Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Judith 21:04, 29 lip 2022

Rzeczka różana wspaniała była, a teraz jeszcze doszły werbeny - czy dajesz radę udźwignąć tyle piękna!
Agatorek 21:05, 29 lip 2022

I jeszcze frontowe rabatki przed domem

Limelight little Jane (wcale nie są takie little )

Wiaan 21:11, 29 lip 2022

Agnieszka coś pięknego, te rzeczki różane są niesamowite, robią wrażenie, ale to obmyśliłaś Zachwycam się ❤️

Drzewa, róże, hortensje, trawy jak to wszystko pięknie wygląda. Jak pomyślę e to Cię kosztowało pracy to już nie marudzę, że ciągle coś dłubię jesteś niesamowita.

Cieszą mnie trawki
sylwia_slomc... 21:31, 29 lip 2022

Ale frontowe już dają czadu
Agatorek 21:33, 29 lip 2022

Sylwia, to buraczkowe coś, to leżąca szałwia schwellenburg . Jest piękna i ma tylko jedną wadę - kładzie się . Wczoraj była u mnie mama i już prawie chciała ją wykopać, musiałam obiecać, że jej kupię .
Busz jest miłe widziany, może w końcu zacznę panować nad chwastami

Zuza, dziękuje

Kasiu, trochę mnie wciągnęło, masz rację . Zrywać darń lubię bardziej niż pielić . Ale tu ostatnio pomagał mi eM, na nowych rabatach przyjechał kilka razy glebogryzarką, musiałam tylko zerwać darń w miejscach, gdzie nie mógł wjechać np. przy drzewkach.
Jest to duży plus, ale jest też jeden minus. Gdy sama zrywałam całość, to od razu miałam kanciki, a tak, muszę je w końcu zrobić. Kiedyś .
Hortek mam sporo, ale są porozrzucane na rabatach. Listę kiedyś zrobiłam, zaraz poszukam
Nie wszystkim teraz robiłam zdjęcia, mam np. jesczd dwa mini szpalerki nad rowem Limelight i vanille fraise po 11 sztuk (tegoroczne, nieduże jeszcze i trochę się kładą, bo pewnie lekko podpędzone .
I 15 sztuk Cotton candy, sadzone w grupach (też nieduże, nie mają jeszcze pąków)

Judith, dziękuje
Wiesz, na razie mam etap przejściowy, bo jeszcze będzie przedłużenie rabaty nad rowem, jak tylko rów zostanie przedłużony. I mam jeszcze sporo doniczek (głównie od mojej mamy, ze 30 fiołków, kilka wielkich bergenii i jakąś drobnicę) do posadzenia.
Ale nie wiem, co będzie jak skończę sadzić. To bardzo przyjemna chwila, kiedy ogród powstaje. Nie wiem, jak będę się czuła, kiedy zostanie „tylko” pielenie .
Oprócz tej planowanej rabaty z przedłużonym rowem, mam jeszcze w planach metamorfozę rabat, które są z boków domu i przy tarasie. Ale nie wiem, czy dam radę w tym roku. Chcę usunąć stamtąd kamienie i wyłożyć wszystko korą. Kamienie to w większości zwykle polne plus jakieś „grupki” bardziej ozdobnych, pewnie z kilka ton, więc trochę mi się nie spieszy to zaczynać .
Pomarańczowa jeżówka to bardzo dobry pomysł! Na pewno lepszy od żółtej .
Rabata z bonicą dziękuje . Jestem z siebie dumna, jak na nią patrzę . Sama bonicowa rzeczka byłaby zbyt poukładana, werbena ją trochę podkręca (w sumie to cały ogród mi się podoba ). Póki co, daję sobie radę z tym ciężarem .

Anetko, dziękuję ❤️
Rzeczka bonicowa to było moje marzenie po tym, jak zobaczyłam szpaler tych róż u Joli z ogrodu wśród pól i wiatrów (już się niestety nie udziela na forum).
W tym roku trochę mniej dłubię, ale jak patrzę na te zdjęcia, to trudno mi samej uwierzyć w to, że dałam radę to zrobić
Wszystkie trawki bardzo ładnie rosną. Dziękuję jeszcze raz ❤️

Agatorek 21:36, 29 lip 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale frontowe już dają czadu

Haha, dają, dają
Wychodzi moje sadzenie na gęsto

Jutro zrobię Ci fotki z bliska tej szałwii

Judith 21:38, 29 lip 2022

Wiadomka, ze robota cięższa jest i będzie, ale w zeszłym roku niemal cały czas ryłaś .
sylwia_slomc... 21:39, 29 lip 2022

A kupisz też dla mnie, oczywiście zwracam koszta kupna i wysyłki, u nas jej nie maŚliczny ma ten kolor. Masz doświadczenie jak ona zimuje?
Agatorek 21:51, 29 lip 2022

Judith, oj tak, rycie zapamiętam jeszcze długo . W tym toku jest odczuwalnie lżej

Sylwia, wyślę Ci priv za momencik, kupowałam wysyłkowo . W zeszłym roku kupiłam, dostałam jakieś mini doniczusie z uciętymi badylkami. Jak to zobaczyłam, to od razu zadzwoniłam do szkółki, żeby zapytać, co u diabła mi przysłali. Kazali posadzić. Posadziłam. Niczym nie przykryłam na zimę (nic nie przykrywam, tylko róże kopczykowałam, i to tylko te sadzone z gołym korzeniem). Na wiosnę już nie było nic widać z tych badylków, gdzie posadzone, ale wszystkie wyszły i dość szybko urosły.

Agatorek 21:57, 29 lip 2022

Lista hortensji, które mam u siebie:

Magical Moonlight - 5 sztuk
Wim’s red - 13 sztuk
Limelight - 16 sztuk
Polar bear - 1 sztuka
Vanille fraise - 14 sztuk
Hayes Starburst - 5 sztuk
Polestar - 2 sztuki
Pastel green - 1 szt
Diamant rouge - 3 sztuki
Little lime - 6 sztuk
Cotton cream - 15 sztuk
Living Royal - 1 szt
Little Spooky - 5 sztuk (małe wypierdki niestety przyszły)
Daredevil - 1 sztuka
Annabelle - 1 sztuka
Phantom - 2 sztuki
Pink promise - 2 sztuki
Whitelight - 5 sztuk

Ogrodowe 5 szt jeszcze nie posadzone, 1 szt w ziemi, niestety przemarza co roku i nie kwitnie.

Razem 97 szt bukietowych, 1 drzewiasta, 6 ogrodówek

Planuję jeszcze kupić kilka różowych Annabellek na rabatę, której jeszcze nie ma (wzdłuż przedłużenia rowu, którego też jeszcze nie ma) .