Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

mirkaka 17:11, 28 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Dziewczyny! Litości!

My za 2 tyg. dopiero rozpoczynamy ferie zimowe!
Śnieg! Góry! I te sprawy!

A ja musiałam odwołać narty, niestety Ale teraz pogoda jest fajna więc działam i sprzątam w ogrodzie
Urszulla 20:45, 28 sty 2024

Dobry czas na cięcie w zeszłym roku myślałam że nie ogarnę sprzątania po cięciu, ale dzień po dniu i poszło sprawnie. Też Ci tego życzę
ryska 21:01, 28 sty 2024

Alicjo Twój staw zachwyca o każdej porze roku.
Roboty jaka Cię czeka po przycinaniu drzew nie zazdroszczę. Tu i materiał do kominka (albo na deski) i na zrębkę jest
Serial 1670 oglądałam dwa razy. Aż się dziwiłam, że umiemy się z siebie śmiać.
Pozdrawiam
Gruszka_na_w... 21:34, 28 sty 2024

Ojejku, całkiem poważna akcja z tymi wycinkami. Jest co sprzątać. Tyle dobrego, że ogród się doświetli, a podczas wichur nie będzie ryzyka z połamanymi gałęziami.
Serial 1670 też obejrzałam. najbardziej mnie rozśmieszały momenty, kiedy w dialogach pojawiały się powiedzonka, których często używałam/używam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Ela76 18:24, 29 sty 2024

Widać że powoli idzie wiosna. Zaczynają sie porządki w ogrodzie. Faktycznie zimowy klimat ma urok ale przez pewien czas.Jednak jak można wyjść do ogrodu i po prostu posiedzieć to jest to.Nasze kociątka też bedą zachwycone ociepleniem.... Co do naszego Skansenu w Kolbuszowej to jest piękny. Po prostu.
ElzbietaFranka 18:54, 29 sty 2024

Alija napisał(a)

Elu! Dziękuję. Krokusów sporo, ale co roku staramy się coś dosadzić, więc trochę starych, trochę nowych i jakoś się prezentują.
Liście się wypiętrzają ponad powierzchnię wody, bo rośliny zbyt się rozrosły, trzeba będzie je trochę ograniczyć, bo liście zasłaniają kwiaty i nie widać ich dobrze.

No właśnie, ale jaka jest przyczyna że tworzą takie piętra. Może to też zależy od głębokości posadzenia. Moje są posadzone na głębokości ok 1 metra. Niektóre liście z ogonkiem (od korzenia do liścia) mają 1 m długości.

Może twoje płytko rosną i się wypiętrzają. Mają ładny kolor kwiatu.

EM się uparł i każdej wiosny czyści oczko. Wodę wypompowuje czyści i nalewa nowej. Nawet żab już nie mam pewnie skrzek wyczyścił przez to pompowanie.

Miała 4 żabki zielone 2 zmarzły to wiem na pewno 2 nie wiem gdzie się podziały. Od 3 LO at nie mam ząb i nie wiem gdzie je zdobyć. Jakieś polne skaczą, ale to nie to co zielone które zawsze wygrzewała się na liściach lilii.
Kordina 19:10, 29 sty 2024

Zdziwiło mnie to co napisałaś o żabach, bo ja też widzę, ze w moim małym oczku jak było ze 20 żab jeszcze kilka lat temu (mam zdjęcia) tak w tym roku bywało na raz najwyżej 3, może ta długotrwała ubiegłoroczna susza spowodowała zanik??
ewsyg 18:01, 30 sty 2024

Alija napisał(a)

Ewo! Miło mi, że mnie odwiedziłaś. Naoglądałam się róż i w końcu kilka zamówiłam, u mnie problem z miejscem, ale nie mogłam się powstrzymać. A zamówiłam takie róże:
Ballerina, Sibelius, Garden of Roses, Pacific Blue, The Ancient Mariner, Grafin Diana. Ciekawa jestem Twojej opinii na ich temat.
Staw wcale nie jest duży (na zdjęciach zawsze wygląda na większy), ma wymiary ok. 10m x 30m.
Jest dość płytki, bo dawno go nie pogłębialiśmy (w końcu trzeba się za to zabrać, bo strasznie zamulony), więc o łódce raczej nie ma mowy.
Bieszczady są piękne, ale od nas to jeszcze ok. 150 km. Najbardziej znany skansen to ten w Sanoku, a ten o który piszę to Kolbuszowa, 30 km od Rzeszowa.
Pozdrawiam.

Alicjo, jeżeli chodzi o Ballerinę to wspaniała róża. Kwitnie z małymi przerwami prawie cały sezon. Sibelius u mnie to nowość, ale zapowiada się świetnie. to róża piżmowa, a one są raczej żelazne. Garden of Roses ma cudowne kwiaty, pięknotka. Moja ma dobrze rozgałęziony krzaczek. Pacifik i Grifin Diana to u mnie też nowość. Zobaczymy co pokarzą. Kwitły w ubiegłym roku i maja ładne kwiaty. Jak chcesz, to wstawię u mnie ich zdjęcia.

Kordina 20:44, 30 sty 2024

"Przez Was" zamówiłam Balerinę i Sibeliusa, ale się cieszę, jeszcze nie wiem gdzie będzie ale będzie
ewsyg 20:50, 30 sty 2024

I bardzo dobrze Bożenko