Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:51, 29 sie 2025

Miskantowo napisał(a)

Mój teść przed przybyciem do domu kudłatego domownika zrobił na kartce listę zasad…
Dluga byla.

Pierwsze co zrobił Dyzio po przyjeździe do nowego domu (no pierwsza była kałuza) to zjedzenie kartki, na której była ta lista. To był najlepszy komentarz bo po wielu punktach czego poes nie może robić, pojawił sie jeden, psu wolno wszystko.

Po dwóch tygodniach z rosnącym niedowierzaniem patrzyłam jak ojciec mojego M wstawia na kuchenkę garnuszek z wodą i …ustawia na nim miskę.
Podgrzewał ma jedzonko. Na parze…
Pomyślalam wtedy z przerażeniem, ze to może być dziedziczne.
Jest…

Rozpuszcza nasze psy do granic mozliwosci.
W dodatku…nastawia je przeciwko głosowi rozsądku (o mnie pisze )
Kiedy próbuję ogarnąć te psiska i Małżona , od razu slyszę jak pólglosem mowi do Felki: „Wiesz, ja bym ci pozwolił ale ONA przyjechała i mowi nie…”

Listy zasad nie mamy ale chcemy go nauczyć co nieco. M ma teraz czas na to. Kiedyś dzieci były małe i nie było szans nauczyć psa spania na jego posłaniu i tym potrzebnych rzeczy.
Albo nie skakania na gości.
Pożyjemy i zobaczymy jak to będzie.
Kordina 21:57, 29 sie 2025

Fajne, że M dostał w prezencie takiego terapeutę jak Franio najlepszego dla Was
ajka 05:51, 30 sie 2025

LIDKA napisał(a)

Jaki słodziak! Gratuluję, na pewno Franio da wam dużo radości. Zdrowia dla męża.
ajka 05:58, 30 sie 2025

Dereniowa

Muszę zacytować, bo bardzo mi się to miejsce podoba ♥️♥️♥️ Gaura pięknie u ciebie rośnie, u mnie słabo, a szkoda.
Kasiapod 07:41, 30 sie 2025

Kortowa szybko się zagęściła, a gaury jakie olbrzymy porosły, w takiej masie dają efekt Ja w tym roku kupiłam 4 z czego 1 mi wypadła, zauważyłam że kot sąsiadki przyczynił się, ponieważ legowisko sobie robił ehh
Super piesio
Patrycja_KG_Lu 07:50, 30 sie 2025

Kwitnąco, kwitnąco u Ciebie Lidka. Sporo kolorów, hortki mimo przesadzania mają sporo kwiatów. Czy mogłabyś mi zrobić zdjęcia w zbliżeniu Polar Bear? Chodzi mi o kolor łodygi, liście i kwiat? Mam kupione 6 na rabatę bordowo-białą i mam wrażenie, że ani jedna to Polar Bear.

Czy mogłabyś też napisać trochę o drewutni i zrobić zdjęcia? Ile rzędów drewna mieści, jaki ma wymiar, jaki daszek i jak zamontowana do podłoża?
LIDKA 17:18, 30 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kwitnąco, kwitnąco u Ciebie Lidka. Sporo kolorów, hortki mimo przesadzania mają sporo kwiatów. Czy mogłabyś mi zrobić zdjęcia w zbliżeniu Polar Bear? Chodzi mi o kolor łodygi, liście i kwiat? Mam kupione 6 na rabatę bordowo-białą i mam wrażenie, że ani jedna to Polar Bear.

Czy mogłabyś też napisać trochę o drewutni i zrobić zdjęcia? Ile rzędów drewna mieści, jaki ma wymiar, jaki daszek i jak zamontowana do podłoża?

Patrycja
Polar bear mam krzaki od 2022 i 2024. Te starsze są trochę wyższe ale były przesadzane i są tak do uda. Młodsze niewiele niższe i mają mniejsze kwiaty.
Moje doświadczenie mi mówi że przesadzanie hortensji cofa je we wzroście co najmniej o rok.

Natomiast drewutnia: M wykorzystał belki i kantówki -resztki- z dachu. Belki są grube chyba 15x 15 cm i kantówki 7x7.

Nie było planów i rysunku. Po prostu ułożył sobie chyba 3 palety euro równo na ziemi i wzdłuż płota i nad nimi budował. Te belki są wbite do ziemi na kotwach. Jest ich 6.
Tylna ściana drewutni to nasz betonowy płot. Wysoka jest na ok 2 m bo takie mieliśmy belki.
Drewna się mieści 3 rzędy.
Dach to na końcu budowy zmierzył co wyszło i zamówił blachę w mrówce. Była już docięta. Daszek ma spadek lekki do tyłu.
W domku ogrodnika na podłodze mam podłogę z 2 palet.
Trzymam tam szpadle grabie taczkę itd.
Pod drewutnią mieszka jeż. Wiemy o tym od 2 dni bo go Franio wyniuchał.
LIDKA 18:50, 30 sie 2025

Patrycja
Najpierw powstała drewutnia na 4 słupkach a potem mążdostawił 2 słupy i powstał schowek szumnie zwany domkiem ogrodnika.
LIDKA 18:57, 30 sie 2025

Kasiapod napisał(a)
Kortowa szybko się zagęściła, a gaury jakie olbrzymy porosły, w takiej masie dają efekt Ja w tym roku kupiłam 4 z czego 1 mi wypadła, zauważyłam że kot sąsiadki przyczynił się, ponieważ legowisko sobie robił ehh
Super piesio

Kasia gaury dają się ukorzenić z patyków w wodzie szybko. Mam białe i dobrze zimowały. Kiedyś te różowe mi zgineły po zimie. Teraz je ukorzeniłam z podkradzionych patyków i zobaczę jak przeżyją zimę. Te różowe są śliczne bo mają ciemne łodyżki i krzaczki są gęste i nabite. Białe to olbrzymki.
LIDKA 19:23, 30 sie 2025

ajka napisał(a)

Muszę zacytować, bo bardzo mi się to miejsce podoba ♥️♥️♥️ Gaura pięknie u ciebie rośnie, u mnie słabo, a szkoda.

A dziękuje
Gaury t moje tegoroczne zaskoczenie , frajda i odkrycie.