Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Kasya 06:13, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Chciałabym uzyskać podobny efekt jak na tym pinie

Tylko bez pergoli, huśtawka wewnątrz rabaty (na placyku z łupka), może pod jakimś rozłożystym drzewem (którego nie mam )

U ciebie to by lipa pasowała
Masz juz ?
Agatorek 07:11, 07 maj 2023

Lipy nie mam

Ale pooglądam sobie

Edit: Przypomniałam sobie, że na moim osiedlu były lipy i jak kwitły, to leciały z nich takie lepkie soki. Więc raczej odpada
antracyt 07:46, 07 maj 2023

Tak, to samo chciałam napisać o lipach. Są piękne, ale niekoniecznie warto je sadzić koło miejsc do siedzenia, a już na pewno nie tam gdzie parkuje się samochody (wiem coś o tym dobrze, bo przez kilka lat mieszkałam na osiedlu Pod Lipami)
Kasya 07:49, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Lipy nie mam

Ale pooglądam sobie

Edit: Przypomniałam sobie, że na moim osiedlu były lipy i jak kwitły, to leciały z nich takie lepkie soki. Więc raczej odpada

Eee…. No jak to ?
Lipa piekne drzewo jedyny warunek to duzy ogrod

A 2 lipy po 2 stronach bramy ? Cud miód ! Taki majestat.
Myślisz ze Kochanowski by pod nią siadał gdyby cos nieprzyjemnego leciało ?
Gubi tylko kwiatki jak przekwitną
ale jaki zapach od niej na całą okolice….
antracyt 07:54, 07 maj 2023

Kasia, tu chodzi bardziej o spadź która się do wszystkiego przykleja i trudno usuwa. Też sobie od razu o tym w kontekście Kochanowskiego pomyślałam
Nie odbiera to oczywiście urody, przydatności wszelakiej i majestatu tym drzewom. Wiedziałam od zawsze, że przynajmniej jedną lipę w ogrodzie mieć muszę - i mam
Kasya 08:26, 07 maj 2023

antracyt napisał(a)
Kasia, tu chodzi bardziej o spadź która się do wszystkiego przykleja i trudno usuwa. Też sobie od razu o tym w kontekście Kochanowskiego pomyślałam
Nie odbiera to oczywiście urody, przydatności wszelakiej i majestatu tym drzewom. Wiedziałam od zawsze, że przynajmniej jedną lipę w ogrodzie mieć muszę - i mam

No to może właśnie przy bramie
Chociaż nie wiem czy kropelki nektaru aż takie uciążliwe….
Kordina 09:33, 07 maj 2023

Magara napisał(a)

Ustawiliśmy starą huśtawkę w miejscu gdzie by miała być ławka - Małżonek powiedział, że założy licznik na niej i jeżeli przez sezon wysiedzę na huśtawce 10 godzin to mogę mieć tam ławkę jaką chcę Dziś wysiedziałam jakieś 2 minuty i uciekłam bo zimno

O jeżu! Jaki heroizm niedoceniony! W takie zimno 2 minuty powinno być liczone podwójnie, co ja mówię, popiątnie albo i podziesiątnie
Anda 10:28, 07 maj 2023

Mamy w pobliżu lipową aleję i stojące tam samochody oblepione nie są, jedynie opylone i resztki kwiatków na nich, ale to nie jest aż tak uciążliwe
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 10:33, 07 maj 2023

Kasya napisał(a)

Eee…. No jak to ?
Lipa piekne drzewo jedyny warunek to duzy ogrod

A 2 lipy po 2 stronach bramy ? Cud miód ! Taki majestat.
Myślisz ze Kochanowski by pod nią siadał gdyby cos nieprzyjemnego leciało ?
Gubi tylko kwiatki jak przekwitną
ale jaki zapach od niej na całą okolice….

Pod bramą też odpada, nie mam tam miejsca. Mam tam szpaler wierzb i brzóz

Może pomyślę nad jakimś miejscem dla lipy, ale i tak, zanim urośnie i będzie majestatyczna, to mogę tego nie doczekać
Agatorek 10:37, 07 maj 2023

Zuza, No właśnie pamietam te lepkie soki na samochodach, na szczęście miałam miejsce w garażu pod blokiem .

Ewa, widocznie u nas były inne lipy . Pyłu za to było mnóstwo z topoli, też obecnych w okolicy

Bożenko, masz rację, ale pewnie to nie przejdzie