Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

ana_art 13:52, 05 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Donica ozdobna choć jadalna w warzywniku przeżyła przymrozek:

szczawik widzę? patrzyłam dzisiaj na niego i myslałam jak on się zachowuje, jak rośnie
Powiedz jak rozsady cyni? kiedy będziesz je dawała do ogrodu? nadaja ładna pogodę bez ogrodników. Cześć swojej wysiałam w domu, a reszte zostawiłam i teraz zastanawiam się czy nie wysiać ich już do gruntu. Jak myślisz?
Pszczelarnia 14:21, 05 maj 2016

ana_art napisał(a)

szczawik widzę? patrzyłam dzisiaj na niego i myslałam jak on się zachowuje, jak rośnie
Powiedz jak rozsady cyni? kiedy będziesz je dawała do ogrodu? nadaja ładna pogodę bez ogrodników. Cześć swojej wysiałam w domu, a reszte zostawiłam i teraz zastanawiam się czy nie wysiać ich już do gruntu. Jak myślisz?

Szczawik to donicowe odkrycie zeszłoroczne. Zimę przezimował w donicy odstawionej pod szopę. Aż się chce go do gruntu posadzić ale nie widzę rozsad.

Cynie u mnie w domu na parapecie mają jedna parę listków i czekam na kolejną, wtedy przepikuję, dam podrosnąć i dam do gruntu. One nadgonią wszystko i będa cieszyć mnie długo, nie ma pośpiechu.

Ja bym cynii jeszcze nie siała do gruntu, one wysiane wtedy, kiedy NOCE są ciepłe (tak ok. 10 st.) ładnie nadrabiają i są silniejsze. Swoich do gruntu jeszcze nie siałam. Cynie wschodzą po tygodniu, więc nie ma pośpiechu, chyba.

Aneto, u Ciebie nie wiem jaki jest klimat ogrodowy, ciepło jak w Tarnowie/Rzeszowie? Ważne są temperatury nocy.

Pszczelarnia 14:26, 05 maj 2016

I jeszcze dla Andy, pogłębione rozważania nt. jabłonek ozdobnych,

z rynku niemieckiego:

https://www.lw-heute.de/rund-ums-jahr-zierend

z rynku angielskiego:

http://www.hortweek.com/ornamental-malus/landscape/article/987937

Z rynku polskiego

rozprawy pana Adama Marosza już cytowałam.

Czyli pozostaje nam tylko sadzić i propagować tę wiedzę.
Pszczelarnia 14:30, 05 maj 2016

Kasya napisał(a)
Ewa, a masz jakies wskazowki odnosnie cebuli ? pewnie wode lubi ? bo cos mi nie wyszla w zeszlym roku
teraz znowu posadzilam male fioletowe cebulki

Chyba nie o wodę tak chodzi, bo u mnie jej nie miała dużo (susza), może materiał był złej jakości?

Zobacz tutaj:
http://abc-ogrodnictwa.pl/warzywny-uprawa-cebula
Agania 14:32, 05 maj 2016

Kasya napisał(a)
Ewa, a masz jakies wskazowki odnosnie cebuli ? pewnie wode lubi ? bo cos mi nie wyszla w zeszlym roku
teraz znowu posadzilam male fioletowe cebulki

no właśnie kiedy siać wprost do gruntu, bo w kuwetkach zniszczyłam..przelałam...
Pszczelarnia 14:36, 05 maj 2016

Już. Ale będziesz siać czy sadzić dymkę? Ale i tak już do gruntu.
ana_art 14:42, 05 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Szczawik to donicowe odkrycie zeszłoroczne. Zimę przezimował w donicy odstawionej pod szopę. Aż się chce go do gruntu posadzić ale nie widzę rozsad.

Cynie u mnie w domu na parapecie mają jedna parę listków i czekam na kolejną, wtedy przepikuję, dam podrosnąć i dam do gruntu. One nadgonią wszystko i będa cieszyć mnie długo, nie ma pośpiechu.

Ja bym cynii jeszcze nie siała do gruntu, one wysiane wtedy, kiedy NOCE są ciepłe (tak ok. 10 st.) ładnie nadrabiają i są silniejsze. Swoich do gruntu jeszcze nie siałam. Cynie wschodzą po tygodniu, więc nie ma pośpiechu, chyba.

Aneto, u Ciebie nie wiem jaki jest klimat ogrodowy, ciepło jak w Tarnowie/Rzeszowie? Ważne są temperatury nocy.

szczawik widziałam dzisiaj w ogrodniczym po raz pierwszy, zaciekawiłam się bo miał ładne liście.
Z pogoda to nigdy nic nie wiadomo, w tej chwili jest bardzo ciepło, noce ok 8-10st, więc jeszcze poczekam. Te wysiane w domu wyglądają tak, więc też poczekam
Anda 14:45, 05 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
I jeszcze dla Andy, pogłębione rozważania nt. jabłonek ozdobnych,

z rynku niemieckiego:

https://www.lw-heute.de/rund-ums-jahr-zierend

z rynku angielskiego:

http://www.hortweek.com/ornamental-malus/landscape/article/987937

Z rynku polskiego

rozprawy pana Adama Marosza już cytowałam.

Czyli pozostaje nam tylko sadzić i propagować tę wiedzę.

Dzięki bardzo, zaraz zabiorę się do czytania

Ewuś, u sąsiadów na czereśni właśnie przed godziną osiadł rój pszczół. Nagle zrobiło się od pszczół głośno i ciemno w ogrodzie, a potem zobaczyliśmy, że usiadły na czereśni. Sąsiadka powiedziała, że zaraz zadzwoni do związku pszczelarzy. Czy te pszczoły skądś mogły uciec? Skąd się takie roje biorą?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Urszulla 15:08, 05 maj 2016

Anda napisał(a)

Dzięki bardzo, zaraz zabiorę się do czytania

Ewuś, u sąsiadów na czereśni właśnie przed godziną osiadł rój pszczół. Nagle zrobiło się od pszczół głośno i ciemno w ogrodzie, a potem zobaczyliśmy, że usiadły na czereśni. Sąsiadka powiedziała, że zaraz zadzwoni do związku pszczelarzy. Czy te pszczoły skądś mogły uciec? Skąd się takie roje biorą?

Przerabiałam temat z pszczołami w ogrodzie. Było niebezpiecznie- na szczęście u mnie usiadły na gruszy.Po godzinie rój sam poleciał, podobno do lasu.
Urszulla 15:15, 05 maj 2016

Ewo fotel w tym warzywniku super się znalazłna róże poczekam a dokładnie na spektakl jedyny w swoim rodzaju
gałązki derenia żyją, tfu,tfu