Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 09:40, 21 maj 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak to działa z taką pompą do podnoszenia ciśnienia? U mnie w kranie bardzo zmienne ciśnienie. Najgorsze wieczorami, gdy wiele ogrodów jest podlewanych, a rolnicy pompują dla zwierząt/do podlewania upraw/do oprysków. Masz ją zaraz za licznikiem i w całym domu Ci zwiększa ciśnienie czy tylko ogrodowo?

Lidka zrobisz jak uważasz, tak jak Tobie i mężowi pasuje, natomiast kilka rzeczy weźcie pod uwagę. W różnych książkach ogrodniczych czy nawet w kursach o projektowaniu wnętrz jedną ze sztywniejszych zasad jest trzymanie się ograniczonych ilości rodzajów materiałów. Jeśli będziesz mieć: korę, obwódkę z kamienia, kamień typu kora, obrzeże betonowe, kamyki okrągłe beżowo-szare to wszystko będzie się gryźć. Lubisz linie, porządek, kanciki. Nie boisz się, że taki misz-masz faktur i kolorów będzie Cię z czasem denerwował w tym miejscu?

Może wyjmij krawężnik betonowy, poszerz strefę tych kamyków aż do krawędzi z kamiennego obrzeża. Aby wygodnie się chodziło dodaj płyty. Masz wtedy tylko jeden rodzaj kamienia, korę i krawędź. Płyty najlepiej tej samej firmy i koloru co taras.

Patrycja ta pompa jest na zewnątrz przy ścianie domu i przy rurce która wyprowadza wodę na ogród. M ją dołożył w uzgodnieniu z Panem od nawodnienia. Jest podłączona do prądu i ma guzik start.
Zwykle jest w trybie czuwania i zaczyna działać kiedy w nocy rusza nawodnienie trawnika.
Jak robię Tetris albo coś sadzę i z węża podlewam to ja wyłączam bo jest bardzo wysokie ciśnienie że pistolet z opcją prysznica mi dziury w ziemi robi .

Co do kamienia i ścieżki to będzie jasny szary taki jak w przedogródku tylko drobnej frakcji. Tzw kora kamienna .
Na wyciąganie krawężnika nie ma szans bo mocno zabetonowany i brak na to sił fizycznych.
Twoja pomoc w decyzji dzięki wizualizacjom jest nieoceniona. Dziewczyny i chyba Marcin tu jednym chórem odradzali czarny kamień.
Bardzo Ci dziękuję .
Zrobię foto i jak jeszcze znajdziesz czas to zrobisz projekt z szarym kamykiem.
Chodzi mi po głowie pomalowanie krawężnika na czarno . I być może stanie tu więcej donic pod ścianą.

Dziękuję jeszcze raz ❤️❤️❤️
Monia81 09:54, 21 maj 2026

Nadrabiam Lidziu u Ciebie, zrobiłam sobie przy kawie spacerek, gęsto, bujnie i zielono czytam właśnie, że decyzja podjęta co do tego kawałka dobrze, że tego ciemnego żwirku nie będzie, ciemno by było, takie wizualizacje pomagają na pewno w podjęciu decyzji.
Patrycja_KG_Lu 08:42, 22 maj 2026

Dwie foteczki, o które prosiłaś. Wykadrowałam tą korę kamienną, ale dość się rozmazuje zdjęcie i potem ciężko w wizualizacji kolor i kształt złapać. Nie wiem też jak mocno drobniejszą frakcje chcesz. Może ten krawężnik nie byłby do usunięcia a do zakrycia kamyczkami?

Wersja, o którą nie prosiłaś, ale podrzucam

P.S. Same kamyczki nie dają takiego efektu jak z płytami.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
LIDKA 08:47, 22 maj 2026

Patrycja cuda potrafisz
Dziękuję .
mrokasia 08:54, 22 maj 2026

Ta wizka z płytami w żwirku boska!!!
Judith 09:25, 22 maj 2026

No i to rozwiązanie z płytami w żwirku to to, co proponowałam na samym początku
Super!
LIDKA 09:47, 22 maj 2026

M się podoba pomysł płyt . Zaczynamy się rozglądać za towarem. Realizacja w najbliższych tyg . Przypominam tylko że to dotyczy północnej strony domu tam gdzie rodki
Roocika 10:46, 22 maj 2026

O fajne wizki. Podoba mi się
Angelika95 11:51, 22 maj 2026

Wizualizacja z płytami w jasnym żwirku genialna. Najładniej jak krawężnik zasypany kamykami
Angelika95 11:52, 22 maj 2026

Lidko, błagam odpowiedz mi na moje pytanie co ile masz posadzone buki i czy to są buki kolumnowe? Bo jutro mój wielki shopping i potrzebuję tej informacji bardzo bardzo