Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 23:52, 04 mar 2013

irena_milek napisał(a)
Doczytałam u Finki, że u ciebie zima nadal trzyma, ale tak zawsze było, 2 tygodnie różnicy
co siejesz?

Ireno, w marcu to ta różnica wynosi ok. 24 dni w stosunku do Wrocławia. Więc w marcu nic nie sieję do gruntu, nawet grochu. Ziemia jest zimna, mokra, nie poddaje się moim staraniom. Zaczynam wysiewy kwiatów jednorocznych (kosmos, aster, cynia, aksamitki - zawsze. W tym roku mam więcej - zrobię spis) i warzyw koło połowy marca, pod koniec marca i na początku kwietnia. Ojciec już zaczął. Ale ona ma możliwości. A ja korzystam z jego możliwości. Resztę kwiatów sieję do gruntu Anglicy piszą na opakowaniach siać in situ, czyli na miejsce docelowe ( a ja dzięki łacinie rozumiem co do mnie mówią), wieloletnie na rozsadnik.
W marcu tnę krzewy, na początku marca drzewa owocowe (już mam podcięte - niewidzialna ręka to zrobiła), zakładamy opaski na drzewa owocowe na owady, przygotowujemy ramki dla pszczół, robię przegląd pasieki (jak jest ustalona dobra pogoda).
Pszczelarnia 23:56, 04 mar 2013

Gardenarium napisał(a)
To jest właśnie ta bolączka Brak miejsca, mus szklarnię stawiać, myślałam żeby ogrzewanie była panelami słonecznymi
A u Ewci to chyba jakaś elektrownia wodna

Danusiu, moje credo: wykorzystywać dary natury tam, gdzie się da.
Mała elektrownia wodna to marzenie mojego M. Przed wojną było ich tak wiele na naszych ciekach wodnych.
Pszczelarnia 00:00, 05 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)
Gratuluję! Dobrze jest mieć pomoc i wyrękę w niektórych sprawach! Ja mam tylko nadzór z góry! Uściski!

Haniu, Ty masz nadzór z góry a inni mają w Tobie oparcie i tak to jakoś jest na tym świecie ułożone.
Pszczelarnia 00:05, 05 mar 2013

romka napisał(a)
znikoma ilość parapetów, odwieczna bolączka bezszklarniowego ogrodnika niech tam zdrowie i piękne roślinki rosną Ewuni !

Bezszklarniowy ogrodnik - trafne i pasuje do mnie! Mieliśmy już w historii europejskiej - angielskiej Jana bez Ziemi, który tytułował się o dziwo "Z bożej łaski król Anglii, pan Irlandii, książę Normandii i Akwitanii, hrabia Andegawenii". I mieliśmy chłopów bezrolnych i małorolnych. Najważniejsze, że jest ziemia własna. Bo historia uczy, że brak ziemi jest problemem i tworzy konflikty.
Pszczelarnia 00:06, 05 mar 2013

Tess napisał(a)
Pozazdrościć takiego pomocnika/wspólnika

Tessi, pomocnik czy wspólnik? Jak myślisz?
Pszczelarnia 00:10, 05 mar 2013

jotka napisał(a)
Ewuś, ja wiem, że Ty Pszczółka Ale gdybym nie wiedziała, to po pracowitości bym się domyśliła

Ta pracowitość to nie pracowitość. To natura, która kręci się w kółko, bo nie wysiedzi.
monteverde 00:12, 05 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, moje credo: wykorzystywać dary natury tam, gdzie się da.
Mała elektrownia wodna to marzenie mojego M. Przed wojną było ich tak wiele na naszych ciekach wodnych.

I będzie jak w filmie Kondratiuka
Pszczelarnia 00:17, 05 mar 2013

asc napisał(a)
Pszczółko wreszcie coś pokazałaś .. ślicznie bardzo Zima wiem, że Ci się już nie podoba.. ale ogród w szacie zimowej jest ładny

Ania, noooo, przyznasz, że ładne entrée zrobiłam wiosenne?
Pszczelarnia 00:22, 05 mar 2013

Bea napisał(a)
Ewo, a do czego służył taki wielki garniec, w którym "rośnie drzewo".

Bea, jaki garniec? Ja mam wielki garniec, w którym rośnie drzewo? Aaaaaaa, duża resztka garnca, znaleziona przy sprzątaniu szlaku górskiego zaraz koło domu. To było na ogórki pewnie i kapustę. Ja czasami w takich glinianych garnkach marynuję mięsa na Wielkanoc. Teraz przyłożony do wierzby płaczącej.
Pszczelarnia 00:26, 05 mar 2013

aldonaz napisał(a)
Ojej, ale zima u Ciebie! U mnie ani śladu śniegu, ale w nocy przymrozi. Mój tato również zabrał się za wysiew nasion. Jak do tej pory warzywa mnie nie obchodziły.

Mnie też nie za bardzo obchodziły, ale to się zmienia w sposób niegwałtowny, delikatny naturalny. Dziękuję, dostałam nasiona.