, pooglądałam. Mam ochotę na więcej grabów ale juz miejsca na sadzenie nie mam... A mimo wszystko nie wiem czym sie różnia teraz od Lucasow, skoro juz wiem jaka jest róznica w stosunku do fastigiata. Rzeczywiscie fastigiata nie maja splątanych gałazek, rosna neimal idelanie w lekkie łuki.

Dalie uwielbiam ale ciepliwości do nich nie mam.... I jakoś teraz do mojego ogrodu nie pasuja. W poprzednim nie wyobrażalam sobie późnego lata bez ich kwiatów.

Dorosłe 'Lucasy' są takie puchate a 'F. Fontaine' ponoć zachowują ten wrzecionowaty ale smukły strzelisty pokrój.
Anda 11:39, 07 mar 2016

Ewus, moze Ty rozpoznasz, co to za roslinka?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=309#post_6
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 12:13, 07 mar 2016

Marcowa napisał(a)
Ewa,ledwie się zarejestrowałam,przywitałam i w te pędy do Ciebie.No ileż można tylko podglądać?I od razu z pytaniami,bo zaraz prace ogrodowe Cię pochłoną i czasu będziesz miała mniej.Wypatrzyłam u Ciebie Angelica gigas.Kupiłam nasionka na all..i nie wiem co dalej.Posiać teraz i potem siewki do ogrodu czy poczekać i bezpośrednio w ogród siać.Bardzo nie chciałabym ich zmarnować.

- witaj Marcowa Pani!

Ja robiłam tak. Siałam do doniczek pod koniec stycznia (a było to w 2014 r.). Przemroziłam doniczki na dworze. Po 2 - 3 tygodniach (chyba) zabrałam do domu do temperatury 5-8 st. W czerwcu rozsadę wysadziłam do inspektu (takie przedszkole), a na wiosnę przyszłego roku posadziłam już w miejsce docelowe na rabatę tam, gdzie był on potrzebny.

Niestety nornice i im podobne lubią nadgryźć jego (chyba słodki) korzeń, bo niektóre nie przekwitły a już zmarniały (jakby zwiędły) - z łatwością wyciągałam je ziemi.

Może można robić inaczej? - zrobiłam wg instrukcji Vivy.
an_tre 13:07, 07 mar 2016

Piękne dalie, już widzę je u ciebie oczyma wyobraźni jak kwitną i współgrają z twoim ogrodem super kolekcja
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Poziomka 15:11, 07 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Dla przypomnienia, w tamtym roku rosły u mnie takie.

Ewo ubiegły rok był bardzo niekorzystny dla dalii, a u Ciebie rosły takie pięknotki.
Ta różowa uroczo wygląda, jaka to odmiana ?
Marcowa 15:18, 07 mar 2016

Dziękuję pięknie Ewo.
Tak sobie myślę,z tym przemrożeniem to może do lodówki...Bo na dworze to już raczej nie przymrozi.
W każdym razie nasionek mam tyle,że spróbuję na różne sposoby.I na styczniowe sianie też zostawię.
Serdeczności Marcowe