Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Kasia73 17:03, 09 lut 2015

Będę drążyć temat dziękuję za informację

siakowa 18:24, 09 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Agniecha prosiła o zdjęcia przebarwiającej się gruszy ozdobnej. Choć zdjęcia są bardzo robocze (wykopki ogrodowe wszędzie), to oddają urok tego drzewka. To jedna, kolejna dopiero dojedzie - będzie ciąg dalszy porządkowania.
Muszę jeszcze powysadzać cisy i może rododendrony (czy te mogę jeszcze ruszyć?)

Ewo a bylabys tak mila i napisala jak ta wisnia sie zachowuje jak szybko rosnie czy jest bezproblemowa ? Pozdrawiam
Pszczelarnia 20:39, 09 lut 2015

A to jest grusza drobnoowocowa 'Chanticleer'.
Rośnie normalnie jak drzewo. Jej problemem może być rdza i owady.
Ale mam ją za krótko, żeby coś opowiadać. Na pewno lubi - jak każde grusza - głębokouprawioną ziemię bez wody stagnującej i bez przeciągów.
siakowa 20:49, 09 lut 2015

Dzieki oczywiscie grusza
Mariusz 20:52, 09 lut 2015

Wygląda na ciekawą gruszkę - muszę googlować - czyżby pokrój podobny jak u jabłoni Kandil Sinap, czy szeroka korona.
barbara_kraj... 21:03, 09 lut 2015

A ja z innej 'beczki'...

Pszczelarnia 21:34, 09 lut 2015

Ogrodowiskowa beczka. Uzdolnione są nasze Ogrodniczki. Jasia Poziomka też cuda pokazywała. Warsztaty u Krys się odbyły.

U mnie ogród śpi pod pierzyną. Bardzo mi to odpowiada. Można marzyć o ławkach ogrodowych i donicach ukwieconych.
Czasami trafiają się takie okazy, poszukiwane, znalezione do pary w ogrodzie za 24,99 zł.

Zielona 23:00, 09 lut 2015

Ewo, a gdzie Ty takie cuda za takie cudne ceny znajdujesz?
wietrzyk 10:23, 10 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Tak, w maju robię taka gnojówkę, ścinam żywokost krótko przed kwitnięciem. Czasami nawet jak już kwitnie. Zalewam proporcją 1:10 (na oko). Mam baniak cynkowy (jak się kiedyś pranie gotowało). Po tym jak się zwarzy i są bąbelki podlewam drzewa w sadzie i pomidory, czasami jak zostanie to róże.

Żywokost ma się w ogrodzie (ja mam 2 2 miejscach, w zielniku i nad strumieniem) albo na łąkach rośnie, raczej wilgotnych. U nas na wsi to chwast rosnący przy studniach. Sąsiadka miała całe łany. Wilgotne rowy to też siedliska żywokostu. To jest ponoć taka roślina wkażnikowa dla żył wodnych .

I w okładach na kolana niezastąpiona.... (maść z korzenia).

Dziękuję
Z myślą o pomidorach właśnie pytałam. U nas niestety nie widziałam żywokostu w okolicy, szukałam wg zdjęc w grafice guglowej i niet Zamówiłam sobie żywokost i zrobię nawóz wg Twojego przepisu. W ubiegłym roku robiłam z pokrzyw, ale on podobno dobry jest na start bo bogatoazotowy.
Luki 11:29, 10 lut 2015

Ewo doczytałem u Bogdzi, że szukasz różaneczników. Jeżeli chodzi o Ciepłuche to od zeszłego roku prowadzi również sprzedaż detaliczną. Byłem osobiście kupić kilka odmian królewskich. Był spory wybór mimo 24 maja (Haaga była ) i Pani ogólnie powiedziała, że na początku sezonu mieli prawie wszystkie różaneczniki z oferty, a jak ktoś chce przyjechać później to może sobie zarezerwować telefonicznie.
Mnie nawet Pani załatwiła dwa krzewy przywiezione prosto z produkcji bo na punkcie detalicznym już nie mieli. W czasie oczekiwania mogłem sobie zobaczyć prywatny ogród Państwa Ciepłucha, który robił wrażenie