Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza

MarKra 12:39, 20 sie 2024

Magda, super u Ciebie. Od pierwszych zdjęć do teraz widać kawał roboty.
Magdic 12:48, 20 sie 2024

MarKra, ja się dopiero rozkręcam. Nie wiem, jak długo Ty siedziałaś na ogrodowisku zanim ruszyłaś z ogrodem. Ja miałam zastój przez 5 lat, teraz dostałam powera.
sylwia_slomc... 14:19, 20 sie 2024

Magdic napisał(a)
Lidka, to jest las, ale właścicielem terenu jest miasto.

Uwaga, będzie historia. Od 30 lat mieszkał tam nielegalny lokator, a nawet rodzina. Mieli domek-altanę, ogrodzone to było itd. W tym roku miasto doprowadzilo do wyprowadzenia się tego pana, rozebrał swój domek, oczyścił teren (zbieractwo). Zbiegło się to z naszym remontem, ale furtkę i tak planowaliśmy zrobić na przyszłość. Akurat tak wyszło, że mogliśmy od razu z niej korzystać.
Po oczyszczeniu tego terenu rada osiedla chciała tam zrobić wybieg dla psów (!), ale został on oprotestowany. To jest dosłownie skrawek lasu, łączy się on z terenem lasów państwowych, ale kilkadziesiąt metrów dalej już są tory kolejowe i następna gmina. My za tym lasem mamy wielki zakład wytwórczy, z którego docierają do nas hałasy i światła. Ale jak na duże miasto to i tak jest niezły widok. Miasto teoretycznie może ten teren sprzedać, ale musiałoby przekształcić przeznaczenie terenu chyba. W mieście też nikt się łatwo nie zgodzi na wycinkę drzew.

Jak deweloper rzuci konkretną sumę w odpowiednią kieszeń to miasto klepnie ani się obejrzysz. W Krakowie nie raz budowali i wycinali w miejscach wydawałoby się niemożliwych.
Magdic 14:34, 20 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak deweloper rzuci konkretną sumę w odpowiednią kieszeń to miasto klepnie ani się obejrzysz. W Krakowie nie raz budowali i wycinali w miejscach wydawałoby się niemożliwych.

Na szczęście deweloper nie, bo ten fragment jest między prywatnymi działkami a terenem lasow państwowych. Ewentualnie ten zakład mógłby kupić, ale już mieli kiedyś karę za wycinkę drzew ze swojego terenu. Chcieli tam zrobić parking, ale musieli posadzić nowe drzewa. Oni są dość głośni i nie mogliby się z halami rozbudowywać w tę stronę.

Jeszcze jest jakaś odległa kwestia, że tu jakaś część obwodnicy miała iść, ale... w Poznaniu te wielkie projekty mają kilkanaście do kilkudziesięciu lat opóźnienia .
sylwia_slomc... 14:45, 20 sie 2024

Plan wydaje się sensowny, o ile jest wykonany w jako takiej skali.
Możesz wziąć zwykłe wapno, kredę lub mąkę( ostatecznie farbę w sprayu i wyrysować to sobie w realu, lub porozkładać linie wężem ogrodowym albo kablem od przedłużki. Wtedy ocenisz czy takie przejścia wystarczą i ile miejsca realnie co zajmuje. Stół roboczy to nie jest wymóg, ale często się przydaje. Możesz gdzieś przy szopce lub domku drewnianym zamontować taki blat roboczy rozkładany
Magdic 15:15, 20 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Plan wydaje się sensowny, o ile jest wykonany w jako takiej skali.
Możesz wziąć zwykłe wapno, kredę lub mąkę( ostatecznie farbę w sprayu i wyrysować to sobie w realu, lub porozkładać linie wężem ogrodowym albo kablem od przedłużki. Wtedy ocenisz czy takie przejścia wystarczą i ile miejsca realnie co zajmuje. Stół roboczy to nie jest wymóg, ale często się przydaje. Możesz gdzieś przy szopce lub domku drewnianym zamontować taki blat roboczy rozkładany

Och, z Twoich ust to dla mnie bardzo ważne słowa. Plan jest w skali, wszystko wymierzone. Będę jeszcze chodzić w praktyce i sprawdzać przed działaniem.

Mam ten komfort, że mam bazę w postaci trawnika i mogę dalej działać etapami. Bardzo mi to odpowiada ze względu na nasze uwarunkowania rodzinne - przy piątce dzieci nie ma szans zająć się tylko ogrodem, trzeba po kawałku.
Magdic 20:28, 14 kwi 2025

Wróciłam kolejny raz i tym razem zabieram się za rabatę pod sosną.
W tzw. międzyczasie nie wydarzyło się zbyt dużo w ogrodzie.

Mam plan na moją rabatę, ale nie jestem do konca z niego zadowolona.

Wydaje mi się, że jest za duża różnica poziomów między hostami a tymi okrywowymi z kwiatkami - floksami i fiołkiem. I że niepotrzebnie zakładam, że na brzegu będzie coś bardzo niskiego.

Gdy zrobię za niskie brzegi to będą one deptane. Gdyby były wyższe, to może dzieci będą te rabatę lepiej omijać?

Inna kwestia - z sosny spadaja igły - chyba będę musiała je ręcznie wyciągać.
I jeszcze - co zimą? Nie będzie hostów, będzie goło.

Czy są jakieś dobre rozwiązania na cienistą rabatę pod dużą sosną?

Magdic 20:32, 14 kwi 2025

To jest ta rabata. Wymiary zaraz znajdę w poprzednich wpisach.
Magdic 20:34, 14 kwi 2025