Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 16:42, 02 sie 2016

Gabriela napisał(a)
Bajecznie. Ależ ja Ci zazdroszczę tych lilii, są wielkie, pachnące. Masz może nazwy odmian?
Deszczowo mamy luksus w tym roku, pomyśleć, że rok temu cierpiałyśmy z przeciwnych powodów - u Ciebie było za sucho, a u mnie za mokro.
Brzoskiwnie będą lada moment do jedzenia.
Ps. Na stronie głównej, artykuł Danki o ogrodzie Vivy, polecam.

Nie mam. Ale to z katalogu Lilypolu tzw. drzewiaste, wielkie. Rosną w tym miejscu już 3 sezon.

Dla Ciebie oryginalna i piękna:

PS 2 Brzoskwinie mówisz ... . A znasz "Dzikie brzoskwinie. Antologia poetek amerykańskich" w tłumaczeniach Hartwig?
Jest taki wiersz o prerii i pszczole Emily Dickinson, podaję jednak w tł. Barańczaka: STWORZYĆ PRERIĘ

"By stworzyć prerię, starczy jeden zgoła
Kwiat koniczyny,
Marzenie
I pszczoła.
Jeśli pszczół nie ma ani na lekarstwo,
Same rojenia wystarczą."

Tak mi się jakoś dzisiaj literacko kojarzą i brzoskwinie z Twojego ogrodu i preria z artykułu Danusi.
I nawet rozmowa Gerdy z kwiatami u Andersena - ale o tym innym razem będzie opowieść.

Borbetka 16:49, 02 sie 2016

Obecne lato jest łaskawe dla roślin. Cyklicznie pada, przynajmniej u mnie, i jest zielono jak nigdy wcześniej. Może dla polskiego wczasowicza kiepsko, ale dla ogrodnika to bajka po prostu.
Ale mnie te białe lilie zachwycają Ewa.
Pszczelarnia 17:01, 02 sie 2016

bdan napisał(a)
Ewa juz dawno miałam zapytać ale jakoś czasu nie znalazłam. Czy Ty swoje róże opryskujesz jakoś prewencyjnie, jak Ci się pojawiają wygyzione dziurki w listkach to pryskasz? Zaglądając na zdjęcia, to wszyscy maja takie ładne listki róż. Ja moich niczym nie pryskałam (raz tylko mydłem potasowym bo mszyca była) i mam dylemat, czy jednak nie szkodzę ogólnie różom, godząc się na dziurki w liściach. Reagujesz na każdy zmieniony listek, co mozna odpuścić, przykładowo pod koniec sezonu a z czym jednak koniecznie walczyć?

Co do róż i oprysków.
W tym roku na grzyba pryskałam wiosną (na początku maja) chemią syntetyczną i octanem wapnia - niektóre tylko. Terminatorek nie pryskałam. Pryskam angielskie róże. Oprysk octanem wapnia powinnam powtórzyć koniecznie ale nie mam czasu.

Na owady nigdy niczego nie pryskam (raz zapodałam oprysk wrotyczowy na różaneczniki na opuchlaki). A powinnam, bo widzę, że owady upodobały sobie róże Graham Thomas, Golden Celebration - ale nic dziwnego, rosną w bardzo niesprzyjających warunkach. Powinnam opryskać, bo co roku w tym miejscu jest gorzej albo przesadzić te róże. Ale nie mam czasu, chęci, przekonania (ważna kolejność).

Przy owadach ważne są terminy oprysku uzależnione od biologii owada: maj i początek sierpnia to chyba dobre momenty. Mszyce łatwo zebrać rękoma, nie ma potrzeby pryskania. Ale jak nie rękoma, to trzeba popryskać.
Są owady grasujące wszędzie: zmasowany atak mam, nawet na pysznogłówce.

Ale mam też roje ptaków (czuje się jak w pewnym filmie), co chwila któryś spod nóg mi odfruwa, mam wrażenie, że już nawet nie latają a zamieniły się w ptaki biegające.

Pszczelarnia 17:49, 02 sie 2016

Na rabacie bylinowej 1 po stronie prawej i lewej:

Ogród też lubi się stroić:

Jana 17:59, 02 sie 2016

Wpadła mi w oko monarda i rdest ale i tak wszystko wygląda jak w bajce
Gruszka_na_w... 20:19, 02 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)

A ja nie wiem, co to deszcz meteorytów. Tzn. nie widziałam.

Zacytuję to, co napisałam u siebie:
Czekam na kwitnienie moich najstarszych lilii. Zakwitają dopiero na przełomie lipca i sierpnia. Leżę w ich pobliżu podczas sierpniowego spektaklu na niebie, czyli deszczu meteorów zwanych Perseidami i się upajam podwójnie: wzrokiem i węchem.

(cytat ze str. wiedzocholik.pl- Perseidy powiązane są z kometą 109P/Swift-Tuttle. Wprawdzie możemy je podziwiać od 17 lipca do 24 sierpnia, to jednak maksimum roju przypada na noc z 12 na 13 sierpnia. Liczba zaobserwowanych spadających gwiazd w tę noc może wynieść nawet 100 na godzinę. Radiant roju znajduje się w gwiazdozbiorze Perseusza – na niego więc musimy w nocy kierować swój wzrok. Łatwo go znajdziemy, jeśli skierujemy swój wzrok – około północy – na wschód.)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 20:31, 02 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Taki sierpień!

Bajeczny sierpień. Przepiękna kombinacja kolorystyczna.
Bogdzia 21:14, 02 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Są owady grasujące wszędzie: zmasowany atak mam, nawet na pysznogłówce.

Pamiętaj że nie wszystkie owady są szkodliwe.

Ale mam też roje ptaków (czuje się jak w pewnym filmie), co chwila któryś spod nóg mi odfruwa, mam wrażenie, że już nawet nie latają a zamieniły się w ptaki biegające.

Bardzo mi się ten opis podoba, u mnie jest tak samo.

Cudny kolor pysznogłówki.

Pszczelarnia 22:15, 02 sie 2016

Szerzej zaprezentuję rabatę bylinową 2 o nazwie "drugi ogród" albo "wstęga".

Ten kadr zapowiada zmianę kolorystyczną w ogrodzie:

Wchodzimy do niej przez żywopłot grabowy:

Uwagę zwracają przede wszystkim rudbeckie:

Pszczelarnia 22:20, 02 sie 2016

Są na niej krokosmie:

Dzielżany

"Rumianki"