Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Bogdzia 14:53, 25 sty 2018

laurowisnia napisał(a)
Ja również.

Nie wiem czy pisałam, miałam kiedyś pomysł na bukiet różany na rabacie, kolorowy, źle miejsce wybrałam, pomysł mi się jednak podobał, jak miałabym miejsce to powtórzyłabym.
Byliny, a już jednoroczne jednak wdzięczniejsze, wyglądają na zdjęciach wspaniale.
Chciałam zapytać o dzwonka, czy on pokrzywolistny?

Też myślę ze pokrzywolistny.Ewo podziwiam Twoje zacięcie do szkoleń , bardzo to fajne.
MartaC 18:06, 25 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Podpatruję od jakiegoś czasu takie zjawisko w UK (ale znakomicie rozwinięte w USA) jak flower farming (lokalnie produkuje się kwiaty do kwiaciarni) i wiem, że nic nie wiem. Ale coś tam sieję:

Tak, to jest bardzo ciekawe zjawisko/trend, bardzo mocno mu przyklaskuje. Po mojej stronie swiata odkrylam niedawno w internecie Floret Farm ze Stanu Washington, na ktorej nie tylko uprawiane sa lokalne kwiaty, ale ktora rowniez zapoczatkowala liste podobnych sobie lokalnych hodowcow kwiatow. Sa tam nawet dwa miejsca z Polski. A z Floret Farm zamowilam nasiona jednorocznych astrow chinskich ktore uwielbiam i na ktorych uprawe nie mam ani czasu ani miejsca...Ale bez wiosennyc wysiewow ani rusz

Pszczolko, wiosenny bukiet uroczy, az chce sie dotknac tych malych makowych paczkow. Dziekuje.
Dorota123 19:52, 25 sty 2018

Czytam o tych kursach i aż się kurczę w sobie, bo ja nigdy nie byłam na żadnym. Rety wstawiłam kilka bukietów i teraz mnie strach obleciał, bo one na pewno nie są robione według jakichś kryteriów ( nawet nie wiem jakie one są ). Ot po prostu rwę kwiaty i ściskam je w dłoni.
sylwia_slomc... 19:55, 25 sty 2018

Dorota123 napisał(a)
Czytam o tych kursach i aż się kurczę w sobie, bo ja nigdy nie byłam na żadnym. Rety wstawiłam kilka bukietów i teraz mnie strach obleciał, bo one na pewno nie są robione według jakichś kryteriów ( nawet nie wiem jakie one są ). Ot po prostu rwę kwiaty i ściskam je w dłoni.

Dorotko Ty masz talent wrodzony w paluszkach
Pszczelarnia 20:14, 25 sty 2018

Gardenarium napisał(a)
Ach, gdzie te jelenie? Narobiły szkód, czy tylko urodę pokazały?

Mam też te bordowe rudbekie do posiania Dużo będę siać, aby tylko nie lało, bo zaorać się nie daje.

Zjadły bluszcze. Nawet ten spod stołu kamiennego, przy którym staly ciężkie metalowe krzesła. Nie umiały trafić do kaliny: mam teorię, że po wycięciu wielkich drzew z podjazdu zakłóciła im się topografia i nie umieją trafić do kaliny sztywnolistnej (4 szt.w kupie). Ta była co roku objadana do gołego. A teraz się uchowała. Już ją okryłam matami słomianymi na 2 pięta.

Jelenie (zdjęcia niechcący skasowałam) pozowały wdzięcznie. To jest łania licowa z inną młodszą łanią - jej zadaniem jest nauczyć młode pokolenie terenów i pastwisk. Z prawdziwą obawą wjeżdżamy do domu na podjazd - może się zdarzyć, że 2 dorodne rogacze się właśnie pasą .... .
Na nic odstraszacze w postaci drutu jednak kolczastego, forsują go, nawet za cenę zadraśnięć.

Często obserwuję tę zwierzynę i jestem pełna podziwu dla organizacji stada. One mają swoje interesy i ja mam swoje - tak to już jest.

Tak to wygląda: bluszcz mimo kraty nałożonej objedzony (kiedyś w okresie masowego kłusowictwa zwierzyna bardzo bała się metalu, teraz już nie.)

Sierść pogubiona

A takie druciki nie są żadną przeszkodą, nawet jeśli potrafią pokłuć

Pszczelarnia 20:15, 25 sty 2018

Dorota123 napisał(a)

I jak pięknie Ci to wychodzi!
Basilikum 20:20, 25 sty 2018

Ewo a probowalas wieszac na ogrodzeniu owcza welne? u nas chyba troche pomaga. Tam gdzie jest nie jest podjedzone
Pszczelarnia 20:21, 25 sty 2018

MartaC napisał(a)

Tak, to jest bardzo ciekawe zjawisko/trend, bardzo mocno mu przyklaskuje. Po mojej stronie swiata odkrylam niedawno w internecie Floret Farm ze Stanu Washington, na ktorej nie tylko uprawiane sa lokalne kwiaty, ale ktora rowniez zapoczatkowala liste podobnych sobie lokalnych hodowcow kwiatow. Sa tam nawet dwa miejsca z Polski. A z Floret Farm zamowilam nasiona jednorocznych astrow chinskich ktore uwielbiam i na ktorych uprawe nie mam ani czasu ani miejsca...Ale bez wiosennyc wysiewow ani rusz

Pszczolko, wiosenny bukiet uroczy, az chce sie dotknac tych malych makowych paczkow. Dziekuje.

Marto C po jakiej stronie świata mieszkasz?
Ja się internetowo zaprzyjaźniłam z
Farmą kwiatową w Sommerset. Tam też ciekawy artykuł o tym , dlaczego warto być hodowcą kwiatów.
Pszczelarnia 20:22, 25 sty 2018

Bogdzia napisał(a)

Też myślę ze pokrzywolistny.Ewo podziwiam Twoje zacięcie do szkoleń , bardzo to fajne.

Zacięcie do szkoleń - zawsze jakaś miła odskocznia od pracy.
Pszczelarnia 20:24, 25 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kurs fotograficzny, kurs bukieciarstwa. Teoria cięcia jabłoni po niemiecku. Ewo, brak mi słów. Podziwiam.

Gruszko, nie wierzę, że brak Ci słów.