Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Basilikum 20:32, 06 cze 2017

Ewo dokladnie ogladnelam fotki, wydawalo mi sie, ze Twoj ogrod jest juz wycackany i najpiekniejszy ... a dolo sie go jeszcze upiekszyc zmany bardzo pozytywne podobaja mi sie

Pisalas kiedys u mnie, ze chetnie bys wziela udzial w wycieczce do ogrodu i szkoleniu na temat przechowywania jablek i o pszczolach? masz jeszcze ochote? Zapraszam
Pszczelarnia 20:42, 06 cze 2017

jolanka napisał(a)
Wieczornik mnie urzekł nie znalam tej rośliny. Musze poczytać o niej, bo daje niesamowity efekt na rabacie
Ten kącik odpoczynkowy to śnić mi się będzie W jaki sposób umocowaliście ten kamienny blat stołu? Jestem bardzo ciekawa plizzzz

Granitowy blat jest położony na cegle na zaprawie. Z jednej strony (lewej) lekko wpuszczony w cegłę. Tak to wygląda:

Pszczelarnia 20:59, 06 cze 2017

ŁUBINY białe:

Miałam jedną sadzonkę. Po 1 sezonie tak się rozrosła, że w kolejnym roku w kwietniu zrobiłam kilka nastepnych.
Trzeba wykopać łubin, oddzielić sadzonki z piętką (jak największą) - urwać takie małe korzenie, wyglądające jak przenawożone pietruszki. Posadzić na miejsce docelowe (łubin nie znosi przesadzania) i pilnować wilgotności. Zaraz po posadzeniu na pewno zwiesi się, ale powinien na drugi dzień się podnieść. Nie należy przesadzać z podlewaniem (raczej zraszać).

Łubiny efektownie rosną i kwitną w jednym miejscu do 3 lat. Po tym okresie należy je podzielić. Łubiny z siewu mogę nie zachować koloru rośliny matecznej.

Wysokość łubinów, bez kwiatostanów 70 cm, z kwiatami do 90-100 cm.

Po kwitnieniu należy najpierw uciąć pędy kwiatostanowe, a potem wycina się całą masę zieloną, w sierpniu pojawią się nowe liście.

Wieczornik przekwitł (trzeba go ściąć, zostawiając kilka pędów do rozsiania), teraz kocimiętka towarzyszy przekwitającym łubinom:

Pszczelarnia 21:08, 06 cze 2017

eee_taam napisał(a)
kontempluje

znakomita robota Pszczółko

PS. rdest ten jasny różowy muszę koniecznie gdzieś na tyły umotać znasz jego nazwę?

To rdest persicaria bistorta 'Superba' - r. wężownik.

Pszczelarnia 21:13, 06 cze 2017

Gosialuk napisał(a)
(...)
I od razu następne pytanie. Co poradziłabyś sadzić pomiędzy łubinami, tak żeby kwitło w lipcu, sierpniu? Myślałam o krwawniku wiązówkowatym, mam też sporo samosiewek jeżówki różowej. Czy to będzie dobre zestawienie? Łubinami i irysami już mnie zainspirowałaś

O pozyskiwaniu łubinu jest wyżej.

Do łubinów kwitnące w lipcu/sierpniu: o tej porze roku łubiny są ścięte, ew. wypuszczają nowe liście. Cokolwiek, np. jeżówki, floksy, pysznogłówki, agastache.
Pszczelarnia 21:33, 06 cze 2017

makadamia napisał(a)
Ewciu, jak Ty wrzucisz zdjęcia to po prostu klękajcie narody

Dla Twojego ogrodu przymiotnik piękny to za mało. On jest po prostu urokliwy!
Dużo jest pięknych ogrodów na O, ale tylko Twój tak mnie chwyta za serce.

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!

Nie wiem, co powiedzieć.

Chabry z wilczomleczem

I bodziszek 'Rozanne' z szałwią 'Caradonna':

Pszczelarnia 21:37, 06 cze 2017

Madzenka napisał(a)
(...)

Nie mogę się doczekać spektaklu naparstnic

Jest tak:

albo w innym świetle tak:

Pszczelarnia 21:44, 06 cze 2017

Kilka migawek dla miłych gości.

Po 4 latach od posiania będą kwitły żeleźniaki. Hura!

Kompozycja na suche słoneczne stanowiska: kocimiętka i ostrogowiec.

Sesleria jesienna, szałwia 'Caradonna' i czosnki Krzysztofa:

I zaczyna kwitnąć kocimiętka kubańska:

Pszczelarnia 21:55, 06 cze 2017

Nad strumieniem:

Układanka z irysami Pani Przyrody

Bardzo lubię tego bodziszka korzeniastego; wspaniały zadarniacz i na obwódki idealny:

A to cała prawda o moim ogrodzie.

jolanka 22:34, 06 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Granitowy blat jest położony na cegle na zaprawie. Z jednej strony (lewej) lekko wpuszczony w cegłę. Tak to wygląda:

Ewa, miałam na myśli blat stołu, tego z krzesełkami
Pokazalam eMowi ale on stwierdził, ze blat jest duży i ciężki wiec balby się, ze może odsunąć się albo spaść przy złym umocowania. U Ciebie jest jedna "noga" na środku?