Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 09:54, 31 sty 2024

ryska napisał(a)
Alicjo Twój staw zachwyca o każdej porze roku.
Roboty jaka Cię czeka po przycinaniu drzew nie zazdroszczę. Tu i materiał do kominka (albo na deski) i na zrębkę jest
Serial 1670 oglądałam dwa razy. Aż się dziwiłam, że umiemy się z siebie śmiać.
Pozdrawiam

Renatko! Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Dobrze, że pogoda ładna, to można trochę podziałać przy sprzątaniu,
będzie do kominka i na zrębki, ale roboty mnóstwo.
Oglądając ten serial można się ubawić, może dokręcą kolejny sezon.
Pozdrawiam.
Alija 10:03, 31 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ojejku, całkiem poważna akcja z tymi wycinkami. Jest co sprzątać. Tyle dobrego, że ogród się doświetli, a podczas wichur nie będzie ryzyka z połamanymi gałęziami.
Serial 1670 też obejrzałam. najbardziej mnie rozśmieszały momenty, kiedy w dialogach pojawiały się powiedzonka, których często używałam/używam.

Haniu! Dobrze, że pogoda ładna, to można popracować przy sprzątaniu, a jak sama widzisz jest co robić. Dwie duże brzozy uschły i było ryzyko, że wywrócą się na teren ogródków działkowych, z którymi z jednej strony sąsiadujemy. Tulipanowiec rośnie natomiast w niedużej odległości od domu sąsiada i trzeba było go skrócić. Światła też będzie więcej, bo u nas już zupełny busz.
Mnie również śmieszyły te współczesne dialogi w ustach mieszkańców Adamczychy.
Alija 10:06, 31 sty 2024

Ela76 napisał(a)
Widać że powoli idzie wiosna. Zaczynają sie porządki w ogrodzie. Faktycznie zimowy klimat ma urok ale przez pewien czas.Jednak jak można wyjść do ogrodu i po prostu posiedzieć to jest to.Nasze kociątka też bedą zachwycone ociepleniem.... Co do naszego Skansenu w Kolbuszowej to jest piękny. Po prostu.

Elu! Pogoda piękna, więc możemy trochę podziałać ogrodowo, a sprzątania po wycince jest mnóstwo. Żeby tylko zima nie przypomniała sobie o nas w marcu, bo tego bardzo nie lubię.
A nasz skansen umiejscowiony jest w pięknym miejscu.
Alija 10:11, 31 sty 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

No właśnie, ale jaka jest przyczyna że tworzą takie piętra. Może to też zależy od głębokości posadzenia. Moje są posadzone na głębokości ok 1 metra. Niektóre liście z ogonkiem (od korzenia do liścia) mają 1 m długości.

Może twoje płytko rosną i się wypiętrzają. Mają ładny kolor kwiatu.

EM się uparł i każdej wiosny czyści oczko. Wodę wypompowuje czyści i nalewa nowej. Nawet żab już nie mam pewnie skrzek wyczyścił przez to pompowanie.

Miała 4 żabki zielone 2 zmarzły to wiem na pewno 2 nie wiem gdzie się podziały. Od 3 LO at nie mam ząb i nie wiem gdzie je zdobyć. Jakieś polne skaczą, ale to nie to co zielone które zawsze wygrzewała się na liściach lilii.

Elu! U mnie grzybienie rosną na głębokości ok. 1 m, myślę, że zbyt się rozrosły i dlatego tak się wypiętrzają, bo mają ciasno.
Żab u mnie dostatek, ale parę lat temu był jeden taki sezon, kiedy zastanawialiśmy się, dlaczego jest ich mało.
Alija 10:13, 31 sty 2024

Kordina napisał(a)
Zdziwiło mnie to co napisałaś o żabach, bo ja też widzę, ze w moim małym oczku jak było ze 20 żab jeszcze kilka lat temu (mam zdjęcia) tak w tym roku bywało na raz najwyżej 3, może ta długotrwała ubiegłoroczna susza spowodowała zanik??

Bożenko! U nas żab jest sporo, ale pisałam już Eli, że też mieliśmy jeden sezon ubogi w żaby, nie wiem jaka to przyczyna.
Alija 10:15, 31 sty 2024

ewsyg napisał(a)

Alicjo, jeżeli chodzi o Ballerinę to wspaniała róża. Kwitnie z małymi przerwami prawie cały sezon. Sibelius u mnie to nowość, ale zapowiada się świetnie. to róża piżmowa, a one są raczej żelazne. Garden of Roses ma cudowne kwiaty, pięknotka. Moja ma dobrze rozgałęziony krzaczek. Pacifik i Grifin Diana to u mnie też nowość. Zobaczymy co pokarzą. Kwitły w ubiegłym roku i maja ładne kwiaty. Jak chcesz, to wstawię u mnie ich zdjęcia.

Ewa! Bardzo dziękuję za opinie dotyczące zamówionych róż. Bardzo chętnie zobaczę zdjęcia tych róż, możesz je wstawić
u siebie lub mnie, jak wolisz. Z góry dziękuję.
Alija 10:17, 31 sty 2024

Kordina napisał(a)
"Przez Was" zamówiłam Balerinę i Sibeliusa, ale się cieszę, jeszcze nie wiem gdzie będzie ale będzie

Bożenko! He, he, mamy na Ciebie "zły" wpływ , typowe na ogrodowisku.
Ja też główkuję, gdzie posadzić moje.
Alija 10:18, 31 sty 2024

ewsyg napisał(a)
I bardzo dobrze Bożenko

Ewa!
Basieksp 10:36, 31 sty 2024

Pracy może trochę przy tej wycince jest, ale i efekt napewno zadawalajacy też Więcej słońca i tak jak piszesz bezpieczniej
sylwia_slomc... 11:49, 31 sty 2024

Sporo w ogrodzie pociachaliście. Obyło się bez zniszczeń jak konary leciały? U nas z tym zawsze największy kłopot jak ciąć by nie zniszczyć tego co na dole rośnie.