Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:06, 24 sty 2018

nawigatorka napisał(a)
a wiesz ewo ze ja na kurs poszłam głownie po to by ktoś wytłumaczył mi jak to jest z tą skrętologłością to było i jest dla mnie najważniejsze. jeszcze blokowanie zielenią u podstawy bukietu i szynowanie to coś co było dla mnie esencją. nie kolory, komponowanie bo to wg mnie trzeba czuć, ale własnie te techniczne aspekty. ciekawe co bedzie na zaawansowanym

A ja poszłam, bo zobaczyłam, że Greta może czegoś nauczyć. Nie zawiodłam się.
Sposób podejścia do kursantów, otwartość i chęć dzielenia się całą wiedzą. I cierpliwość.
Ja (niestety) tak się skupiam na kolorach i niuansach tonacyjnych, że zapominam o skrętoległości - ale to jest do wyćwiczenia przecież.

Zaawansowany w wykonaniu Grety to będzie na pewno mistrzostwo.

Chyba już tęsknię za kwiatami ciętymi z ogrodu. Na razie studiuję:

Pszczelarnia 21:08, 24 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale będzie ciekawy sezon u Was

Jak zapału i czasu starczy. Tymczasem:

Pszczelarnia 21:11, 24 sty 2018

Monia81 napisał(a)

Ja też z chęcią wielką bym zobaczyła te efekty ćwiczeń, więc może Ewuś jakieś zdjątka pozdrawiam

Są w komórce. Nie było czasu na stacjonarny aparat. Przez tydzień przebierałyśmy w żywych kwiatach. Były nawet nawłocie i jarzmianki. Na nowo zauroczyłam się gerberami. I obiecuję sobie, że w tym roku zrobię Mamie na Imieniny (marzec) wielki bukiet z frezji.

Pszczelarnia 21:24, 24 sty 2018

mira napisał(a)
Skrętoleglość mam obcykaną - od dwóch dni albo lewy bok albo prawy.
Plantacja jednorocznych robi wrażenie - już w wyobraźni.
To na jakie stawiasz jednoroczne.

Ja mam w planie małe poletka ale bardziej w kulinarnym kierunku - nagietka czy chabra - tylko te poletka trzeba zrobić przed sianiem.

Jeszcze nie wiem. Zanalizowałam, co miałam do tej pory, żeby sobie to jakoś poukładać. Też nie mam poletek przygotowanych.

Z siania jednoroczne:

Pszczelarnia 21:27, 24 sty 2018

Agania napisał(a)

Jak zawsze ciekawie aktywna

Cd sianych jednorocznych:

Łoboda bordowa

Tytonie, co miały być leśnymi

I wielkie słoneczniki

Pszczelarnia 21:31, 24 sty 2018

paniprzyroda napisał(a)
Będzie raj, będziemy podziwiać

Próbuję ogarnąć jednoroczne, jakie wysiewać, gdzie, z czym?

Facelia - super

Nasturcje dam do sałat i ogórków

Maki się same rozsieją

A sąsiad zza strumienia ma cudowne klimaty (czasami trzeba pozwolić naturze być sobą)

sylwia_slomc... 21:40, 24 sty 2018

Ewcia ja parę lat temu kurs florystyczny robiłam z pośredniaka, taki dwumiesięczny, ale Ci teraz zazdroszczęPokutuje to u mnie teraz w nasadzeniach bo moje rabaty są sadzone tak jak się bukiety robi właśnie czyli ta sama roślina w kilku miejscach na rabacie i na ogrodzie, a nie umiem plamami...wiem, że trzeba , ale jak mam sadzić jedną koło drugiej to mam taki bunt wewnętrzny....i sadzę gdzie indziej
Pszczelarnia 22:04, 24 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewcia ja parę lat temu kurs florystyczny robiłam z pośredniaka, taki dwumiesięczny, ale Ci teraz zazdroszczęPokutuje to u mnie teraz w nasadzeniach bo moje rabaty są sadzone tak jak się bukiety robi właśnie czyli ta sama roślina w kilku miejscach na rabacie i na ogrodzie, a nie umiem plamami...wiem, że trzeba , ale jak mam sadzić jedną koło drugiej to mam taki bunt wewnętrzny....i sadzę gdzie indziej

Rabaty jak bukiety ...

Podpatruję od jakiegoś czasu takie zjawisko w UK (ale znakomicie rozwinięte w USA) jak flower farming (lokalnie produkuje się kwiaty do kwiaciarni) i wiem, że nic nie wiem. Ale coś tam sieję:

i cieszę się, że samo chciało się rozsiać:

zoja 22:09, 24 sty 2018

Piekne obrazki

A pomysl z kursem fantastyczny
Pszczelarnia 22:28, 24 sty 2018

MartaC napisał(a)
Dzien dobry wszystkim w watku Pszczelarni.

Usmiechnelam sie do tej Twojej wypowiedzi Pszczolko:

"Tak poprzeczka wyżej , będę ćwiczyć skrętoległość - podstawa każdego bukietu. Zacznę od narcyzów z ogrodu"

Przypomnial mi sie epizod z moja przyjaciolka, malarka z wyksztalcenia, ogrodniczka z zawodu, ktora postanowila nadac swojej pracy w ogrodzie lepsza forme i zapisala sie na uniwersytecki kurs architektury ogrodowej. Wytrzymala miesiac. Nie zdzierzyla regul i dyscypliny. Pszczolko, zycze powodzenia ze skretolegloscia Niezaleznie od wszystkiego czekam na wielce urokliwe bukiety.

Marto, reguły i dyscyplina ... i skrętoległość.

Bukietem dziękuję za życzenia: