Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Anda 12:00, 16 kwi 2021

Wiaan napisał(a)
Mirella dziękuję za listę bylin na różankę powiedz mi proszę chcąc poprawić jakość gleby w tym miejscu planuję przekopać, oczyścić z kamieni i w ogóle zobaczyć co mam na tym kawałku.
Czy jak wymieszam ziemię rodzimą z kompostem, mączką rogową i obornikiem końskim to rozumiem, że do dołka pod róże nie muszę już wtedy dorzucać tych wspaniałości. Sorki jak głupio pytam, ale do tej pory sadząc rośliny stosowałam odpowiednie mieszanki bezpośrednio do dużych dołków.

Ja nie Mirelka, ale napiszę, że to wystarczy. Róże bardzo lubią obornik koński. Jak już będziesz miała powierzchownie, czyli nie głębiej niż 20 cm, to wszystko wymieszane, to wystarczy. Dlaczego 20 cm? Do tej głębokości najszybciej pracują bakterie i inne mikroorganizmy aerobowe. To one uwalniają składniki pokarmowe zawarte w oborniku, mączce itp.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 12:04, 16 kwi 2021

Anda napisał(a)

Ja nie Mirelka, ale napiszę, że to wystarczy. Róże bardzo lubią obornik koński. Jak już będziesz miała powierzchownie, czyli nie głębiej niż 20 cm, to wszystko wymieszane, to wystarczy. Dlaczego 20 cm? Do tej głębokości najszybciej pracują bakterie i inne mikroorganizmy aerobowe. To one uwalniają składniki pokarmowe zawarte w oborniku, mączce itp.

Buziaki
Basia_KRK 12:13, 16 kwi 2021

Wiaan napisał(a)
Basia czy będziesz te dobra dawać do dołka czy na całej rabacie z różami?

Anda już odpisała, ale ja planowałam ten mix dać do dołka, a potem i tak ściółkuję rabatę kompostem wymieszanym z wiórami rogowymi.
Basia_KRK 12:14, 16 kwi 2021

LIDKA napisał(a)
Dołaczam do pytania Basi o artemis
też wczoraj zamówiłam wymarzone artemis 2 szt. chętnie się czegoś dowiem.

Lidka A to ciekawe gdzie zamawiałaś, bo mi wieczorem zniknęły z koszyka i mogłam zamówić już tylko 2 sztuki (a miałam 5 sztuk) Zmawiałam we Flo..
MiluniaB 12:16, 16 kwi 2021

Basia tak cienkie, grube zdziczałe, które dawały małe kwiaty - obciąć przy samym dole, nawet w ziemi wycinałam, żeby nowe miały jak najwięcej miejsca. Możesz jeszcze teraz ten zabieg pielęgnacyjny zrobić
Artemis - moją ulubienicą nie jest, ale: maa ładny kolor kwiatu, pachnie, powtarza kwitnienie, nie choruje. Nie tworzy ładnego pokroju krzewu, śmieciuch płatkowy - staram się ścinać kwiatostany zanim płatki opadną.

Jesienna Artemis

LIDKA 12:27, 16 kwi 2021

Basia_KRK napisał(a)

Lidka A to ciekawe gdzie zamawiałaś, bo mi wieczorem zniknęły z koszyka i mogłam zamówić już tylko 2 sztuki (a miałam 5 sztuk) Zmawiałam we Flo..

Ojoj to chyba Ci je wykupiłam. bo zamawiałm też wczoraj wieczór.

Jak przyjdą to zrobię fotki. tylko prosiłam o wysyłkę po 26 kwietnia bo musze im miejsce uszykować.

Będę jeszcze inne róze zamawiać z polecenia Andy.
ale te Artemis dawno temu widziałam w programie Maji i tak mi w głowie siedziała.
Basia_KRK 12:37, 16 kwi 2021

MiluniaB napisał(a)
Basia tak cienkie, grube zdziczałe, które dawały małe kwiaty - obciąć przy samym dole, nawet w ziemi wycinałam, żeby nowe miały jak najwięcej miejsca. Możesz jeszcze teraz ten zabieg pielęgnacyjny zrobić
Artemis - moją ulubienicą nie jest, ale: maa ładny kolor kwiatu, pachnie, powtarza kwitnienie, nie choruje. Nie tworzy ładnego pokroju krzewu, śmieciuch płatkowy - staram się ścinać kwiatostany zanim płatki opadną.
OK, zatem w niedzielę się zajmę hortkami, bo ma nie padać

Dziękuję za info ws Artemis, zobaczymy co u mnie pokaże. Ale rozumiem że wzrostowo to sadzić ją jako środkowe piętro rabat? a nie na obwódki?

A co to znaczy, że róża jest "samoczyszcząca"?
Basia_KRK 12:38, 16 kwi 2021

LIDKA napisał(a)

Ojoj to chyba Ci je wykupiłam. bo zamawiałm też wczoraj wieczór.

Jak przyjdą to zrobię fotki. tylko prosiłam o wysyłkę po 26 kwietnia bo musze im miejsce uszykować.

Będę jeszcze inne róze zamawiać z polecenia Andy.
ale te Artemis dawno temu widziałam w programie Maji i tak mi w głowie siedziała.

Lidka, będziemy miały siostrzane róże
asik001 12:42, 16 kwi 2021

MiluniaB napisał(a)

asik001 witaj - miło, że zajrzałaś i zostawiłaś ślad - zapraszam częściej Donice z serii Niza kupione w Obi kilka lat temu - niestety teraz już nie są dostępne, ale jest tak duży wybór podobnych donic, że z pewnością wybierzesz

Dziękuję pięknie będę szukać czegoś podobnego

Na pewno będę stałym bywalcem - masz przepiękny ogród
MiluniaB 13:52, 16 kwi 2021

Basia u mnie dorasta do 1,50 cm, więc na wyższe piętro. Ja kupuję wszystkie róże w Rosarium

asik001 dziękuję - zapraszam