Piękne fotki pokazujesz pięknych roślin i rabat.
Ławeczka niebieska cudo a czerwonej rudbeki jeszcze nie widziałam.
A takie ku pamięci mam do każdej rabaty. Zwykle powstaje pod koniec lipca
Dla Miry rozważania i odpowiedzi:
Precyzujemy
Sobie ku pamięci:
- okryć dzielżanom nogi (podsychają) -czym - nie wiem, na razie rosną z trytomami i nie jest tragicznie. Trytoma żółta zakwita później niż pomarańczowa. W plecach mają trzcinniki.
- zrobić różom więcej miejsca -tak, tak też to dziś zrobiłam. Czyli coś wysadziłaś spod róż?
- podejść krytycznie do liliowców - dlaczego? liście czy kwiaty nie takie? Liście. Niektóre są bardzo "nachalne" w wyrazie.
- usadowić pięciornika angielskiego w kolorze czerwonym
- wyeksponować Stella d'Oro - a gdzie je masz? Cisy i seslerie je zarosły.
- zrobić kwietne obwódki z przodu w sekwencjach (podzielić kukliki)Już zaczęłam robić - kukliki podzielone.
- zagęścić jeżówki - udało mi się kupić 7 jeżówek żółtych w dobrej cenie.
- usunąć koszmarnego sumaka ze skarpy - raz jeszcze się zastanów i zrób fotkę - był już usuwany ale jak feniks z popiołów odrasta. Boję się takich roślin jak akacja, sumak, jeżyny.
- rozejrzeć się za ciekawymi pomarańczowymi lub czerwonymi roślinami, uwzględniając ich pory kwitnienia - nooooo - mam pustkę w głowie.
- uwaga: jastruny nie kwitną w tym samym czasie co jeżówki - odsunąć je od siebie - wiosną czy jesienią zadziałać z jastrunami? Nie wiem.
- posadzić "z głową" piękne liliowce od Marzeny (wysokie odmiany) - część posadziłam a nawet podzieliłam.
- wysadzić szałwię lekarską - a wiesz gdzie? Nie wiem, szary kolor mam tylko w zielniku.
- nastawić się na atrakcyjność tej rabaty w lipcu i sierpniu- oczywiście
pozdrawiam
Ściskam,