Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 13:17, 22 mar 2026

Sonka napisał(a)
Lidka, czy to Ty zrobiłaś oszklenie tarasu?

Nie
Mam tylko taką pergole zadaszającą. Te lamelki na dachu można otworzyć. Pergola z gotowców 3/4.
Oszklenie ma Tarcia
LIDKA 13:20, 22 mar 2026

Narsilia napisał(a)
Jejku mi też wieczna na życie brakuje czasu , praca , ogarnianie wokół domu i domu i młody ale w sumie nie mam na co narzekać jedno dziecko tyle że mąż ciągle w robicie 6 dni w tygodniu i wszystko ja, ale ostatnio już przeżywam kryzys że tak chciałam wrócić do pracy po urodzeniu dziecka bo do ludzi trzeba i ogólnie a teraz jestem wiecznie tydzień że wszystkim do tyłu a jeszcze jakieś zajęcia dla dziecka dochodzą ,lekarze , jak się zbierze jakieś załatwianie spraw poza tymi obowiązkowymi rachunkami to już boże uchowaj doby ,tygodnia brakuje .
A naprawdę nie jestem pedantka , dla siebie nic nie robię , a na ogródek też czadu coraz mniej ,
Uff to ponarzekalam jakoś mi lżej

Znam ten ból. Mój M wziąl na siebie utrzymanie nas a potem budowę i dużo i daleko pracował. Chłopakom na pewno go brakowało w pewnym momencie, resztę naszego życia ogarniała sama. Oj czasem to ciężko było. Jemu też. Ale jakoś przetrwaliśmy razem 30 lat.
Sonka 15:36, 22 mar 2026

Dziękuję Lidka, zajrzę do niej, jest tyle podobnych ników na forum.
LIDKA 21:05, 22 mar 2026

Napisałam się i mi wcielo. No więc jeszcze raz.

Posadziłam 8 róż a trzem zmieniłam miejsce. Rok w ziemi ale korzenie miały pokaźne. Te 3 bardziej mnie zmęczyły niż te 8 nowych.

Przespacerowałam się po ogrodzie. Ciepło było aż chce się żyć.

Grujecznik mnie martwił całe zeszłe lato.
Ale żyje

Chyba będę mieć siewki ciemiernika

Miodunki niemal bez liści ale śpieszą się z kwiatuszkami

Przebiśniegi nadal ładne. Maluszki takie a zwracają uwagę z daleka

Nie spodziewałam się kwitnienia turzycy rauraifa.

Miniaturowe żonkile których nasadziłam zeszłej wiosny też już ładnie wychodzą

Kwitną pierwiosnki a hiacynty się szukują

.
Róze puszczają listki

Nowy lilak w listkach i ma pąki. Wiosna na całego.

Widziałam już bociany w okolicy ale nasze sąsiedzkie nie wróciły jeszcze. Czekam z ciekawością.
TAR 21:18, 22 mar 2026

LIDKA napisał(a)

Tak się mówi. A jak mogłam rok siedzieć w chacie i brać kasę z zusu na zasiłku rehabilitacyjnym to wytrzymałam 6 m-cy chorobowego i 4 m-ce zasiłku. Babki w zus wzięły mnie za wariatkę jak poszłam zrezygnować z zasiłku w dniu którym przyszła decyzja orzecznika o kolejnych 8 mcach.

Siedzenie w pustym domu bo dzieci dorosłe a chłop w delegacji bardzo mi się nużyło i chciałam do ludzi.

Lidzia ja do perfekcji mam opanowane korzystanie z zycia bez roboty. Uwielbiam i zawsze znajde sobie cos czym sie zajme. Lubie tez zwyczajnie sie pobyczyc, poleżakowac, gotowac, poczytac ksiazke, zajac sie piesiakami, no mam co robic . Lubie tez budowac domy, moglabym to ludziom robic zawodowo
TAR 21:19, 22 mar 2026

Lidzia ty juz sadzisz a ja dopiero ogarnelam pobojowicho po zimie super.
Monia81 07:54, 23 mar 2026

To u mnie podobnie jak u Tarci, jeszcze nawet nie ogarnęłam bajzlu w ogrodzie, a tu już sadzenie muszę zobaczyć czy u mnie miodunka się pokazała, w zeszłym sezonie ją przesadziłam i nie wiem czy przeżyła, no ale na starym miejscu na pewno by nie dała rady. U Ciebie Lidziu przebiśniegi cieszą kępkami u mnie coś nie chcą...
Patrycja_KG_Lu 08:40, 24 mar 2026

U mnie w miejscowości bociany pojawiły się kilka dni temu na gnieździe. Jak je zobaczyłam to od razu pomyślałam kiedy Agatka i Jacek pojawią się u Ciebie.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Wiaan 09:10, 24 mar 2026

LIDKA napisał(a)

Nie spodziewałam się kwitnienia turzycy rauraifa.

Tak ona kwitnie, ponoć wyskubanie kwiatostanów wpływa pozytywnie na jakość kępy. Ja mam tych traw bardzo dużo i mi się nie chce tego robić
Agatorek 09:53, 26 mar 2026

Ja też nic nie robię turzycom Raureif. I są ładne, także nie będę się bawić.