Magda jaki na choroby grzybowe oprysk zastosujesz to będzie dobry - nie mam konkretnego wybranego, najlepszego.
Oberwij te brązowe liście, przytnij i po dwóch tygodniach zrób oprysk Ja po cięciu zawsze tak robię
Mirella dziękuję za listę bylin na różankę powiedz mi proszę chcąc poprawić jakość gleby w tym miejscu planuję przekopać, oczyścić z kamieni i w ogóle zobaczyć co mam na tym kawałku.
Czy jak wymieszam ziemię rodzimą z kompostem, mączką rogową i obornikiem końskim to rozumiem, że do dołka pod róże nie muszę już wtedy dorzucać tych wspaniałości. Sorki jak głupio pytam, ale do tej pory sadząc rośliny stosowałam odpowiednie mieszanki bezpośrednio do dużych dołków.
Ja też z chęcią poczytam o przygotowaniu podłoża. Tylko nie mam skąd wziąć kompostu. Myślicie, że dobra ziemia z worka, mączka bazaltowa i obornik granulowany wystarczy?
Milunia, dziękuję! Mnie w tym sezonie ewidentnie ciągnie do róż, już poczyniłam pierwsze zakupy Akurat nie mam żadnej z Twojej listy TOP
Odnośnie hortensji - rozumiem, że te gałęzie (najstarsze, zdziczałe i cienkie) wycinam zaraz na samym dole? Chyba też tak zrobię, czy można jeszcze teraz?
Czy możesz coś więcej powiedzieć o róży Artemis, zakupiłam 2 sztuki, bo od zawsze były na mojej liście must-have i i teraz się zastanawiam gdzie je posadzić (standard...).
Jaki ma pokrój u Ciebie, jak z jej wysokością, gdy będę nisko ścinać (bo taki mam plan). Czy ona jest "samoczyszcząca" - cokolwiek to oznacza, ale widziałam nieraz w opisach taką właśnie cechę
Nie wiem czy wystarczy, ale ja u siebie z różami zrobię podobnie, mix:
- dobra ziemia,
- kompost (mam z worka),
- obornik granulowany (podobno uwielbia obornik bydlęcy)
- wióry rogowe.