Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Kordina 23:58, 27 sie 2025

O Sony zmienił nazwę na Franio a Franio to brzmi dumnie Wydawało mi się, że Sony to ona, a to jednak on
Miskantowo 08:06, 28 sie 2025

LIDKA napisał(a)
To jeszcze Wam pokaże jak się skończył piątkowy wykład wygłoszony podczas trasy po psa
pt.
,"Nowy pies nie będzie spał w łóżku" autorstwa mojego Ślubnego.

Mój teść przed przybyciem do domu kudłatego domownika zrobił na kartce listę zasad…
Dluga byla.

Pierwsze co zrobił Dyzio po przyjeździe do nowego domu (no pierwsza była kałuza) to zjedzenie kartki, na której była ta lista. To był najlepszy komentarz bo po wielu punktach czego poes nie może robić, pojawił sie jeden, psu wolno wszystko.

Po dwóch tygodniach z rosnącym niedowierzaniem patrzyłam jak ojciec mojego M wstawia na kuchenkę garnuszek z wodą i …ustawia na nim miskę.
Podgrzewał ma jedzonko. Na parze…
Pomyślalam wtedy z przerażeniem, ze to może być dziedziczne.
Jest…

Rozpuszcza nasze psy do granic mozliwosci.
W dodatku…nastawia je przeciwko głosowi rozsądku (o mnie pisze )
Kiedy próbuję ogarnąć te psiska i Małżona , od razu slyszę jak pólglosem mowi do Felki: „Wiesz, ja bym ci pozwolił ale ONA przyjechała i mowi nie…”
Ulina 09:20, 28 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Taki milusi że aż mi żal siedzieć w robocie. M mi foty podsyła.

Ha,ha...do emeryturki trzeba czekać

A na poważnie, małe jest słodkie pies i wspólne zasady czyli brak konsekwencji to bardzo typowe w domach, ciekawe jak sobie dasz z tym radę
Ja zimą tęsknię za psem, potem od wiosny tęsknota przechodzi bo ogród pochłania każdy wolny czas a syn ostro wałkuje temat psa
Kontonaogrod 21:06, 28 sie 2025

Cudo ten pies i fajnie że macie tyle radochy oboje
LIDKA 23:14, 28 sie 2025

Wreszcie pada. Już wszystkie hortki sucho miały i listki opuszczone. Róże z suszą radzą sobie znacznie lepiej.

Gaury i werbeny nadal robią wow. Szałwie kwitną ładnie a przetacznikom obcinam kwiaty żeby się krzewiły po dzieleniu.
Ukorzenione gaury z patyków zbudowały już ładne krzaczki.

Mam plan podziałać w weekend.
Trzeba Franka przyzwyczajać do towarzyszenia podczas roboty.

Nauka higieny idzie całkiem ok.
Pojętny jest.
Polon 20:09, 29 sie 2025

Cudo “pluszaka” upolowaliście . Psy potrafią sobie załatwić różne sprawy , no ale oddają z nawiązką wiernością i tym psim spojrzeniem

Piszesz o poprzednich właścicielach - tak z ciekawości, to dlaczego go oddali? Oczywiście o ile możesz i chcesz o tym napisać.

Gaury, werbeny i ostrogowiec to dla mnie super byliny - tak jak one długo i spektakularnie kwitną, to chyba nic innego nie daje rady. No może jeszcze bratki, ale one mniejsze, więc mniejsze show robią.

LIDKA 20:23, 29 sie 2025

Bardzo wszystkim dziękuję za serdeczne przyjęcie naszego Franka. Pies nam przyniósł sporo radości. ♥️♥️♥️

Wracamy do tematów ogrodowych. W nocy popadało i dobrze bo strasznie już sucho. A podlewać mi się nie chciało.
Rano przed pracą klikłam kilka zdjęć.
Mam marny tel i te foty słabo oddają to co ja widzę.

Dereniowa

Grujecznikowa

Tu jeden grujek ma ładne przyrosty a ten sadzony wiosną jest słaby.
Czasem go podlewam dodatkowo.

