Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 09:06, 08 maj 2023

Urszulla napisał(a)

Ładne co to za roślina na dole po lewej na 3 zdjęciu?

Ulu! Dzięki. Ta roślinka to przylaszczka już po kwitnieniu, ale listki ma bardzo ładne.
Alija 09:08, 08 maj 2023

Monika83 napisał(a)
. Moja teściowa ma identyczne tulipany jak te na zdj i też niedawno jej zakwitły i bardzo tę odmianę chwali bo nie zanikają u niej i rozmnażają się , muszę wykopać kilka cebul jak będę u niej w Żurominie bo śliczny mają kolor

Moniko! Też mi się podoba ich kolor, taki "nienachalny", rosną u mnie dopiero pierwszy rok, mam nadzieję,
że zadomowią się na dłużej.
antracyt 10:57, 08 maj 2023

Alija napisał(a)

Aniu! Dziękuję bardzo. Te fioletowe kwiaty to nie drzewko, to po prostu zwykła miesiącznica czyli tzw. judaszowe srebrniki, tylko, że dość dobrze wyrośnięta. U mnie sieje się w różnych miejscach, czasem wyrywam, a czasem zostawiam i tak sobie kwitnie.

A ja sobie w tym roku wysiałam miesięcznicę. Potrzebowałam takiej "dzikości" i koloru na fragment rabaty hamakowej. Zobaczymy jak sobie u mnie poradzi.
April 11:47, 08 maj 2023

Cudna magnolia Yellow Lantern. Mam fazę na takie kolorki. Moja młoda Elżbieta zeżarta przez ptaki. Kwiatów nie zobaczę.
Fajnie ci się sieje miesięcznica. Ja próbowałam, brałam od Lucy sadzonki ale zanikła. Za ciemno? Nie wiem.
Anda 12:17, 08 maj 2023

Bardzo ładnie wygląda miesięcznica. W ogóle ładna wiosna u Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kordina 16:33, 08 maj 2023

Miesięcznicę zgapię od Ciebie, jeszcze w dodatku fioletkowa i sama się rozsiewa, same dobra
Judith 17:38, 08 maj 2023

Miesięcznica fajna roślina, ale ta nazwa się źle kojarzy .
Alija 18:33, 08 maj 2023

antracyt napisał(a)

A ja sobie w tym roku wysiałam miesięcznicę. Potrzebowałam takiej "dzikości" i koloru na fragment rabaty hamakowej. Zobaczymy jak sobie u mnie poradzi.

Zuziu! Miesiącznica (nie miesięcznica ) jak już się raz zadomowi w ogrodzie, to potem pojawia się
w różnych miejscach.
Alija 18:37, 08 maj 2023

April napisał(a)
Cudna magnolia Yellow Lantern. Mam fazę na takie kolorki. Moja młoda Elżbieta zeżarta przez ptaki. Kwiatów nie zobaczę.
Fajnie ci się sieje miesięcznica. Ja próbowałam, brałam od Lucy sadzonki ale zanikła. Za ciemno? Nie wiem.

April! Takie kolorki dobrze pasują do Twojego leśnego ogrodu.
Miesiącznica (miesięcznica nie kojarzy się dobrze) u mnie rośnie przede wszystkim w miejscach słonecznych,
więc być może tu leży przyczyna.
Alija 18:41, 08 maj 2023

Anda napisał(a)
Bardzo ładnie wygląda miesięcznica. W ogóle ładna wiosna u Ciebie

Ewo! Miesiącznica roczna czyli Lunaria annua rośnie u mnie od wielu lat i dopiero w tym roku spostrzegłam,
że jest całkiem ładna.