Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Alija 12:40, 07 maj 2023

Bardzo mi się podoba pomysł z lipą, u Ciebie takie areały, że mogłabyś jej znaleźć dużo miejsca. Ja mam, ale muszę ograniczać, bo miejsca mało, nie kojarzę lepkiego soku.
Będziesz miała wspaniały zapach i pszczele orkiestry w czasie kwitnienia, a jak ususzysz kwiaty to zdrowotna herbatka na zimę, ławeczka w cieniu pod lipą w czasie upałów, kiedy podrośnie, same plusy.
Agatorek 15:25, 07 maj 2023

Alicjo, nie jestem na nie, jeśli chodzi o lipę, ale nie jestem też na tak w 100% .
A wizja ławeczki w cieniu lipy to dość odległy termin
Basieksp 17:08, 07 maj 2023

Ja też lubię zapach kwitnącej lipy, z daleka często go czuć nasz dużo miejsca, może gdzieś z tyłu, niekoniecznie przy huśtawce, jeśli Ci to średnio pasuje, ale dalej, by nie przeszkadzała
Martka 18:18, 07 maj 2023

Aga, fajnie mieć tyle miejsca na drzewa, można sadzić każdy gabaryt lipy są piękne, uwielbiam ich listki i zapach.
Pin z huśtawką świetny. Myślę, że w dużym ogrodzie nigdy nie za dużo takich zakątków do przycupnięcia, jak inaczej nasycić się różnymi perspektywami, w biegu to zupełnie nie to samo. Zapewne jeszcze cała seria ławek Ci dojdzie
Czytam o kończeniu etapu wytyczania linii rabat. To piękna perspektywa, w moim małym ogrodzie w tym sezonie jestem już zmęczona pracami związanymi ze zrywaniem darni. Na szczęście zakończone!
Agatorek 18:57, 07 maj 2023

Basiu, dlatego nie jestem na nie . Pewnie gdzieś trafi, może nawet niekoniecznie z tylu działki. Miejsce do przemyślenia

Martuś owszem, gabaryty się zmieszczą, a drzewa akurat są bezobsługowe, o ile nie ma się zamiaru ich ciąć
Postanowiłam powoli kończyć rabaty, bo ilość powierzchni do pielenia jest ogromna. Mogę ciąć trawy, hortki, byliny, ale to niestety „pikuś” w porównaniu z walką z chwastami. Jest ich o wiele mniej, niż w zeszłym roku, ale to taka niekończąca się opowieść: jeszcze trochę zostało mi rabat do pielenia, a już tam, gdzie zaczynałam, pojawiają się chwasty.
Może jeszcze kiedyś coś będę myśleć w tym temacie. Zresztą nie wiem, czy w tym roku placyk z huśtawką będzie skończony.
Jutro mam plan wyjść na zewnątrz i znów dylemat. Pielić dalej, czy sadzić rośliny?
Martka 20:29, 07 maj 2023

Trochę jedno, trochę drugie? Urozmaicenie prac czasem ułatwia przebrnięcie przez nie
Kasya 20:33, 07 maj 2023

Jak obsadzisz juz gęsto to chwasty nie będą mialy gdzie rosnac… tylko na trawniku

Agatorek napisał(a)
Basiu, dlatego nie jestem na nie . Pewnie gdzieś trafi, może nawet niekoniecznie z tylu działki. Miejsce do przemyślenia

Martuś owszem, gabaryty się zmieszczą, a drzewa akurat są bezobsługowe, o ile nie ma się zamiaru ich ciąć
Postanowiłam powoli kończyć rabaty, bo ilość powierzchni do pielenia jest ogromna. Mogę ciąć trawy, hortki, byliny, ale to niestety „pikuś” w porównaniu z walką z chwastami. Jest ich o wiele mniej, niż w zeszłym roku, ale to taka niekończąca się opowieść: jeszcze trochę zostało mi rabat do pielenia, a już tam, gdzie zaczynałam, pojawiają się chwasty.
Może jeszcze kiedyś coś będę myśleć w tym temacie. Zresztą nie wiem, czy w tym roku placyk z huśtawką będzie skończony.
Jutro mam plan wyjść na zewnątrz i znów dylemat. Pielić dalej, czy sadzić rośliny?
Agatorek 20:48, 07 maj 2023

Martka, pewnie tak zrobię. Dokończę pielić rabatę zaczętą w sobotę (deszcz mi przerwał pracę), a później może posadzę kilka doniczek.

Kasiu, tak, masz rację, ale w pewnych miejscach chwasty rosną, bo rośliny jeszcze małe (ogród, w szczególności część z tyłu, ma dwa lata, a niektóre rośliny kupowałam niewielkie). Nie będę sadzić pomiędzy, bo za rok/dwa będę musiała przesadzać . Chociaż to pewnie byłby jakiś sposób na chwasty .
Moje pytanie „pielić dalej, czy sadzić rośliny” dotyczyło dwóch różnych miejsc .
Gruszka_na_w... 21:15, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Może pomyślę nad jakimś miejscem dla lipy, ale i tak, zanim urośnie i będzie majestatyczna, to mogę tego nie doczekać

Była taka staropolska tradycja, że chłopcom sadziło się dęby, a dziewczynkom lipy. Obserwacja kondycji drzew była istotna dla rokowań zdrowotnych ich patronów.
Posadź sobie lipę gdzieś w narożniku. Tradycji stanie się zadość.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 21:23, 07 maj 2023

Haniu, jak mus, to mus