Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Margo2 13:01, 24 kwi 2026

Aga, jakie masz świdośliwy?
Musze kupić jakieś za klona, który zmarzł, albo dostał werticiliozy.
A ja pytałam o schody wejściowe
Agatorek 14:23, 24 kwi 2026

Marcin, bardzo lubię fiołki. Tylko trzeba wiedzieć, że mocno się rozsiewają (to też lubię)

Gosia, na dwóch swidosliwach nie mam już karteczki, ale podejrzewam, że to gatunek (na pewno ta wielopienna). Na jednej mam nazwę odmiany „smoky” (ma identyczne kwiatki jak na gatunku, tylko są nieco większe)
Jeśli pytałaś o schody wejściowe, to prawdopodobnie będzie tylko jeden stopień i zrobię go z tego samego, co będzie na podjeździe/chodnikach, tak jak mam zrobione tutaj. Czyli pewnie jakaś kostka brukowa (jest super, bo nie jest śliska) ewentualnie granitowa.
Eupraksja 21:37, 27 kwi 2026

Agnieszko, nadrobiłam dziś postępy z Twojej budowy. Tak masz wszystko przemyślane i ze smakiem dobierane, no i ten komfort i luksus, że decydujesz tylko za siebie i dla siebie, bez konieczności chodzenia na kompromisy
Margo2 22:44, 27 kwi 2026

Aga, musze poczytać o świdosliwach.
Niestety u mnie chyba za wysokie sa te schody na kostkę.
Musze poszukac czegoś innego
Agatorek 18:51, 30 kwi 2026

Dzięki Ewa , jedynym kompromisem jest mój budżet

Gosia, możesz dać palisadki z kostką.
Tak jak mam teraz. Kostką oczywiście jest do mycia, ale to na razie musi poczekać .

Palisadki są w różnych wysokościach, można je dopasowywać.

Agatorek 19:00, 30 kwi 2026

Mam wieści odnośnie granicy mojej działki i wykupu części ziemi przez gminę. W końcu coś się zadziało.
Na jesieni zaczęłam temat. Przez zimę nie miałam żadnych informacji (na rozmowie z wójtem podałam swoją oczekiwaną cenę i mieli się odezwać z odpowiedzią).
Chyba w lutym złożyłam pismo z prośbą o ustosunkowanie się do tematu.
Nadal był brak odpowiedzi.
Jakieś dwa tygodnie temu wstąpiłam do gminy i umówiłam się na spotkanie z wójtem (było w ten poniedziałek) i zapytałam mimochodem Panią z sekretariatu, gdzie ewentualnie mogę złożyć skargę na brak odpowiedzi, bo chyba nie do wójta, skoro to on był adresatem pisma. Zapytałam, czy może powinnam od razu jechać do starostwa .
W poniedziałek na spotkaniu wójt miał już gotowe porozumienie odnośnie wykupu tej części .
Zapytał jeszcze, czy byłabym skłonna negocjować cenę, odpowiedziałam, że nie, bo za długo czekałam na odpowiedź. Podałam wcześniej cenę rynkową, średnią, niewygórowaną No i mam to, co chciałam .
Porozumienie podpisane. Oczywiście teraz trochę to potrwa, bo gmina musi się zwrócić do samorządu po fundusze celowe, później umówienie notariusza, ale najważniejsze, że papier już mam.

Judith 19:15, 30 kwi 2026

Długo mielą młyny biurokratyczne .
Ważne, że sprawa nabrała mocy urzędowej i będziesz miała zastrzyk gotówki .
Bardzo sprytnie załatwiłaś gościa, gratki
Agatorek 19:21, 30 kwi 2026

Dzięki Judith
LIDKA 22:30, 30 kwi 2026

Super że się udało

A geodeta nie musi podzielić tej działki na dwie częsci?
Sonka 22:36, 30 kwi 2026

Gminom się nie śpieszy z odpowiedzią, czy realizascją problemów, to nie nich kasa przecież? Swietnie to zrealozowałaś, brawo.