Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Wendy79 23:31, 25 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Łoboda bordowa

Musiałam zacytować, bo otóż na jednym zdjęciu ukazały się dwa moje chciejstwa, j. blada z łobodą
O odbywanym kursie przeczytawszy, uśmiechnęłam się. Były lata, gdy myślałam, żeby pójść tą drogą i z magistra historii zostać florystką. Najwyraźniej jednak nie było mi to pisane, tak jak i uczenie dzieci w szkołach
Idę dalej czytać...
Wendy79 23:49, 25 sty 2018

To znowu ja Jakież Ty masz (miałaś?) cudowności roślinne: ślaz mauretański, ośmiał, nie zbierasz z nich nasion? ()
Spostrzeżenia co do brzydkiego przekwitania białej cynii, mam te same. Najgorzej się starzała ze wszystkich kolorów, jakie miałam w tamtym sezonie.
O obrzeżach z drewna zdobycznego, dumamy z Maćkiem od września. Myślę, że w końcu to nastąpi. Lubię uporządkowanie, a to mi w tym zapewne pomoże.
Urszulla 07:57, 26 sty 2018

Arcydzięgla bordowego zazdroszczę, w sensie przeszłym bo wiem że go nie masz. Od 2 lat poluję na nasionka.
Pszczelarnia 09:43, 26 sty 2018

nawigatorka napisał(a)
Muszę zatem i ja od kogoś wytępić? Może ktoś ma w nadmiarze? A kiedy go siać jeszcze podpowiecie? Dzieki za wszystkie rady

Podzielę się łupami.

Aminka u siebie siałam w pierszy łykend maja zawsze, nawet do połowy maja. Można w kwietniu jak gleba nie jest mokra i jest ciepła.
Pszczelarnia 09:44, 26 sty 2018

Urszulla napisał(a)
Arcydzięgla bordowego zazdroszczę, w sensie przeszłym bo wiem że go nie masz. Od 2 lat poluję na nasionka.

Patrzyłam, że nawet SR ich nie ma. Posieję zwykłego arcydzięgla.
Pszczelarnia 09:51, 26 sty 2018

Wendy79 napisał(a)
To znowu ja Jakież Ty masz (miałaś?) cudowności roślinne: ślaz mauretański, ośmiał, nie zbierasz z nich nasion? ()
Spostrzeżenia co do brzydkiego przekwitania białej cynii, mam te same. Najgorzej się starzała ze wszystkich kolorów, jakie miałam w tamtym sezonie.
O obrzeżach z drewna zdobycznego, dumamy z Maćkiem od września. Myślę, że w końcu to nastąpi. Lubię uporządkowanie, a to mi w tym zapewne pomoże.

A miło Cię widzieć!

Wiem, ze zabrzmi to dziwnie - lubię siać, zwłaszcza nowości mi nieznane (w tym roku mam na tapecie gomfrenę) ale rzadko zbieram nasiona. Nad tym muszę popracować, bo to faktycznie niedbalstwo z mojej strony.

Ja też lubię uporządkowanie i intensywnie szukam dech/bali dębowych.
beta 10:19, 26 sty 2018

Naczytalam się o wysiewach i mnie wzięło ☺
A przyszłym tygodniu do ogrodniczego biegnę ☺
an_tre 12:45, 26 sty 2018

Znajdziesz chwilkę? wpadnij do mnie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
tulucy 16:40, 26 sty 2018

Ewo, a zdradź proszę, jak siać orlaję? Nasiona mam, ale przysłane z daleka bez żadnych wskazówek... Nie chciałabym ich zmarnować.
Pszczelarnia 16:51, 26 sty 2018

tulucy napisał(a)
Ewo, a zdradź proszę, jak siać orlaję? Nasiona mam, ale przysłane z daleka bez żadnych wskazówek... Nie chciałabym ich zmarnować.

Ja siałam swoją w kwietniu na parapet. Nie mroziłam, nie moczyłam. Wysadziłam w połowie maja.

Bardzo ważnym jest, żeby nie zalewać siewek - ale to przecież wiesz.

Można siać do gruntu. Ona jak aminek tyle tylko, że niższa i bardziej zwarta (u Pani Przyrody jest opis procesu uprawy aminka).