Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

MiluniaB 17:25, 16 lip 2021

Asia dziękuję za odwiedziny i miłe słowa Czekam na drugie kwitnienie róż, trawy dają pokaz, hortensje Vanilla Fraise się rozkręcają, stipy czekają na podcięcie, albo związanie - jeszcze się zastanawiam. Pozdrawiam
Dragonka 18:00, 16 lip 2021

MiluniaB napisał(a)
Baśka hi hi - serio nie ma u mnie chwastów Jak jakiś się pokaże to od razu aut. Tylko się nie denerwuj - czasami muszę czekać, aż podrosną Rośliny na bieżąco pielęgnowane

No zabiłaś mnie Ja sobie wyobrażam to tak- ciemno już, zgasły wszystkie światła, noc nadchodzi głucha... a Milunia siedzi w kapturze na głowie przyczajona jak tygrys i wypatruje czy jakiś chwast się odważy pod osłoną ciemności wychylić...

Miluniu! ja jak poplewię i wracam utyrana do domu, to zawsze się łudzę, że choć kilka dni to się utrzyma..a potem wracam następnego dnia i już z samochodu widzę, ze przy cisach wzdłuż podjazdu przez noc jakiś dziad wylazł..Nie ma sprawiedliwości!

A te Vanillki to jaki mają kolor obecnie? Mam je po raz pierwszy, dopiero drugi miesiąc I dopiero zaczęły kwitnąć, ale one białe są.. a powinny być chyba takie różowe? Nie wiem czy etykiety były zamienione czy jak..
MiluniaB 18:14, 16 lip 2021

Baśka - ale się uśmiałam z Twojego wpisu Niestety z zielskiem walka nie jest wyrównana. U mnie często duże przegapione okazy się panoszą za tujami

Vanilla Fraise na początku ma kolor biały, później przebarwia się na różowy, a jesienią są ciemno-różowe
Joann 23:53, 16 lip 2021

MiluniaB napisał(a)

Miluniu, ile szerokości ma ta rabatka pod domem? I jakie to cisy? Jest zachwycająca! Świetnie to ze sobą gra!
Dragonka 09:18, 18 lip 2021

a czyli moja Vanilka to nie odmieniec żaden, tylko normalne zachowanie

No ale ja wpadam tu głównie żeby zobaczyć czy jednak jakiemuś chwastowi-nieborakowi udało się na chwilę zaistnieć w Twoim ogrodzie? Hę? hę? już dwa dni minęły, powiedz że masz chwasta! Bo nie zasnę!
Mixtoorka 09:48, 18 lip 2021

Mirellko ja kupowałam kosmosy czekoladowe w Hortulusie dwa lata z rzedu. Może w tym roku też mają? Gdybyś była w okolicy to zobacz

Karolina
nyna76 10:01, 18 lip 2021

Hejka, w tym roku kosmosy w Hortulusie były.
Iwka 17:40, 18 lip 2021

MiluniaB napisał(a)
I Hacone All Gold.

W jedną

i w drugą stronę

Hej milunia! Bardzo podoba mi się ta kompozycja ze zdjęcia , chce zrobić coś takiego u siebie wzdłuż plota. Czy mogłabys mi opisać dokładnie jakie rośliny uzylas do tej kompozycji, w jakich odstępach i jaka jest szerokość tego pasa zieleni ? Bardzo się proszę, opisz mi to jak najlepiej potrafisz

Pozdrawiam
MiluniaB 11:12, 19 lip 2021

Joann rabata ma szerokość 70 cm, cisy kolumnowe dokładnie nie wiem jaka to odmiana, ale może to być David, albo Wojtek. One nie mają szerokiego pokroju - są wąskie i strzeliste

Baśka moim zdaniem normalne zachowanie. Ciesz się, że masz i kwitnie Przyjechałam po krótkim wyjeździe i wieczorem idę sprawdzić chwasty. Pewnie jakiś się znajdzie

Karolka własnie wróciłam z nad morza, ale do Hortulusa tym razem nie zajrzałam. Zresztą i tak mam donice obsadzone to już do jesieni nic nie zmieniam, ale dzięki za informację w przyszłym roku będę na nie w Hortulusie polowała

Ania dziękuję za informację. Często jestem w okolicy Hortulusa to kupię za rok
MiluniaB 12:06, 19 lip 2021

Iwka ta rabata robi wrażenie - dużo osób o nią pyta
Rabata ma 1,50 m szerokości i 13 m długości. Jako najwyższe tło tuje odmiany kórnik cięte na żywopłot. Przed nimi na przemian posadzone: trzmielina szczepiona na pniu na wysokości 1,10 m, Miskant Morning Light, hortensje Vanilla Fraise 2 sztuki, Miskant Morning Light, trzmielina szczepiona na pniu - taki zestaw powtarzany przez całą długośc rabaty. Rosliny sadzone średnio w odległości 50-60 cm. Najniższe piętro limonkowe trawy to Haconechloa All Gold.