Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

laurowisnia 14:55, 20 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Karczowniki zjedza i korzenie i bulwy i cebule.Jedzą równiez ślimaki i rózne bezkegowce. Drzewa owocowe maja pewnie lepszy smak więc i dłuższa droge pokonaja ale wcale nie muszą mieszkac nad wodą , moga w ogrodzie a rozmnazaja sie szybko więc szkody mogą byc duze. Ich korytarze maja średnicę 7-10cm a nornic najwyzej 6cm.

Żeby one chciały przychodzić jak są ślimaki, ale niestety one najczęściej żerują u mnie wczesną wiosną albo końcówka zimy, wtedy znikają korzenie drzewek.
Pomierzę te dziurki, pojawiły się ostatnio u mnie, chyba są na razie te mniejsze.
Pszczelarnia 15:35, 20 lis 2014

Zadziałam. Nie wiem, czym zawinił król Popiel ale ja się nie poddam bez walki.

U mnie jadły ślimaki. Miałam ich bardzo mało.
Raz widziałam jak lis próbował się z osobnikiem k. rozprawić. Ależ to było pobojowisko!
laurowisnia 15:53, 20 lis 2014

Może lepiej, że nie jedzą czyli nie są na stałe.
Mariusz 15:59, 20 lis 2014

Tylko kilka domków nie znaczy kilka rodzin, jak jedna się wprowadzi to sukces, mają swoje terytoria. Metoda przywieziona z Francji, szkoła strych ogrodników.

One chyba bardziej na stałe wybierają siedliska wodne, nad rzeczkami czy stawami, w sadach raczej żerują okresowo, tak mi się wydaje.
Mariusz 16:07, 20 lis 2014

Chciałem zerknąć co piszą w internecie i znalazłem taką informacje, dobrze że staw jest uprawny

Karczownik jest częściowo chroniony z wyjątkiem sadów, ogrodów oraz upraw leśnych, wymieniany na czerwonej liście IUCN - kategoria zagrożenia LC.
Pszczelarnia 16:12, 20 lis 2014

Terytorialność - też tak uważam. Zwłaszcza jak pożywienia nie brakuje.
Trudno ocenić ich dietę, tak naprawdę. Trzeba by porównać drzewka zjedzone przez nornice i karczownika, czy można rozpoznać po śladach na pniu drzewa?

Najgorsze jest to, że wiadomo jak się przechadza, dokładnie wiadomo, odtwarza zawsze stare korytarze; wiadomo nawet, gdzie jest centrum dowodzenia a i tak nie mogę upolować.

To będziemy robić domki dla karczowników.
Pszczelarnia 16:12, 20 lis 2014

Chroniony jak kret.
Mariusz 16:33, 20 lis 2014

Nie podpatrywałem ich życia w szczegółach, a szkoda, nawet chwilowo w nieświadomości bawiły mnie/nas takie nurkujące myszy. Pozbyłem się karczowników, a mam bobra, właśnie ściął pierwszą wierzbę, to już któryś rok z kolei … brrr, niestety tego gościa mogę tylko poklepać po brzuszku i to łagodnie aby nie zrobić mu krzywdy. Jest bardzo piękny, i wycina drzewka, których zawsze szkoda było wyciąć, robiąc przestrzeń na nowe nasadzenia, jest pożytek, zima długa.

I tym optymistycznym akcentem kończę.
Wieloszka 18:00, 20 lis 2014

Ciekawa dyskusja. Też niestety mam nornice, pełno nornic Doszkolę się, jak można je "przeprosić"
Pszczelarnia 20:14, 20 lis 2014

12 miesięcy w domu i w ogrodzie.

Styczeń.
Dom jeszcze świątecznie przystrojony:

Kolędujemy:

Przygotowane świeżutkie klosze (jeszcze nie wiedziałam, że będą "występować" w Akademii Ogrodnika).

Kwitną ciemierniki.