Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 16:52, 26 sty 2018

beta napisał(a)
Naczytalam się o wysiewach i mnie wzięło ☺
A przyszłym tygodniu do ogrodniczego biegnę ☺

Ja zrobiłam klik, klik i jeszcze klik.

Ale jak spotkam na swojej drodze ogrodniczy z prawdziwego zdarzenia - też nie odpuszczę.
tulucy 17:11, 26 sty 2018

Aminek siałam na parapet,jedną partię do ziemi, drugą do krążków. Z krążków - wcześniej pikowany był ładniejszy, mocniejszy, druga partia za długo przetrzymana przed pikowaniem wybujała i osłabła. Ale rosła później i tak.
Z orlają od razu chyba tylko w krążki pójdę.
Pszczelarnia 17:14, 26 sty 2018

Radziu2013 napisał(a)
To ja dodam jeszcze tylko od siebie że aminek wydziela ciekawy zapach po zerwaniu, który dosyć długo utrzymuje się na dłoniach...nawet przyjemny

Radziu, odpowiem o tych miododajnych jednorocznych w kolorze różowym, białym niebieskim. Ale to arcytrudne pytanie - wymieniam te, co znam.

Kosmosy.
Wszystkie baldaszkowate.
Dalie.
Szałwia powabna i inne szałwie jednoroczne.
Facelia.
Felicja.
Driakwie i chabry.
Maki i malwy (źródło pyłku).
Szałwia muszkatołowa.
Szczeć - będę w tym roku siać.
Żmijowiec.
Ostróżki jednoroczne.

I chyba wszystkie zioła.

Pszczelarnia 17:24, 26 sty 2018

Bogdzia napisał(a)

Też myślę ze pokrzywolistny.(...)

Przeoczyłam pytanie Miry.

Bogdziu, Miro, ten dzwonek to dzwonek jednostronny (campanula rapunculoides).
Przyszedł skądś i został.
Pokrzywolistny też mam, jest ciut wyższy, idzie rozłogami i się sieje, i ma liście faktycznie jak pokrzywa.
laurowisnia 18:20, 26 sty 2018

To ja poproszę o fotkę tego dzwonka, w zamian mogę poszukać gomfreny, widywałam ją na południu i nie wiedziałam, że tak się nazywa, musi kochać słonko i sucho.
Anda 19:28, 26 sty 2018

Dokształcam się i aminka wysieje do gruntu a orlayę na parapecie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataP 17:50, 27 sty 2018

Miałam aminka - u mnie się pokładał, może za mało sztywników miał dookoła
eliza3 21:42, 27 sty 2018

Sporo się naczytałam o wysiewach, i co mam z tym zrobić ?
Znowu będę próbować, parapety czekają.
Efekty bywają różne, ale próbować trzeba...
MartaC 17:21, 29 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Marto C po jakiej stronie świata mieszkasz?
Ja się internetowo zaprzyjaźniłam z
Farmą kwiatową w Sommerset. Tam też ciekawy artykuł o tym , dlaczego warto być hodowcą kwiatów.

Pszczolko/Ewo, ja jestem z daleka, z zachodniego wybrzeza USA, a konkretnie jest to male miasto ciut na poludnie od San Francisco.

Na Ogrodowisko wpadam od czasu do czasu, zeby zobaczyc co w ogrodach polskich piszczy Sama jestem ogrodniczka i lubie zagladac do cudzych ogrodow. Uprzedze pytanie o moj wlasny, jestem z tych szewcow co bez butow chodzi...Moj ogrod nie jest zbyt ciekawy, a te w ktorymi w tej chwili sie zajmuje, sa ogrodami prywatnymi, wiec pokazywac ich nie moge, niestety.

Zajrzalam na strone Farmy z Sommerset, tak, zasada jest ta sama, lokalne kwiaty na potrzeby okolicznych mieszkancow. Nietypowe, indywidualne bukiety, dosyc drogie...no ale takie sa prawa rynku. No i to powinien byc chyba jeszcze jeden powod dla zostania hodowca kwiatow cietych, latwa mozliwosc ich zbytu, bo sa daja jedyne w swoim rodzaju aranzacje.

Zajmowalam sie kiedys rozmnazaniem roslin dla ogrodu kwiatow cietych w Filoli Gardens (to jest taka dosyc imponujaca, zabytkowa posiadlosc na poludnie od SF). Uprawiane kwiaty byly wykorzystywane w bukietach ozdabiajacych wnetrza. Sam uklad ogrodu kwiatow cietych byl dosyc prosty, od zwirowych sciezek odchodzily grzedy na pojedyncze rodzaje kwiatow. Ogrod podzielony byl na kilka sekcji, byliny, jednoroczne, "cages" na kwiaty atrakcyjne dla ptakow i innych zwierzakow. Zdjecia gdzies mam, ale musialabym troche poszperac. Prosciej bedzie, jezeli zrobie pare nowyc zdjec gdy tam bede przy jakiejs okazji i moze Ci tu wkleje, jezeli nie masz nic przeciwko temu, albo moze zaloze jakis maly temat...

Pszczelarnia 19:19, 06 lut 2018

MartaC napisał(a)

Pszczolko/Ewo, ja jestem z daleka, z zachodniego wybrzeza USA, a konkretnie jest to male miasto ciut na poludnie od San Francisco.

Na Ogrodowisko wpadam od czasu do czasu, zeby zobaczyc co w ogrodach polskich piszczy Sama jestem ogrodniczka i lubie zagladac do cudzych ogrodow. Uprzedze pytanie o moj wlasny, jestem z tych szewcow co bez butow chodzi...Moj ogrod nie jest zbyt ciekawy, a te w ktorymi w tej chwili sie zajmuje, sa ogrodami prywatnymi, wiec pokazywac ich nie moge, niestety.

Zajrzalam na strone Farmy z Sommerset, tak, zasada jest ta sama, lokalne kwiaty na potrzeby okolicznych mieszkancow. Nietypowe, indywidualne bukiety, dosyc drogie...no ale takie sa prawa rynku. No i to powinien byc chyba jeszcze jeden powod dla zostania hodowca kwiatow cietych, latwa mozliwosc ich zbytu, bo sa daja jedyne w swoim rodzaju aranzacje.

Zajmowalam sie kiedys rozmnazaniem roslin dla ogrodu kwiatow cietych w Filoli Gardens (to jest taka dosyc imponujaca, zabytkowa posiadlosc na poludnie od SF). Uprawiane kwiaty byly wykorzystywane w bukietach ozdabiajacych wnetrza. Sam uklad ogrodu kwiatow cietych byl dosyc prosty, od zwirowych sciezek odchodzily grzedy na pojedyncze rodzaje kwiatow. Ogrod podzielony byl na kilka sekcji, byliny, jednoroczne, "cages" na kwiaty atrakcyjne dla ptakow i innych zwierzakow. Zdjecia gdzies mam, ale musialabym troche poszperac. Prosciej bedzie, jezeli zrobie pare nowyc zdjec gdy tam bede przy jakiejs okazji i moze Ci tu wkleje, jezeli nie masz nic przeciwko temu, albo moze zaloze jakis maly temat...

A to prosimy o zdjęcia, może być tutaj - albo w osobnym wątku.
A ja tymczasem sobie analizuję: