Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

sylwia_slomc... 17:52, 14 sie 2024

Hej.
Floksy w cieniu nie będą kwitły dobrze i będą się wyciągały do słońca. Wolą jak jest słonko lub półcień.
Do host fajnie wyglądają paprocie tawułki, ale kiepsko z wydeptywaniem, za okrywową roślinę może robić bluszcz hedera helix tylko trzeba pilnować by nie zajął zbyt wiele miejsca. Trawy Ellata podbijałyby kolor i rozjaśniały.
Anda 18:01, 14 sie 2024

Właśnie, hosty wydeptane nie będą ładnie wyglądać.

Może posadź tam coś zadarniającego, np. Lamium maculatum (ładne kwiatki), Geranium nodosum 'Silverwood' - długo kwitnie, Luzula nivea - troszkę wyższa, zimozielona trawa, tak bardziej w środek rabaty - będzie się odróżniać od trawnika

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magdic 20:58, 14 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Możesz też pomyśleć o małym kawałku rozmnażalnika.

Chodzi o rozsadnik?
Dzisiaj czytając drugi raz Twój post zorientowałam się, że rozmnażalnik to chyba nie jest roślina...
Magdic 20:58, 14 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Dużo sie zmieniło od pierwszych zdjęć posesji. Na plus. Zapanował porządek, skrzynie na warzywa widzę.
Bede zaglądać i kibicować.

LIDKA, ta skrzynia to piaskownica
sylwia_slomc... 21:08, 14 sie 2024

Magdic napisał(a)

Chodzi o rozsadnik?
Dzisiaj czytając drugi raz Twój post zorientowałam się, że rozmnażalnik to chyba nie jest roślina...

Dokładnie, to miejsce w którym rozsady robimy lub hodujemy siewki, albo dołujemy sadzonki roślin, które potem wysadzamy na rabaty jak podrosną.
Magdic 21:13, 14 sie 2024

Anda napisał(a)
Hej Magdo, przyszłam z rewizytą Dużo się zmieniło i widzę, że ogród podporządkowany jest dzieciom Pewnie jeszcze dużo się w nim zmieni, zwłaszcza, jak dzieci podrosną a mama złapie bakcyla ogrodowego

Co do rabaty pod drzewem, to jaką ona ma wielkość? Na planie za wyraźnie tego nie widać. A co to za drzewo przy tej rabacie?

Zacznij najlepiej od przygotowania ziemi, bo widzę, że jest bardzo sucha, ubita. Potrzebujesz kompostu, najlepiej takiego porządnego, z dobrej kompostowni.

Anda Rabat ma 2m x 1,5m mierzone jak na zdjęciu poniżej.

Drzewo to sosna, ponad 20-letnia. Nie pasuje tu, nie jest ładna, brudzi igłami na tarasie i na trawniku, ale wisi na niej huśtawka/drążek a ostatnio też gruba lina do wspinaczki. Na razie zostaje, ale zastanawiam się nad posadzeniem czegoś, co ją w przyszłości zastąpi. Daje dużo miłego cienia.

Ziemia wygląda na suchą i ubitą, ale to ziemia nawieziona pod trawnik. Trochę udeptana, muszę ją przekopać to dodam trochę kompostu.

Ogólnie ziemię mam luźną, leśną plus wierzchnia warstwa nawieziona.
Magdic 21:17, 14 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hej.
Floksy w cieniu nie będą kwitły dobrze i będą się wyciągały do słońca. Wolą jak jest słonko lub półcień.
Do host fajnie wyglądają paprocie tawułki, ale kiepsko z wydeptywaniem, za okrywową roślinę może robić bluszcz hedera helix tylko trzeba pilnować by nie zajął zbyt wiele miejsca. Trawy Ellata podbijałyby kolor i rozjaśniały.

Aha, dwa domy dalej sąsiadka ma w cieniu floksy kwitnące dookoła drzewa to myślałam, że to takie łatwe w utrzymaniu roślinki:/.
Magdic 21:26, 14 sie 2024

Zorientowałam się, że plan, który tu dałam to nie był prawdziwy plan. To był projekt na teraz, dla panów, którzy kładli mi trawę. Żeby zostawili mi miejsce na dwie zupełnie nowe rabaty. Ale docelowo chciałabym zmienić duuużo więcej, usunąć beton z części podjazdu itd.
Trawnik położyliśmy, żeby dzieci nie bawiły się już w kępkach przerzedzonej trawy i chwastów. No i żebym ja mogła ruszyć z ogrodem przez duże O.

Wklejam więc czysty plan mojego ogrodu do zaprojektowania na nowo. Ja do tego usiądę w wolnej chwili, ale jeśli ktoś lubi i potrafi - będę wdzięczna za pomoc.

LIDKA 21:48, 14 sie 2024

Co za dechy widać koło sosny?

Bo z planu wynika że ona wolną sporą przestrzeń ma dookoła.
Walnełabym tam dużą porządną rabatę jakąś kolista lub owalną.

Tylko wtedy nie mogła by słuzyć dzieciakom.
Magdic 22:05, 14 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Co za dechy widać koło sosny?

Bo z planu wynika że ona wolną sporą przestrzeń ma dookoła.
Walnełabym tam dużą porządną rabatę jakąś kolista lub owalną.

Tylko wtedy nie mogła by słuzyć dzieciakom.

Na zdjęciu te dechy? To ściana tarasu. Taras jest z palet . To znaczy podstawę ma z palet, po bokach jeszcze nie jest obudowany. Podłogę ma z desek i balustradę drewnianą. Jutro zrobię zdjęcie. Zaznaczę na osobnym planie, gdzie dokładnie przy drzewie bawią się dzieci, gdzie jest to newralgiczne miejsce pod huśtawką.