Bukowa
Polary przesadzane i sadzone jesienią, nie są wysokie ale kwitną wszystkie krzaki.
Rabata wąska więc tu tylko żywoplot, kolumnowe buki i hortensje oraz szafirki.

Platanowa
Bodziszki rozanne tu piczochrane były i sciełam że 4 tyg temu. Odrastają ale bez szału. Chyba tu zbyt sucho mają. Czarują tu 3 gatunki hortensji o koronkowych kwiatach i jeżówki zwyklaki. Drobne byliny tu giną w tłumie i będą przeniesione na dereniową lubię tu obwódkę z seslerii bo dodaje szyku i elegancji.

Kortowa w różnych ujęciach.
Ola Ginger mnie pytała czy po niej chodzę. Tak chodzę. Glównie w celu pielenia czy przycięcia co nieco . Przez środek po skosie mam zostawioną ścieżkę.
Tu będzie sporo zmian bo już widzę co mi nie pasuje. Nie spodziewałam się że gaury mi urosną olbrzymie. Pożeraja obwódke z seslerii i szpaler róż.

A pamiętacie moje gaury które
Ukorzeniłam? I ukradzione patyki różowej gaury?
Tak teraz wygladają.
Na wiosnę jeśli moje gaury przeżyja biorę się za sadzonkowanie na skalę przemyslową.

LIDKA 20:32, 29 sie 2025

Z różnych miscantów najlepiej lubię morningi light. Mam z nich ładna osłonę basenu.
Gracki raz dzieliłam i mi nierówno rosną.

Hosty pod tujami dają radę. Żurawki trochę gorzej. Nie mam ich gdzie wysadzić i myślę co z nimi zrobić.
Jednych i drugich mam kilkadziesiąt.

Liliowce były brzydkie i je ściełam. Dodałam tu 2 hortensje wykopane z Dereniowej bo tam za wysokie. Kolejne 2 wylądowały w donicach na tarasie.

A na koniec rzut oka na przedogródek. I już Was nie zanudzam.

LIDKA 20:38, 29 sie 2025

Polon napisał(a)
Cudo “pluszaka” upolowaliście . Psy potrafią sobie załatwić różne sprawy , no ale oddają z nawiązką wiernością i tym psim spojrzeniem

Piszesz o poprzednich właścicielach - tak z ciekawości, to dlaczego go oddali? Oczywiście o ile możesz i chcesz o tym napisać.

Gaury, werbeny i ostrogowiec to dla mnie super byliny - tak jak one długo i spektakularnie kwitną, to chyba nic innego nie daje rady. No może jeszcze bratki, ale one mniejsze, więc mniejsze show robią.

Gosia młody chłopak miał malutką suczkę i ona dała szczeniaki. Nie chciał ich zatrzymywać ,podchował, zadbał o szczepienia i oddał do ludzi. Po prostu było ogłoszenie na olx.
Trafił się Franio i już przepadliśmy. M go znalazł i wybrał a ten piesek podczas zapoznania uciekł w ogrodzie daleko,obserwował nas chwile i z rozpędu wskoczył M na ręce.

M teraz ma rekonwalescencję po chorobie długiej i ciężkiej i jakiś jeszcze czas dłuższy nie będzie pracował. Są razem całymi dniami. ♥️
Na razie jest u nas tydzień i nic nie zbroił. To nasz drugi pies i chyba damy radę

Co do bylin to masz rację a ostrogowca nie znam. Zaraz oblukam .

Dziś ładne widziałam zawilce i chyba rano skoczę po nie. Też nie mam jeszcze.
LIDKA 20:46, 29 sie 2025

Kordina napisał(a)
O Sony zmienił nazwę na Franio a Franio to brzmi dumnie Wydawało mi się, że Sony to ona, a to jednak on

Bożenka on ma coś z teriera jak nasza Sonia poprzednia i mi się zdaje że jest podobny do niej. Chciałam mu nadać "nasze" imię ale on reaguje na Franio i postanowiliśmy już zostawić.
Taka to historia.