Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 20:52, 18 sie 2025

Hmmm.

Jeśli chodzi o okna, które mam teraz (w tym domu, gdzie teraz mieszkam), to aż tak nie dociekałam (a też wybierałam okna). 10 lat po montażu, nic nie wieje .
Wiadomo, że nie wybrałam wtedy najtańszej opcji, ale taką rozsądną (okna 3 szybowe, co na tamten czas nie było jeszcze standardem).

Makao 21:13, 18 sie 2025

Ja odnoszę wrażenie że kiedyś okna sprawiały mniej problemów niż teraz. Wymieniałam niedawno stare plastikowe bo wiało bokami ale to wina złego obsadzania bo były szczeliny w piance wokół okien. Te obecne są tak ciężkie i masywne że wymagają regulowania co jakiś czas bo pod wpływem ciężaru opuszczają się na zawiasach w wyniku czego nie domykają się. Choć po dwóch latach użytkowania tej regulacji jest niewiele to i tak mnie to irytuje. Ze starymi plastikami regulowania nie było.
Agatorek 21:45, 18 sie 2025

W ciągu jakichś 10 lat, odkąd są te okna tutaj (a mieszkamy chyba od 2017), to żadne okno nie było regulowane (nie ma takiej potrzeby), a większość jest balkonowych, czyli dużych i ciężkich.

No zobaczymy, muszę niedługo zająć się wyceną okien, bo podobno sporo się na nie czeka.
Ogólnie muszę wziąć się w końcu za tą budowę, bo trochę inaczej teraz zrobiłam (podpisałam umowę na wykonanie stanu surowego otwartego od razu z materiałem), no ale w kolejne etapy muszę się bardziej zaangażować.

Kolor drzwi wejściowych już chyba wybrałam . Będą (najprawdopodobniej) bordowe/ w kolorze zgaszonej czerwieni.
No i płytki na podłogę kupiłam w tamtym roku i mam z głowy jeden temat . Będzie wszędzie taka sama, oprócz łazienek, kotłowni i garażu.

Basieksp 22:40, 18 sie 2025

Ale będziesz miała super Z każdego okna super widok W zasadzie, to nie musisz nawet zbyt dużych, wypasionych rabat tworzyć, tylko delikatnie połączyć to z tym leśnym, takie jakby naturalne przejście, połączenie tego wszystkiego zrobić i będzie super Bliżej domu bardziej zadbane, zaplanowane rabaty, czym bliżej lasu tym bardziej nawiązujące do tego co w dali Nie wiem czy taki pomysł by Ci odpowiadał
Agatorek 22:47, 18 sie 2025

Basiu, między domem a lasem będą tylko paprocie, hosty, zawilce, bergenie i podobne cieniolubne.
A „typowe” rabaty kwietne będą od frontu i z boku.
TAR 22:48, 18 sie 2025

Ciepłe progi i ciepłe tzw. podparapety, warto za to doplacic. Ale to musi juz byc uwzglednione chyba teraz przy murowaniu. Moj wykon zostawil nieco wieksze otwory w tym wypadku, zreszta konsultowal to z gostkiem od okien. Okna zamawialam jeszcze zanim sciany stały
Podparapety ciepłe sa w roznych grubosciach.

Aga pomysl czy by jednak w sypialni nie zostawic balkonowych, z perspektywy czasu ja jestem zachwycona i żaluje ze w sypialni tzw. goscinnej tez nie zrobilam a zrobilam tam zwykle okno.

Widoki z okien cudo, w sam raz miejsca na rabaty. I tak sporo tego bedzie, na pewno wiecej jak u mnie
Wczoraj stwierdzilam ze mam za duzo a lat nie ubywa. Ale bylam umeczona podcinaniem przywrotnikow i kosaccow. Przydal sie akumulatorkowy sekator jak nic.
TAR 22:52, 18 sie 2025

Makao napisał(a)
Ja odnoszę wrażenie że kiedyś okna sprawiały mniej problemów niż teraz. Wymieniałam niedawno stare plastikowe bo wiało bokami ale to wina złego obsadzania bo były szczeliny w piance wokół okien. Te obecne są tak ciężkie i masywne że wymagają regulowania co jakiś czas bo pod wpływem ciężaru opuszczają się na zawiasach w wyniku czego nie domykają się. Choć po dwóch latach użytkowania tej regulacji jest niewiele to i tak mnie to irytuje. Ze starymi plastikami regulowania nie było.

Ania, pozwole sie z tym nie zgodzic, jak sa dobrze zamontowane to regulacji nie potrzeba. My mielismy w cenie jedna w trakcie gwarancji, zrobilismy to po przeprowadzce i od tamtej pory nic. A suwanki u nas chodza non stop. Okien tez nie mam jakichs super chruper, klasa srednia na ktore bylo mnie stac.
Te plastiki "stare", o ktorych piszesz mialam w pierwszym domu i te akurat wiecznie byly regulowane.
Basieksp 22:59, 18 sie 2025

Agatorek napisał(a)
Basiu, między domem a lasem będą tylko paprocie, hosty, zawilce, bergenie i podobne cieniolubne.
A „typowe” rabaty kwietne będą od frontu i z boku.

No dokładnie tak Będzie fajnie Będę kibicować i często zaglądać, bo bardzo lubię cieniolubne
Agatorek 23:27, 18 sie 2025

Tarciu, w mojej sypialni będą drzwi balkonowe. Tylko w „gościnnej” (narazie pokoju bez funkcji) zmieniłam na zwykłe. I w części jadalnianej też zamieniłam balkonowe na zwykłe. Tam na pewno nie były potrzebne, a zaraz obok jest salon (to jedno pomieszczenie) i tam są dwa wyjścia na taras.
Jeśli będzie taka potrzeba, to trudno, będą powiększać otwory na okna (żeby zamontować te ciepłe parapety). Niestety moje tempo nie uwzględnia wcześniejszego zamówienia okien .

Nie zamierzam mieć więcej rabat niż Ty. Naprawdę . Mimo tego, że może i miejsce na nie mam .

Basiu, w tym roku planuję posadzić (jesienią) paprocie i bergenie, bo mama już mi naszykowała sadzonki w doniczkach . A, i jeszcze zawilce, ale te pójdą od razu po wykopaniu na nowe miejsce.