Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

LIDKA 23:33, 25 maj 2025

Te funkie mozesz wiosną podzielic. Wykopac jeszcze przed liśćmi, pociąć karpe szpaflem i z jednej będziesz miała kilka takich ładnych. Skoro dobrze rosna koło rodka to zrób z nich fajny rzadek. Taką obwódke.

Pod sosną teren trudny. Wysyp te drobne zrębki kak juz masz i na to grubsza kora szyszki czy co tam masz. Dobrze zachamują chwasty i pomogą utrzymac wilgoć w glebie.

Poczytaj o hydrożelu. Sprawdziłby się tu.
Magdic 18:47, 26 maj 2025

Hydrożel - notuję.

Ale to na przyszłość jakby mi nic nie wyszło z tą rabatą.

O rozmnażaniu funkii wiem . Moja mama ma ogród, więc się przyglądałam.
mirkaka 18:55, 26 maj 2025

Hej, wpadłam z rewizytą, czy to ten rodek który był taki zabiedzony, pokazywany na początku wątku? Pięknie go odratowałaś to może być Nova Zembla, zgadując po kolorze
Kordina 14:20, 27 maj 2025

Funkie można dzielić cały rok, to żelazne rośliny, jakby co
sylwia_slomc... 20:56, 27 maj 2025

Fiołki potraktuj jak najniższe piętro i licz Się z tym, że będą się siały w różnych dziwnych miejscach. Jako zimozielone proponuje pierisa o pstrych liściach, do fiołków można dodać ułudki wiosennej.
Magdic 22:58, 27 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fiołki potraktuj jak najniższe piętro i licz Się z tym, że będą się siały w różnych dziwnych miejscach. Jako zimozielone proponuje pierisa o pstrych liściach, do fiołków można dodać ułudki wiosennej.

Liczę się z tym i doskonale koresponduje to z moją wymarzoną wizją ogrodu .

To, że mam na razie głównie prostokątny trawnik z tujami wzdłuż płotu to tylko pozory (to z kolei wymarzony ogród mojego męża - na razie ). Musieliśmy od czegoś zacząć, na użytek dzieciaków.

Twój ogród jest jednym z moich ulubionych na ogrodowisku i mimo braku czasu zaglądam regularnie .
Magdic 23:01, 27 maj 2025

Kordina napisał(a)
Funkie można dzielić cały rok, to żelazne rośliny, jakby co

Pewnie by przetrwały tylko takich ładnych kształtnych nie chcę ruszać.

Nie są w ogóle objedzone przez ślimaki. Chyba mam jakiegoś gryzonia w rogu działki, bo pies tam kopie. Może to nornica i zjada ślimaki? Chociaż słyszałam, że te bezskorupkowe niesmaczne są dla innych zwierząt i dlatego takie plagi - bo nie ma naturalnych wrogów.
Magdic 23:22, 27 maj 2025

LIDKA napisał(a)

(...)

Można by też to zostawić. Wyrównać np kostką i byłby dodatkowy placyk.
Można by postawić/zbudować na nim donice pod tą ścianą garażu. Jakby były spore to w zasadzie nawet drzewko można by posadzić.(...)

A wiecie, że okazało się, że mojemu mężowi nie podoba się jednak koncepcja kucia tego betonu i w ramach poszukiwania kompromisu zaproponowałam murek lub wielką donicę, żebym mogła porządne nasadzenia zrobić?

Ale gdy Lidka to zaproponowała to jakoś do mnie nie dotarło .
Magdic 23:28, 27 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Hej, wpadłam z rewizytą, czy to ten rodek który był taki zabiedzony, pokazywany na początku wątku? Pięknie go odratowałaś to może być Nova Zembla, zgadując po kolorze

Tak, to on.

Przeszedł mocne cięcie na około 50 cm od ziemi i się ładnie zagęścił, wypuścił gałązki. Nowe liście już nie były takie zwinięte. Nie kwitnął co roku, bo przegapiałam nawożenie późnym latem. Tylko wiosną nawoziłam. Teraz przy nim ogarniam rabatę i rozważam wsadzenie obok niego jeszcze jednego rodka.

Od oglądania Twojego ogrodu nabrałam apetytu na więcej rodków .
Kordina 12:25, 29 maj 2025

Magdic napisał(a)

A wiecie, że okazało się, że mojemu mężowi nie podoba się jednak koncepcja kucia tego betonu i w ramach poszukiwania kompromisu zaproponowałam murek lub wielką donicę, żebym mogła porządne nasadzenia zrobić?

Ale gdy Lidka to zaproponowała to jakoś do mnie nie dotarło .

No właśnie, w donicach mam drzewka owocowe kolumnowe, agrest bezkolcowy na pniu, daturę