Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 20:20, 09 lip 2026

Iza, może wezmę ze dwa klony palmowe, ale więcej chyba nie chce ryzykować. Tego jednego spod sosny i tak musz pe wykopać, bo za chwilę sosna i tak go zje.
Ale oprócz klona (czy też klonów), to wezmę jeszcze inne rośliny. Moze jednego judaszowca, bo coś mu miejscówka chyba nie pasuje (carolina sweetheart), a reszta to byliny i trawy. No i hortensje, bo mam za gęsto posadzone.
Nie mam żadnej umowy z exem . Po prostu nie chcę ryzykować, że coś się nie przyjmie w nowym miejscu. Wiem, wiem, Ty byś nie miała takich lęków
UrsaMaior 21:30, 09 lip 2026

Haha no właśnie widzę, że Ty to małej wiary jesteś, zupełnie jak Lucy. Co ta się nadziamga i nabiadoli... Kop z porządną bryłą i będzie ok
Margo2 23:21, 10 lip 2026

Tak, weź lekcję od Lucy.
Wydaje mi się, że jak byś teraz korzenie obkopała dokoła, to jesienią spokojnie byś przeniosła.
Szczególnie żal Eternala. Piękna sztuka.
Cieszę się, że budowa tak ruszyła.

Agatorek 23:25, 11 lip 2026

Iza, no nie będę ogołacać tutaj rabat

Gosia, nie wiem, czy jesienią będę już miała wyznaczone rabaty, bo chcę zrobić to razem z ułożeniem kostki. A z ułożeniem kostki muszę czekać na ogrodzenie frontowe, które będzie się robić późną jesienią (jestem już dogadana z bardzo fajnym panem, niestety wcześniej nie może, chyba że jakiś termin mu się zwolni wcześniej), więc nie wiem, czy zdążę to zrobić przed zimą.
Chyba że ułożę część kostki we wrześniu/październiku (wokół domu i część podjazdu), a resztę, jak już będzie ogrodzenie (nie zrobię tego wcześniej, bo jest lekki zjazd z asfaltu i muszę dobrze dopasować kostkę do bramy).

Eternal rzeczywiście jest tfu tfu piękny.
Ale mój numer jeden to Forest Pansy. A tego na pewno nie wykopię . Kupię sobie. Albo namówię ex-ema, żeby mi sprawił na nowy dom .

Wezmę prawdopodobnie carolinę sweetheart. Od kilku lat „stoi” w miejscu i nie rośnie (ma wietrzne stanowisko plus lekko go jeden pies staranował), nikt nie zauważy, że go nie ma .
ajka 00:30, 23 lip 2026

Jak fajnie znów zobaczyć twój ogród. Ex chyba nawet o niego dba?

U mnie z judaszowców zostały dwa: Forest Pansy i Avondale. Forest Pansy uwielbiam. Eternal zdechł niestety, a kolory faktycznie miał jedyne w swoim rodzaju. Mój eM wciąż za nim wzdycha
Agatorek 20:31, 24 lip 2026

Aniu, to ja „dbam” o ten ogród (tyle, o ile ), czyli pielę i koszę trawę (oczywiście jak mam czas).

Jak się stąd wyprowadzę, to nie wiem, jak to będzie.

Agatorek 20:35, 24 lip 2026

Z nowości: podpisałam w tym tygodniu umowę na wykonanie mebli kuchennych, szafy do przedpokoju, szafy do „schowka” i na zabudowę garderoby.

Mam już ładnie oszlifowane belki na suficie w kuchni i salonie. Teraz muszę wybrać kolor do ich pomalowania.

Może w przyszłym tygodniu uda mi się uruchomić pompę ciepła i zacząć wygrzewać posadzki (i po tym może wchodzić pan od płytek w łazienkach i na podłodze w całym domu.

Buziaki ❤️

Gartenprinzessin Marie-Jose & Lemon Rokoko
LIDKA 21:10, 24 lip 2026

Super że już etap kuchni nadchodzi . Róże śliczne. Lemon mam młodziutka ale już widzę że śliczna będzie.
UrsaMaior 21:49, 24 lip 2026

Agatorek napisał(a)
Aniu, to ja „dbam” o ten ogród (tyle, o ile ), czyli pielę i koszę trawę (oczywiście jak mam czas).

Jak się stąd wyprowadzę, to nie wiem, jak to będzie.

Tym bardziej żal zostawić tyle dobra. Nie mówię o ogołoceniu, ale czymś więcej niż 2 klony.
Agatorek 22:21, 24 lip 2026

Lidka, kuchnię na razie tylko zamówiłam.
Zaznaczyłam, że montaż chcę najwcześniej pod koniec października .

Lubię całą serię rokoko

Iza . Wezmę więcej niż dwa klony .
Ale raczej będą to byliny/trawy/hortensje niż drzewa/krzewy.

Pisząc, że nie wiem jak to będzie miałam na myśli bardziej to, że nie wiem, czy to ex będzie sam się zajmował ogrodem, czy kogoś wynajmie. A nie, że zapuści i zrobi z tego dżunglę