Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

MiluniaB 10:39, 16 kwi 2021

Magda jaki na choroby grzybowe oprysk zastosujesz to będzie dobry - nie mam konkretnego wybranego, najlepszego.
Oberwij te brązowe liście, przytnij i po dwóch tygodniach zrób oprysk Ja po cięciu zawsze tak robię
Wiaan 11:25, 16 kwi 2021

Mirella dziękuję za listę bylin na różankę powiedz mi proszę chcąc poprawić jakość gleby w tym miejscu planuję przekopać, oczyścić z kamieni i w ogóle zobaczyć co mam na tym kawałku.
Czy jak wymieszam ziemię rodzimą z kompostem, mączką rogową i obornikiem końskim to rozumiem, że do dołka pod róże nie muszę już wtedy dorzucać tych wspaniałości. Sorki jak głupio pytam, ale do tej pory sadząc rośliny stosowałam odpowiednie mieszanki bezpośrednio do dużych dołków.
Kaha565 11:31, 16 kwi 2021

Ja też z chęcią poczytam o przygotowaniu podłoża. Tylko nie mam skąd wziąć kompostu. Myślicie, że dobra ziemia z worka, mączka bazaltowa i obornik granulowany wystarczy?
MiluniaB 11:32, 16 kwi 2021

Aneta wydaje mi się, że jak wymieszasz to do dołków już nie. Zapytaj najlepiej Ewcie-Ande

Kasia niestety nie pomogę w tym temacie. Kiedyś dawałam dobra do dołka, a teraz mam nawiezioną ziemię i tylko w taką sadzę
LIDKA 11:43, 16 kwi 2021

Kaha565 napisał(a)
Ja też z chęcią poczytam o przygotowaniu podłoża. Tylko nie mam skąd wziąć kompostu. Myślicie, że dobra ziemia z worka, mączka bazaltowa i obornik granulowany wystarczy?

Kasia u mnie w brico jest kompost w workach.Kupiłam ostatnio, tylko ceny nie pamiętam. daje do dołków.
Basia_KRK 11:44, 16 kwi 2021

MiluniaB napisał(a)
[b]Basia witam Cię serdecznie - fajnie, że jesteś i oczywiście zapraszam częściej Basiu róże wszystkie się przyjęły, po przesadzeniu i obcięciu pięknie kwitły, a w tym sezonie już ładnie wypuszczają. Co do różanki to zbiera różne opinie, ale mi się podoba tak jak jest - najbardziej kolorowy akcent w ogrodzie. Listy róż nie robiłam, ale napiszę Ci, które przetestowałam i polecam: Ascot, Aphrodita, Novalis i Pomponella. Co do hortensji to oczywiście się ich nie obcina, ale co jakiś czas zaleca się ich odmłodzenie i ja właśnie w tym roku je odmładzałam tzn. wycięłam wszystkie stare gałęzie na których były małe kwiaty, wycięłam wszystkie cienkie i słabe gałązki. Już teraz pięknie od dołu wypuszczają i się rozrastają. Dopiszę jeszcze, że poprzednim razem odmładzałam je 4 lata temu
Milunia, dziękuję! Mnie w tym sezonie ewidentnie ciągnie do róż, już poczyniłam pierwsze zakupy Akurat nie mam żadnej z Twojej listy TOP
Odnośnie hortensji - rozumiem, że te gałęzie (najstarsze, zdziczałe i cienkie) wycinam zaraz na samym dole? Chyba też tak zrobię, czy można jeszcze teraz?

MiluniaB napisał(a)
Lidka u mnie rosną na jednej rabacie. Artemis ma nieco inny pokrój krzewu.
Czy możesz coś więcej powiedzieć o róży Artemis, zakupiłam 2 sztuki, bo od zawsze były na mojej liście must-have i i teraz się zastanawiam gdzie je posadzić (standard...).
Jaki ma pokrój u Ciebie, jak z jej wysokością, gdy będę nisko ścinać (bo taki mam plan). Czy ona jest "samoczyszcząca" - cokolwiek to oznacza, ale widziałam nieraz w opisach taką właśnie cechę
Basia_KRK 11:47, 16 kwi 2021

Kaha565 napisał(a)
Nie wiem czy wystarczy, ale ja u siebie z różami zrobię podobnie, mix:
- dobra ziemia,
- kompost (mam z worka),
- obornik granulowany (podobno uwielbia obornik bydlęcy)
- wióry rogowe.
Kaha565 11:53, 16 kwi 2021

Lidka dzięki! Zobaczę za kompostem w brico!
Wiaan 11:53, 16 kwi 2021

Basia_KRK napisał(a)
Nie wiem czy wystarczy, ale ja u siebie z różami zrobię podobnie, mix:
- dobra ziemia,
- kompost (mam z worka),
- obornik granulowany (podobno uwielbia obornik bydlęcy)
- wióry rogowe.

Basia czy będziesz te dobra dawać do dołka czy na całej rabacie z różami?
LIDKA 11:54, 16 kwi 2021

Dołaczam do pytania Basi o artemis
też wczoraj zamówiłam wymarzone artemis 2 szt. chętnie się czegoś dowiem.