Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

Elfik 16:05, 31 mar 2013

Bociusiu, dzięki za odwiedzinki, i za troskę o moje łapki. A skąd wiesz, że z nimi nietęgo? Właściwie moje palce wskazujące nadają się tylko i wyłącznie do tego, co ich nazwa oznacza, a niestety ... ...
Bardzo mnie pocieszyłaś, że ten wyż demograficzny u tych, co to krecią robotę robią - kiedyś zamieni się w niż. Bardzo będę wyczekiwać tego historycznego momentu. A u mnie od wczoraj pełnia zimy! Przez noc nasypało pół metra i sypie dalej. Cudnie jest! Tylko chwilami coś mi się w głowie robi, czy ja dobre święta obchodzę
Avatarek prześliczny, a jaki adekwatny!!!
Buźkam Cię!
Aha! Ślinotokowy ten torcik. Nie wiem czemu, ja zawsze bezę piekę taką równiutką, a przecież taka pofalowana ładniejsza
gusiarz 17:57, 31 mar 2013

BoćKasiu - wszystkiego najcieplejszego na Wielkanoc życzę

Madzenka 20:13, 31 mar 2013

bociek napisał(a)
Dla wszystkich wraz ze swiatecznymi pozdrowieniami tort bezowo-kawowy Smacznego

Bociek zapodawaj przepis. Jeśli takie proste jak czekoladowo-kawowo-jogurtowe to zrobie
Chyba przez Ciebie zaznę piec chleb... Zresztą co robić innego skoro dostawa śniegu równieź u mnie...
monitka 22:54, 31 mar 2013

bociek napisał(a)
Dla wszystkich wraz ze swiatecznymi pozdrowieniami tort bezowo-kawowy Smacznego

Mniaaaam jakie pyszności pokazujesz U mnie chłodzi się podobny torcik kajmakowy z krówkami. Moja niesamowicie zdolna córcia zrobiła

Mokrego dyngusa życzę psikadła już przygotowane?
bociek 08:37, 01 kwi 2013

Elfik napisał(a)
Bociusiu, dzięki za odwiedzinki, i za troskę o moje łapki. A skąd wiesz, że z nimi nietęgo? Właściwie moje palce wskazujące nadają się tylko i wyłącznie do tego, co ich nazwa oznacza, a niestety ... ...
Bardzo mnie pocieszyłaś, że ten wyż demograficzny u tych, co to krecią robotę robią - kiedyś zamieni się w niż. Bardzo będę wyczekiwać tego historycznego momentu. A u mnie od wczoraj pełnia zimy! Przez noc nasypało pół metra i sypie dalej. Cudnie jest! Tylko chwilami coś mi się w głowie robi, czy ja dobre święta obchodzę
Avatarek prześliczny, a jaki adekwatny!!!
Buźkam Cię!
Aha! Ślinotokowy ten torcik. Nie wiem czemu, ja zawsze bezę piekę taką równiutką, a przecież taka pofalowana ładniejsza

Elficzku, u mnie tez dosypalo U sasiadow dzieciaki ulepily... zajaca Owszem, jest pieknie, ale ja juz tak bardzo czekam na inny kolor za oknem

Buziam mocno
bociek 08:44, 01 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)

Bociek zapodawaj przepis. Jeśli takie proste jak czekoladowo-kawowo-jogurtowe to zrobie
Chyba przez Ciebie zaznę piec chleb... Zresztą co robić innego skoro dostawa śniegu równieź u mnie...

Trudne nie jest

Bockowy tort bezowo-kawowy
Szesc bialek i dwie szklanki cukru pudru. Bialka musza byc bardzo dokladnie oddzielone od zoltek, zeby nawet ociupinka zoltka sie nie dostala. Szczypta soli i ubijamy piane, jak juz bedzie w miare sztywna zaczynamy powolutku po lyzce - dwoch dodawac cukier puder stale ubijajac. Piana musi byc sztywna i blyszczaca. Ja po dodaniu calego cukru jeszcze przez minute-dwie ubijam.
Na pergaminie rysujemy (od pokrywki) dwa kola i na to ukladamy ubita piane. Musimy miec dwa blaty. Jeden z wglebieniem na krem
Piekarnik na 100oC i suszymy tak 3-4 godziny . Mozna wlozyc w bardzo nagrzany piekarnik 210o, albo mniej na 150o, ale od razu nalezy zmniejszyc temperature na 100, beza ma sie suszyc a nie piec

Teraz krem: serek Mascarpone, dwie lyzeczki kawy rozpuszczalnej, zoltka od bialek (nie musze pisac, ze jajca trzeba porzadnie umyc) do tego amaretto i spirytus wedlug uznania i miksujemy az zgestnieje. Czasami nie chce zgestniec, wtedy ratujemy sie smietan-fixem . Do kremu juz nie trzeba dodawac cukru. Mozemy za to dodac platki migdalowe. Zimna beze przekladamy kremem, posypujemy z wierzchu kawa i platkami migdalowymi.

Smacznego

U nas zostalo tylko wspomnienie po torcie
bociek 08:45, 01 kwi 2013

monitka napisał(a)

Mniaaaam jakie pyszności pokazujesz U mnie chłodzi się podobny torcik kajmakowy z krówkami. Moja niesamowicie zdolna córcia zrobiła

Mokrego dyngusa życzę psikadła już przygotowane?

Oooooo, torcik krowkowy musi byc pyszniutki... mniam

Jakie psikadla??? Kule sniegowe
bociek 08:47, 01 kwi 2013

WIELKANOC 2013
LANY PONIEDZIALEK
PRIMA APRILIS i to wcale nie jest zabawne

Madzenka 09:32, 01 kwi 2013

Bociuś wielkie dzieki za przepis na bezę . Chodzi taka za mną z polewą malinową

Dobrze, że te zdjęcia to prima aprilis....
Loosiuu 10:18, 01 kwi 2013

Dzięki za przepis! Może z tym śniegiem to chce tylko tak postraszyć i zaraz zniknie