Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Jagodaa 14:25, 03 sie 2020

MiluniaB napisał(a)

Jagoda, ta folią w upały była nagrzana. Działała jak szklarnia.
Potrzeba matką wynalazku. Znajomy nam podpowiedział jak zakładał siebie trawnik

Ja rozumiem założenia, ale mimo wszystko nie odkrywała bym jej w bezchmurny dzień, gdy jest narażona na mocne nasłonecznienie. To może być szok, jak pierwszy kontakt bladej skóry ze słońcem bez użycia kremu z filtrem .
Mixtoorka 14:26, 03 sie 2020

No ja bym sadziła teraz, za rok będą lepiej ukorzenione i będą już zachwycać
Fajnie, że nie musiałaś mieszkać w czasie remontu. Pięknie u Was
UlaB 14:41, 03 sie 2020

Podziwiam Cie za odwage w przesadzaniu tak duzych roslin. Logistyka musiala byc wyzwaniem! Ale efekt jest mega!

MiluniaB 15:02, 03 sie 2020

Jagodaa napisał(a)

Ja rozumiem założenia, ale mimo wszystko nie odkrywała bym jej w bezchmurny dzień, gdy jest narażona na mocne nasłonecznienie. To może być szok, jak pierwszy kontakt bladej skóry ze słońcem bez użycia kremu z filtrem .

Aaaaaa o to Ci chodzi - hmmmm no racja. Muszę to dobrze przemyśleć. Dzięki
MiluniaB 15:04, 03 sie 2020

Mixtoorka napisał(a)
No ja bym sadziła teraz, za rok będą lepiej ukorzenione i będą już zachwycać
Fajnie, że nie musiałaś mieszkać w czasie remontu. Pięknie u Was

Myślisz tak jak ja - tylko tak bardzo mi się nie chce
Może wkrótce zmienię zdanie
MiluniaB 15:06, 03 sie 2020

UlaB napisał(a)
Podziwiam Cie za odwage w przesadzaniu tak duzych roslin. Logistyka musiala byc wyzwaniem! Ale efekt jest mega!

Trafiłaś w punkt Jak to wszystko rozwiązać logistycznie w tak krótkim czasie. Wszystko miałam zaplanowane krok po kroku, nie byli działania chaotycznego - i się udało
MiluniaB 15:35, 03 sie 2020

Dziewczyny, żeby nie było, że jestem ogrodowo samowystarczalna i wszystko w moim ogrodzie wiem jak najlepiej zrobić, bo tak nie jest - mam do Was pytanie.

Mam trzy miejsca nad którymi się zastanawiam czy dobrze będzie jak dosadzę rośliny.

Nie będę dużo od razu mieszać, więc po kolei.

Na tej rabacie z trzmielinami na pniu, hortensjami i trawami ML chciałam wzdłuż na całej długości posadzić trawy Hakone All Gold. Byłoby nawiązanie do rabaty z naprzeciwka.

Wstawiam zdjęcie tego miejsca - co o tym sądzicie? Może być, a może za dużo, a może inne sugestie?

andziurex 16:05, 03 sie 2020

Jagodaa napisał(a)
Z drugiej strony, czy jak się zdejmie folie, to jej nie spali, bo nie jest przyzwyczajona do słońca?

Skąd to rozwiązanie na zakładanie trawnika?

Fakt, więc może lepiej odkrywać ją jak nie ma słońca? Ogólnie lipiec/sierpień to słaby czas na sianie trawy. Moja sąsiadka dlatego tydzień temu układała trawnik z rolki, ale ona mieszka praktycznie w lesie i ma prawie cały dzień cień od drzew.
Mirella pisała, że nakryła żeby psy nie roznosiły świeżo rozsypanych nasion. .
Kasya 16:11, 03 sie 2020

Mi się podoba pomysł z hakone
Między te 2 miskanty z przodu ? Tzn nogi trzmieliny w hakone ?
UlaB 16:14, 03 sie 2020

MiluniaB napisał(a)
Dziewczyny, żeby nie było, że jestem ogrodowo samowystarczalna i wszystko w moim ogrodzie wiem jak najlepiej zrobić, bo tak nie jest - mam do Was pytanie.

Mam trzy miejsca nad którymi się zastanawiam czy dobrze będzie jak dosadzę rośliny.

Nie będę dużo od razu mieszać, więc po kolei.

Na tej rabacie z trzmielinami na pniu, hortensjami i trawami ML chciałam wzdłuż na całej długości posadzić trawy Hakone All Gold. Byłoby nawiązanie do rabaty z naprzeciwka.

Wstawiam zdjęcie tego miejsca - co o tym sądzicie? Może być, a może za dużo, a może inne sugestie?

Nie czytajac co napisalas pomyslalam o powtorzeniu hakonek po lewej
Ale
Czy na pewno AllGd? To juz zalezy jakie tam masz naslonecznienie. I zastanow sie czy nie bedzie za duzo zoltego (trzmieliny + hakonka) - to tylko kwestia gustu, bo sam pomysl uwazam za bardzo dobry

Mnie czeka niedlugo budowa domu calorocznego letniskowego na dzialce 4 razy wiekszej niz aktualna moja i Twoj watek to to jak widze zagospodarowywanie tamtej dzialki (przesadzac roslin nie bede ale chodzi o uporzadkowane podejscie). Czlowiek sie juz wyszalal, nakokosił i z latwoscią przychodzi podejscie logiczne, systemowe. Doswiadczenie tez robi swoje.