Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Monia81 07:27, 25 mar 2025

No Aga cosik za długa ta cisza, szalejesz na nowym?
Kasya 16:10, 25 mar 2025

Syrenka na hamaku
U ciebie to sie dopiero dzieje
Wracam sprzatac…. Wroce za miesiac
magewa 20:02, 28 mar 2025

Cześć Aga Co tam u Ciebie
Basieksp 20:03, 28 mar 2025

No właśnie Aga, co tam? Pozdrawiam
Alija 20:56, 29 mar 2025

Ja też zapytuję, co tam słychać
Rojodziejowa 21:16, 29 mar 2025

Aga, zwiałaś z powrotem na Malediwy? Czy już się urządzasz w nowym miejscu?
Agatorek 15:59, 10 kwi 2025

Hej dziewczyny :* :* :*

Niestety życie mnie dopadło i trochę nie mam głowy do ogrodu. Opcja Malediwów byłaby bardzo kusząca w tym momencie niestety odpada, bo to trochę za droga impreza.

Dosłownie niedawno jeszcze kończyłam przycinanie traw. I jeszcze nie skończyłam . Ale zostały mi "tylko" największe miskanty, na razie jeszcze jest zimno, więc może do końca kwietnia uda mi się je ściąć .

Niestety też na "budowie" nic się jeszcze nie dzieje.
W marcu architekt ogarniał mi ostatnie uzgodnienia: z wodami polskimi (czy przypadkiem nie mam na działce "urządzeń i obiektów melioracyjnych" - nie mam i z operatorem energetycznym (czy przypadkiem linie wysokiego napięcia, które są poza działką, nie są za blisko planowanej inwestycji- nie są). No i jeszcze musiał wystąpić o odrolnienie kawałka działki, co oczywiście spotkało się z odpowiedzią, że "nie dotyczy", bo planuję tam dom jednorodzinny, a nie jakąś fabrykę . No ale liczba papierów musi się zgadzać.
Ostatecznie wniosek o pozwolenie na budowę został złożony 28 marca, starostwo ma 65 dni na wydanie, o ile czegoś nie wymyśli po drodze. Także w związku z tym roboty mogą się zacząć około połowy czerwca. Najwcześniej. A planowałam (o ja naiwna ) na koniec marca.

Ale są też plusy . We wtorek podpisałam umowę o dostawę prądu i dziś podłączony został licznik na "plac budowy". Temat został szybko ogarnięty (jak na operatora prądu PGE), bo zaczęłam to załatwiać dzień po podpisaniu aktu notarialnego kupna działki. A jak rozmawiałam później z architektem (też jest pod tym samym operatorem), to on na prąd budowlany czekał 1,5 roku (tak jak się czeka na docelowe przyłącze "domowe"). Mi się udało w 7 miesięcy i 1 tydzień .

Podłączenie do wodociągu jest już też wykonane, czekam na mapkę inwentaryzacyjną od geodety i jadę wtedy do gminy podpisać umowę o dostawę wody. Ale to kwestia kilku dni.
Agatorek 16:02, 10 kwi 2025

Poza tym ogrodowo trochę kwiatów kwitnie: tulipany, pierwiosnki,miodunki, wcześniej jakaś kalina, są kwiatki na wiśniach, gruszy. No i oczywiście ciemierniki. Najładniej kwitnie ten w donicy przed domem, co jest trochę dziwne, bo latem ma dosłownie patelnie. Zaraz pójdę i zrobię fotkę.

Oto i on

Nie dość, że latem więdnie (od słońca i od tego, że czasem zapomnę go podlać), to jeszcze nie dostaje żadnych skorupek czy innych frykasów
LIDKA 19:11, 10 kwi 2025

NAga dobrze że wróciłaś bo już mi Twego wigoru brakowało.
Basieksp 19:21, 10 kwi 2025

No dokładnie, fajnie, że chociaż chwilę znalazłaś, by tu zajrzeć pewnie jak budowa ruszy, to będziesz mega zajęta, ale my tu cierpliwie poczekamy, aż będziesz nowy ogród tworzyć