Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 08:02, 18 wrz 2025

Ulina napisał(a)
Gaura zdobi najlepiej, pobija wszystko. U mnie też wysuwa się jako top nr 1 jako wypełniacz. Jest lekka, zdobna, łatwa do usunięcia z nadmiaru w delikatnym zestawieniu polecam też werbenę bampton. Słyszałam też o jakieś mini patagońskiej.

Werben innych poza patagonką to nie mam. Natomiast gaura to top of the top. Nie podlewam, bujna i kwitnie od wiosny do mrozów. Jedną zimę przetrwała. Teraz eksperymentuje z różową. Ona niższa i zwarte krzaczki. Jeśli przeżyje zimę to będę ją też mnożyć.

Ula ♥️
Judith 08:12, 18 wrz 2025

LIDKA napisał(a)

Judith,
To chyba Ty zaproponowałaś ścieżkę po skosie. ♥️♥️♥️

Nie, moja propozycja to był ogród w ogrodzie - 4 różne, ale równej wielkości rabaty oddzielone ścieżkami brukowymi, a w środku, na ich przecięciu - placyk z ławeczką .
Patrycja_KG_Lu 08:56, 18 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Myślę o nowej rabacie. Troche roślin mam. Myślę jak posadzić drzewa pisardi i magnolię, tak żeby jakoś pasowały do sąsiednich rabat.

Rabata prostokątna 10/15m
Myśle podzielić ją ścieżką po skosie tak by powstały 2 trójkąty.

Nie umiem rysować i to teraz mój ból.

Nie doceniasz się Lidka. Pomysł z trójkątami był Twój a potem pierwszy rysunek Ci Juzia zrobiła, a ja drugi w tej wersji kształtów
pestka56 10:27, 18 wrz 2025

Ja jestem ciekawa jak kortowa będzie wyglądała za 2-3 lata. U mnie to taki czas, gdy widzę czy dobrze obsadziłam, czy też przesadzam i ile przesadzam.
Nie wiem jak to z bliska u ciebie wygląda. Zdjęcia zawsze przekłamują odległości. Nie obawiasz się, że jedna ścieżka dzieląca kortową to zbyt mało? Mam 2 rabaty o dużych szerokościach. Różanka mnie pokonała. Tam nie zrobiłam ścieżek i wejście pomiędzy róże prędko okazało się katorgą. Drugą rabatę z kilkoma wysokimi trawami, seleriami i bylinami przedzieliłam jedną ścieżką i okazało się to zbyt mało. Na szczęście seslerie sadzone po kilka i kilkanaście sztuk pozwalają dostać się do środka nasadzeń z innych stron, ale nie jest to wygodne.

Gaura wygląda świetnie
Agatorek 15:57, 18 wrz 2025

LIDKA napisał(a)

Judith,
To chyba Ty zaproponowałaś ścieżkę po skosie. ♥️♥️♥️

W pierwszej wersji projektów byłoby za dużo ścieżek i małych kwadracikowych rabatek.

Mi w duszy grają duże pełne i bujne rabaty głównie bylinowe w uporządkowanych i eleganckich ramach. Mam bardzo mało krzewów czy iglaczków (no...poza tujami)

Jakbym teraz kupowała ziemię pod dom to bym chciała działkę ze 3 tys metrów. I byłoby kilka takich wielkich rabat. Ale cieszę się z tego co mam i już nie będzie zmian.

A kto by to ogarniał?

Ja na pewno wiem, że w nowym ogrodzie będzie mniej rabat niż tutaj . Bo fajnie jest zakładać nowe rabaty i sadzić rośliny, ale później jeszcze trzeba mieć czas na pielęgnację. A w tym roku zupełnie tego nie ogarniam.

Kortowa przepiękna ❤️
LIDKA 20:44, 18 wrz 2025

pestka56 napisał(a)
Ja jestem ciekawa jak kortowa będzie wyglądała za 2-3 lata. U mnie to taki czas, gdy widzę czy dobrze obsadziłam, czy też przesadzam i ile przesadzam.
Nie wiem jak to z bliska u ciebie wygląda. Zdjęcia zawsze przekłamują odległości. Nie obawiasz się, że jedna ścieżka dzieląca kortową to zbyt mało? Mam 2 rabaty o dużych szerokościach. Różanka mnie pokonała. Tam nie zrobiłam ścieżek i wejście pomiędzy róże prędko okazało się katorgą. Drugą rabatę z kilkoma wysokimi trawami, seleriami i bylinami przedzieliłam jedną ścieżką i okazało się to zbyt mało. Na szczęście seslerie sadzone po kilka i kilkanaście sztuk pozwalają dostać się do środka nasadzeń z innych stron, ale nie jest to wygodne.

Gaura wygląda świetnie

Też jestem ciekawa Kasia.
Liczę że róże uda mi się wysoko poprowadzić żeby dobrze było je widać. Rosną za podwójną obwódką i sięgne z brzegu od trawnika żeby podlać czy przyciąć.
I że drzewka będzie lepiej widać.
Że pergola obrosnie różami bo mąż mi dogaduje że ciągle pusta jeszcze a mamy ją 5 lat.
Będą jeszcze roszady w bylinach bo już mniej więcej widać co dobrze rośnie a co nie.
Gaury, różnych szałwi, i różnych przetaczników i jeżówek będzie więcej. Prawdopodobnie piwoni też.

Ograniczę kosaćce bo roczne kępy wyglądają jak czteroletnie na piachu u siostry a mam ich tu kilkanaście.
Nie wiem też czy zostanie miscant Red schief bo też za szeroki będzie a też ich 10 posadziłam.

Nie sprawdza się ożanka, turzyca raureif i ptasie łapki, czyśce humelo i odętka. Niektóre za niskie inne za sucho mają.

Jedną ścieżka starczy. Ma być gęsto i kwitnąco. To tylko 150 m2. ♥️♥️♥️ I pomyślec że mi się kiedyś wydawało że to olbrzymia rabata jest.
LIDKA 20:44, 18 wrz 2025

pestka56 napisał(a)

Gaura wygląda świetnie

Kasia pokaż te różankę pls .
pestka56 16:36, 19 wrz 2025

Zajrzyj na Pinterest pod linka https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-roses-in-my-garden/
Tam jest trochę zdjęć ogólnych różanki z poprzednich lat. Aktualnych z tego roku nie ma, bo wygląda tragicznie – róże przerośnięte jeżówkami purpurowymi to koszmar. One się tu wsiały z sasiedniej rabaty, gdzie im chyba nie pasowało, bo prawie zniknęły. Wszystko na różance do wykopania i jeżówki do usunięcia. Ale nie dam rady tego zrobić tej jesieni.
ajka 22:40, 20 wrz 2025

Ja też zachwycam się kortową, po raz kolejny. Gaura pięknie teraz uzupełnia rabatę.
nicol21 22:43, 20 wrz 2025

Kortenowa rewelka!!!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies