Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

mira 23:33, 12 wrz 2018

Jak się ma rabata jeżówkowa do pokazywnej wyżej ognistej rabaty z hellenium?

no właśnie jak
Pszczelarnia 23:36, 12 wrz 2018

Koniec.

Pszczelarnia 23:46, 12 wrz 2018

Didaskalia:

Nigdy nie wiadomo kogo spotkamy na swoich ogrodowych drogach. Kto nas zainspiruje, nauczy, pokaże albo będzie dzielił z nami ogrodowe emocje.

Mocno spóźniona, wychodząc z ogrodu Moorriem, spotkałam Dorotheę S. - widziałam ją raz w przelocie dokładnie rok temu w ogrodzie Jacoba w Holandii. Tam nie zamieniłyśmy ani słowa ale odnalazłyśmy się w wirtualnej przestrzeni. Zapytałam ją po prostu, jaką odmianę hortensji ogrodowej miała ze sobą.

Opowiadała, że właśnie wybiera się na sympozjum międzynarodowe poświęcone Beth Chatto.

A więc do zobaczenia w kolejnych ogrodach.

Pszczelarnia 23:51, 12 wrz 2018

Dla Sylwii, mam tylko takie zdjęcie. Może Koleżanki dopomogą?

Pszczelarnia 23:54, 12 wrz 2018

mira napisał(a)
Jak się ma rabata jeżówkowa do pokazywnej wyżej ognistej rabaty z hellenium?

no właśnie jak

Pytam.

Ale może tylko retorycznie.

Tak, w tej stipie było jeszcze przymiotno i koryto stajenne kamienne. I ten bruk.

sylwia_slomc... 01:10, 13 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dla Sylwii, mam tylko takie zdjęcie. Może Koleżanki dopomogą?

Nie wiem czy mnie wzrok myli, ale widzę tam chyba jakieś linki rozpięte....
Ja u siebie chciałam łukowato wygiąć, czy mi się uda......czas pokaże
Kasya 03:23, 13 wrz 2018

Przyszłam jak zwykle na miłe widoczki przed spaniem
ale po takiej porcji niesamowitych widoków to teraz spać nie mogę
jolanka 05:55, 13 wrz 2018

Ewo, cieszę się, ze moglam uczestniczyć razem z Twoją opowieścią w zwiedzaniu tego przepięknego ogrodu. Trzeba być artystą aby taki stworzyć. Masz szczęście, ze widziałaś go na żywo. Jestem bardzo ciekawa jak zmieniają się tam widoki w innych porach roku
07:38, 13 wrz 2018
oglądam i oglądam ...nawet dotarłam do ich strony i filmów zawsze mi sie busz bylinowy podobał a w tym ogrodzie najbardziej do mnie różowy zakatek przemawia ...i te łany jeżówek

Czy to jest ogród w którym nie ma ogrodzenia? a granice wydzielaja wysokie drzewa i zwopłoty?

Pszczelarnia napisał(a)

.....kontrolować samosiew niektórych gatunków

a czy on opisuje jak mozna to kontrolować?

bo ja znam metodę plewić nadmiar ale nie zawsze jest skuteczna ....aktualnie mam seslerio-rozplenice a z kazdym kolejnym dniem rozplenica zabija seslerie o rozdzieleniu tego aktualnie juz chyba nie ma mowy o werbenie w kazdej trawie nie wspomnę

albo ścinac przed wysiewem ...tylko ze mi szkoda za szybko wycinki robić a widzę że oni tez nie ścinaja za szybko przekwitłych suszków.

Super wycieczka ...fajnie że sie z nami twomi emocjami z tej wyprawy podzieliłas )

makadamia 07:55, 13 wrz 2018

Ten ogród jest absolutnie cudowny...

Sylwiu, odnośnie prowadzenia tej bramy w żywopłocie, to kiedyś pewien ogrodnik-bloger pisał kilka razy o łuku żywopłotowym, na który od kilku lat czekał.
Zasadniczo - po prostu ciął żywopłot po obrysie, nie ruszając tego fragmentu, który miał się połączyć nad głowami. Jedną czy dwie gałązki, które bardziej wystrzeliły, przygiął tylko we właściwym kierunku, żeby przyśpieszyć proces.