Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:11, 24 sty 2017

Marcowa napisał(a)
(...)

Warzywnik to już postanowione,czy wahasz się jeszcze? Ja go tam widzę.Będzie niski żywopłocik jako nawiązanie do obwódki zielnika? Ceglana ścieżka czy trawiasta?
Warzywniki są piękne.Miałam warzywnik w najbliższym sąsiedztwie domu,z braku miejsca na rabaty przeniosłam go na tyły i brakuje mi tego widoku.

Waham się jeszcze (rabata różanecznikowo trawiasta jako sąsiedztwo dla warzywnika?). Ale innego miejsca nie mam. W tym roku rezygnuję z jednej części powierzchni - korzenie wielkich jesionów przerastają glebę i nie nadaje się pod warzywa. Daliom też było za sucho.

Chciałabym bez bukszpanowego żywopłocika (na razie), z obrzeżem kwiatowym (kocimiętka albo coś innego jednorocznego) i z trawiastą ścieżką między warzywnikiem a rabatą kwaśnolubną.

W warzywniku zaś będzie pociągnięta ścieżka z cegły.

Pszczelarnia 10:13, 24 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewcia nigdy nie widziałam w realu takiego zestawienia. Ale jak dla mnie rh i warzywa wizualnie się żrą i bym się na taki zestaw nie porwała, ale znając Twoje wyczucie wszystko zagra jak trzeba. Ja jednak rh w leśnych klimatach wolę

I to jest problem właśnie klimatów sąsiedzkich. Jedyny ale duży.

Tak by wyglądało to sąsiedztwo:

magnolia 10:20, 24 sty 2017

a masz gdzież zdjęcie tej rabaty w sezonie, najlepiej od strony przeciwnej niż brama?
magnolia 10:23, 24 sty 2017

pytam, bo może mozna domknąć od strony warzywnika tę rabatę czymś spokojnym?
Pszczelarnia 10:30, 24 sty 2017

nawigatorka napisał(a)
to się nazywa ogrodnik. Zima nie straszna. planowanie na śniegu to genialny pomysł! tylko, że u mnie stopniał... a porysowałabym sobie
czy strumień słychać w domu? kiedyś chotelowałam sie w zakopanym i pod oknem płynoł mi gorski potok...nie zabrzmi to dobrze ale myślałm ze zwariuje. Lato, upał i okna zamknąć sie nie dalo ale spać tez się od szumu nie dało

Już teraz nie tak bardzo słychać, bo strumień został zmeliorowany i poszerzony znacznie, woda nie ma siły spadu, leniwie płynie hamowana przez progi, w lecie jest jej mało. Kiedyś przy starym strumieniu goście zawsze pytali o stację kolejową (szum pociągów) lub deszcz nocny (szum padającego deszczu).
Ten szum strumienia jest najbardziej rześki i hałaśliwy wczesną wiosną jak schodzą śniegi z Masywu Śnieżnika, na drzewach nie ma liści,nic nie wygłusza a masa wody płynie do Nysy.

vita 10:30, 24 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Tak to wygląda z sadu:

Może na granicy, przy kwaśnej rabacie posadź rząd borówek amerykańskich?
Trochę przesłonią i skorzystają glebowo.
Nie widziałam u Ciebie wcześniej tych nisko prowadzonych drzewek i słupów.
Mogę się zainspirować?

Pszczelarnia 10:31, 24 sty 2017

magnolia napisał(a)
a masz gdzież zdjęcie tej rabaty w sezonie, najlepiej od strony przeciwnej niż brama?

Marto, z której strony? Nie zrozumiałam.
magnolia 10:38, 24 sty 2017

patrząc z przyszłej ścieżki w kierunku bramy, albo tak żeby było widać nasadzenia, ich układ od strony przyszłego warzywnika
Pszczelarnia 11:00, 24 sty 2017

magnolia napisał(a)
patrząc z przyszłej ścieżki w kierunku bramy, albo tak żeby było widać nasadzenia, ich układ od strony przyszłego warzywnika

Wejście do warzywnika zaznaczyłam. Chodzi Ci o nasadzenia na "kwaśnej", miejsce oznaczone jako ?

Pszczelarnia 11:06, 24 sty 2017

vita napisał(a)

(...)
Nie widziałam u Ciebie wcześniej tych nisko prowadzonych drzewek i słupów.
Mogę się zainspirować?

To jabłonki 'James Grieve' - nie wiem, czy wytrzymają próbę czasu (najazdy zająców i saren, choroby, etc.). Takie drzewka prowadzić można już 30 cm od ziemi. Dobra pożyteczna alternatywa dla bukszpanów i jednorocznych jako obwódki.

Trzeba się inspirować. Miło mi, że się podoba.