Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Polon 14:18, 06 maj 2023

Witam się w Twoim niesamowitym ogrodzie. Poczytuję od jakiegoś czasu (jeden z dwóch wątków, które mnie wciągnęły ). Nie mogę wyjść z podziwu nad tytaniczną pracą, jaką włożyłaś w zamianę łąki w ogród, a z tego co czytam, to jeszcze nie koniec .
Będę nadal kibicować i podziwiać efekty
Ewa777 14:48, 06 maj 2023

Bardzo zdolny ten Twój kowal. Widać też, że lubi wyzwania jakie mu stawiasz
Chyba na tej huśtawce nie skonczysz
April 16:13, 06 maj 2023

Zdolny kowal. Fajne żaby. Bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądać huśtawka. Z pewnością wpisze się w resztę architektury ogrodowej.
Ja dzisiaj sadziłam ciemierniki od ciebie. Myślę że znalazłam im fajną miejscówkę na tle choin kanadyjskich. Jeszcze raz dzięki za roślinki
Agatorek 21:33, 06 maj 2023

Hej Polon
Dziękuję za uznanie . Powoli będę kończyć wytyczanie nowych rabat, póki co . Trochę pracy jest, z tymi, co już są, ale lubię to .

Ewa, raczej już skończę na tej huśtawce, i tak mam już dużo ozdobników w ogrodzie. Huśtawki właściwie nie było w planach, ale natchnęło mnie jedno zdjęcie z netu, taki fajny placyk otoczony z trzech stron roślinami i w środku huśtawka .

Jola, huśtawka będzie oczywiście z różami .
Ciemierniki będą fajnie wyglądać na tej miejscówkę, którą im znalazłaś podczas kwitnięcia, wtedy aż świecą limonkowo, niech Ci dobrze rosną
Agatorek 21:35, 06 maj 2023

Dziś miałam w planach pielenie, ale po godzinie deszcz mnie wygonił. Fajnie popadało aż do teraz
Magara 00:01, 07 maj 2023

Ciekawa jestem jaką huśtawkę kowalowi "zadałaś" Ja od trzech, albo i więcej, lat, na ławkę nie mogę się zdecydować
Agatorek 00:11, 07 maj 2023

Haha, akurat huśtawka nie jest mojego autorskiego pomysłu (jak altanka, ogrodzenie, czy zegar), tym razem posiłkowałam się zdjęciem znalezionym w necie. Ale „mój” motyw z różami będzie powtórzony.
Same zdobienia robią robotę… nie wiem, czy nie będzie tego za dużo . Ale z drugiej strony teren jest duży, „ozdobniki” nie stoją obok siebie, więc chyba jednak będzie ok. Huśtawka będzie za kolejnym „zakrętem”, otoczona z trzech stron roślinami.

A jaki masz problem z ławką?

Agatorek 00:16, 07 maj 2023

Chciałabym uzyskać podobny efekt jak na tym pinie

Tylko bez pergoli, huśtawka wewnątrz rabaty (na placyku z łupka), może pod jakimś rozłożystym drzewem (którego nie mam )
Magara 00:28, 07 maj 2023

Aga, Ty masz taką przestrzeń, że raczej te kowalowe dzieła ją połączą swoją spójnością, a na pewno nie będą razić w nadmiarze

Ja to w sumie nie wiem czy mam problem z ławką, czy z Małżonkiem Chciałam taką zwyczajną, najtańszą drewnianą, sosnową - kręci nosem, że badziew, bo przez zimę zgnije. No to wymyśliłam metalową, najlepiej "angielską" - też źle, bo zardzewieje i trzeba będzie do malowania proszkowego oddać. Wiem, że On by chciał takie od kowala Ale: raz - zdolnego kowala nie mamy tak jak Ty pod ręką, a dwa - inne priorytety finansowe mamy Więc dla odmiany ja na kute meble marudzę A że poduchy by trzeba żeby było wygodnie, a że też pewnie zardzewieje, etc. I tak się bujamy
Ustawiliśmy starą huśtawkę w miejscu gdzie by miała być ławka - Małżonek powiedział, że założy licznik na niej i jeżeli przez sezon wysiedzę na huśtawce 10 godzin to mogę mieć tam ławkę jaką chcę Dziś wysiedziałam jakieś 2 minuty i uciekłam bo zimno
Agatorek 01:05, 07 maj 2023

Hahah, ja też bym dziś nie wysiedziała dłużej .
Jak metalowa - to musiałaby być ocynkowana przed malowaniem, wtedy nie zardzewieje. Poduchy będę miała, na huśtawce przywiązane, co by mi psy się nimi nie bawiły.
A drewniana - pomalowana jakąś bejcą czy czymś podobnym, i też by nie zgniła. Przynajmniej nie po roku . Zawsze można albo gdzieś ją przenieść na zimę (ale wiem, że macie problem z takim miejscem) albo przykryć.
Mąż Judith robi drewniane meble, może mogłabyś zapytać, jak dobrze chronić takie meble przed zimą.
Mój kowal też nie jest pod ręką, ale faktycznie do Ciebie ma jeszcze dalej