Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Magara 22:44, 29 cze 2025

Aga, fajnie, że zajrzałaś na forum
Ja też nieodmiennie trzymam za Ciebie kciuki
Agatorek 22:47, 29 cze 2025

Dzięki Magarku ❤️
Gruszka_na_w... 22:51, 29 cze 2025

Współczuję biurokratycznych perypetii. Zbieranie papierków i pieczątek było dla mnie najbardziej bolesnym doświadczeniem podczas budowy. Mój logiczny umysł nijak nie mógł pojąć urzędowych absurdów. Sprawdzałam nawet jak to się ma do innych krajów i wyszło mi, że jesteśmy gdzieś na czele stawki w kłodach rzucanych pod nogi indywidualnemu inwestorowi. Cieszę się wraz z Tobą, że ten etap masz już odhaczony.
Dobrze, że możesz jeszcze mieszkać w starym domku i do tych wszystkich przeszkód nie trzeba dopisywać konieczności mieszkania w jakimś tymczasowym przybytku. Życzę sił do działania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiaan 23:03, 29 cze 2025

Fajnie, że jesteś ♥️
Agatorek 00:01, 30 cze 2025

Haniu, dzięki
Ta biurokracja właśnie dla mnie też nieco niezrozumiała . Od momentu adaptacji projektu korzystałam z usług architekta, który w moim imieniu załatwiał te wszystkie papierki. I tu jest hit . Tego samego dnia składał do starostwa dwa wnioski o pozwolenie na budowę. Podobne projekty. Ten drugi klient dostał pozwolenie po miesiącu. Ja po miesiącu dostałam dopiero wezwanie do uzupełnienia „braków” . I to po telefonicznej interwencji, czy w ogóle ktoś mój wniosek ruszył. No bo nie ruszył.
Widocznie trafiło u mnie na innego urzędnika, który powymyślał różne dodatkowe rzeczy. Np. Miałam tylko udowodnić (tzn nie ja, tylko ten architekt, czyli mój pełnomocnik), że złożyłam wniosek do Wód Polskich, czy domowa oczyszczalnia ścieków nie będzie miała wpływu na środowisko. I nie, nie musiał czekać na odpowiedź z tych Wód polskich, tylko musiał mieć podbity wniosek, że został złożony. Czyli obojętnie od stanowiska Wód Polskich wydali mi to pozwolenie. To po kiego w ogóle było to wymagane???

Tak przy okazji, muszę w końcu odebrać tą odpowiedź z Wód Polskich, bo o tym kompletnie zapomniałam

Anetko ❤️
LIDKA 06:45, 30 cze 2025

Papierologia już jest to teraz czas decyzji. Z jakich bloczków , jaka dachówka , jaki producent okien itd.
To trudniejsze niż papiery.

Na ogrodowe fotki poczekamy. A jak czworonożna banda?

Monia81 06:53, 30 cze 2025

Aguś Ty masz już to za sobą, a ja jakoś nie umiem się zebrać i wszystko przedemną trzymam kciuki, żeby wszystko ruszyło z kopyta i żeby wykonawcy byli rzetelni
Juzia 09:29, 30 cze 2025

Witaj zgubo

Jak ruszałam z fundamentami to się zastanawiałam co u Ciebie
Zaraz dogonisz i przegonisz. Zobaczysz.... zleci migiem I BEZ KŁOPOTÓW!
ajka 12:02, 30 cze 2025

Aguś świetne wieści, nareszcie będziesz mogła ruszyć do przodu. Trochę to potrwało, ale w końcu jest i trzeba się cieszyć !
TAR 12:27, 30 cze 2025

Aga, z moim ostatnim tez mialam przeboje papierologiczne, czas przygotowania projektu i dokumentów tyle co robota od fundamentów po tynki. W grudniu zlecony projekt, papiery z PNB koniec czerwca. A fundamenty od czerwca, tynki koniec października lub polowa listopada. Od polowy stycznia jechalismy z wykonczeniówką koniec marca przeprowadzka. Wiec budowa to naprawde w porownaniu do papierologia była bułką z masłem. Bądz optymistka