Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

sylwia_slomc... 09:29, 02 cze 2020

Cieszę się, że przypadło do gustu, między domkiem na drzewie, a hamakiem można robić gwiazdy i grać w badmintona
Magdic 10:04, 02 cze 2020

makadamia napisał(a)
A drzwi do kuchni będą w miejscu obecnego okna? Czy z boku?

Jakie wymiary ma ten planowany przez Was taras?

Obok okna bliżej płotu. Okno jest bardzo wąskie i kuchnię mam ciemną.
Wymiarów nie znamy, to są na razie plany na przyszły rok.
sylwia_slomc... 14:21, 02 cze 2020

Jeszcze Ci ten ogród podpowiem. Agata też jeszcze na etapie zakładania, ale właśnie pod drzewami i takie obłe rabaty tworzy i warzywnik nie w kamyczkach, rozejrzyj się
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7722-tajemniczy-ogrod?page=473#post_2
Magdic 14:52, 02 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jeszcze Ci ten ogród podpowiem. Agata też jeszcze na etapie zakładania, ale właśnie pod drzewami i takie obłe rabaty tworzy i warzywnik nie w kamyczkach, rozejrzyj się
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7722-tajemniczy-ogrod?page=473#post_2

Obserwuję ten wątek od jakiegoś czasu, widziałam nowe zdjęcia. Warzywnik po skosie też. Bardzo mi się podoba.
Rejzi 22:03, 03 cze 2020

Przyszłam z rewizyta. Ojej ile pracy przed Tobą. Ale ogrodowiskowcy chętnie pomogą. Najważniejsze robić z planem, ja niestety na początku tej reguły się nie trzymałam i był chaos. Będę podglądać twoje zmiany
Anda 17:38, 05 cze 2020

Witaj Zwabił mnie tytuł wątku. Zapowiada się ciekawie. Mnóstwo pracy przed Wami. Fajny plan narysowała Sylwia. Ciekawe, co Asia narysuje. Styl naturalny wg mnie jak najbardziej tu pasuje

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magdic 18:02, 12 sie 2024

Cześć wszystkim po latach . Przesyłam Wam mały update.
Moj ogród wygląda teraz zupełnie inaczej. Tej wiosny zrobiliśmy trawnik razem z usuwaniem korzeni, pni, wyrównywaniem ziemi, wymianą płotu z tyłu i nawiezieniem kilkunastu ton gleby.
Magdic 18:03, 12 sie 2024

Magdic 18:31, 12 sie 2024

I teraz plan. W imejscach zaznaczonych długopisem w paski nie ma jeszcze rabat - jest położony trawnik. Może to być kwestia następnych sezonów, w których będę zmniejszać trawnik na rzecz rabat - na razie inaczej się nie dało (kolejny update - mam piątkę dzieci, w tzw. mmiędzy czasie dołączyła jeszcze jedna córeczka).

Na razie mam do zagospodarowania dwie rabaty. Rwie mnie już do zakupów, powstrzymywałam się już tak dłuuuugo! Na palcach jednej ręki mogę policzyć zakupy roślin do ogrodu przez ostatnie 5 lat. Czekałam na dobrą ziemię, wyznaczenie rabat i trawnika itd.

Pierwsza rabata - pod sosną. Zrobiona jest w kształt gruszki tudzież awokado.
Na tę rabatę "awokado" planuję:
floksy szydlaste - podoba mi się jak otaczają drzewo
hosty -
i... więcej roślin w cień nie znam.

Druga rabata - w rogu pod lasem. Bardzo nasłonecznione miejsce.
Tam planuję/chcialabym:
- hortensje bukietowe
- rozchodnik okazały
- trawy ozdobne
- trzmielina (już jest)
- inne zielone wypełniacze.

Moze być wstępnie?

Ogólnie podobają mi się bylinowe rabaty, pomieszane itp. ale trochę się z nich wyleczyłam, bo po prostu nie będę miała tyle czasu. Wolę coś łatwiejszego w utrzymaniu.

To tyle wstępu. Wkleję mój projekt i zdjęcia rabat. Zupełnie nie wiem, w których miejscach jakie rośliny i ile. Może zaproponujecie jeszcze jakieś rośliny, których nie znam i nie kojarzę? Nie mam parcia na zbyt dużo gatunków, ale może jakiś akurat będzie idealny albo jest dobrym kompanem dla tych wybranych przeze mnie.

Magdic 18:35, 12 sie 2024

Rabata "awokado":
floksy
hosty
i co jeszcze?
Dzieci mają tu drzewo do wspinazcki i huśtawkę. Bliżej drzewa muszą być wytrzymałe byliny, które nie padną po przypadkowym (lub nie) nadepnięciu.
W samym środku większe hosty i po brzegach wypełniacze (jakie?)?
Po lewej stronie rabaty jest niezrobiona jeszcze ścieżka, a dalej taras. Taras jest na podwyższeniu, bo dom ma wysoki parter - po staremu.