Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

TAR 13:31, 27 kwi 2026

Zrobila bym tam sciezke zamiast trawnika a pomiedzy płytami mech albo cos innego zielonego co zadarni, moze byc karmnik, macierzanka, pragnia. Ściezka z plyt kamiennych albo z kompozytu. Pomysl ze sztuczna trawa w tym miejscu rowniez nie jest zly, to kawaleczek. Tylko licz sie z tym, ze przy chodzeniu sciezka sie wydepcze i juz tak ladnie to nie wyglada nawet taka z dluzszym wlosem (wiem bo mialam tak na wynajetym) Lepszy wlos krotki a gęsty.

Ja mam obecnie w kilku miejscach trawe sztuczna: w rynience bramy wjazdowej, latwiej sie sprzata niz jak mialam kamyczki. Mam tez pomiedzy skrzyniami warzywnymi. Rozkladam tez jak robie jakas impreze w lasku. A z kawalkow mam porobione wycieraczki na tarasie przy wejsciu do domu
LIDKA 22:33, 27 kwi 2026

TAR napisał(a)
Zrobila bym tam sciezke zamiast trawnika a pomiedzy płytami mech albo cos innego zielonego co zadarni, moze byc karmnik, macierzanka, pragnia. Ściezka z plyt kamiennych albo z kompozytu. Pomysl ze sztuczna trawa w tym miejscu rowniez nie jest zly, to kawaleczek. Tylko licz sie z tym, ze przy chodzeniu sciezka sie wydepcze i juz tak ladnie to nie wyglada nawet taka z dluzszym wlosem (wiem bo mialam tak na wynajetym) Lepszy wlos krotki a gęsty.

Ja mam obecnie w kilku miejscach trawe sztuczna: w rynience bramy wjazdowej, latwiej sie sprzata niz jak mialam kamyczki. Mam tez pomiedzy skrzyniami warzywnymi. Rozkładam tez jak robie jakas impreze w lasku. A z kawalkow mam porobione wycieraczki na tarasie przy wejsciu do domu

Tarcia chyba Ty jedna mnie rozumiesz z tą trawą. Dziś wpadłam na pomysł żeby to wysypać czarnym kamieniem.
Kuzyn ma bazalt zamiast kostki i mi się bardzo podoba. Kolor by pasował. Woda by przechodziła i mogłabym koło tarasu na stałe leżanki postawić.
Zabierałabym tylko z nich poduszki bo mam te udające rattan.

Mąż się stanowczo sprzeciwia trawie.
Ale dużej rabaty też nie chciał i bronił trawnika jak lew.
LIDKA 00:11, 28 kwi 2026

Natyrałam się , zdjęć nie zrobiłam i nie skończyłam ciąć cisów i lawendy.
Może po robocie w tyg mi się uda.

Za to zrobiłam jakieś pierdołki spoza listy np posadziłam superunie do skrzyneczki i zawiesiłam na drewutni.
Uporządkowałem doniczki z roślinami bo już je miałam w 3 miejscach. Powodują wrażenie bajzlu takie porozstawiane.
I całkiem sporo zrobiłam przesadzanek.

Gaury wszystkie żyją i to będzie ich 3 sezon. Magnolia zjedzona przez psiura wypuszcza od dołu. Muszę jej jakieś patyki ochronne zrobić. Posadziłam dziś kolejną. Mam Susan, stelate i nn.
To maluch z marketu ale co tam. Ogród uczy cierpliwości.

Dużo czasu dziś spędziłam na podlewaniu i pieleniu.
Susza jest okropna. 3 godziny dziś kroplowały się tuje. Wodę lalam pod róze. Docinki zrobiłam solidne i podlewałam bo słabo mi ruszaja tegoroczne z gołym korzeniem.

Tamta wiosną była bardziej mokra bo padało co parę dni. A teraz od zimy 1 solidny deszcz.
ewsyg 00:17, 28 kwi 2026

Bardzo spodobał mi się pomysł Tarci że sztuczną trawą między skrzyniami warzywnymi.
LIDKA 00:25, 28 kwi 2026

ewsyg napisał(a)
Bardzo spodobał mi się pomysł Tarci że sztuczną trawą między skrzyniami warzywnymi.

Teraz te trawy fajnie wyglądają. Można je nawet piaskować po położeniu.
TAR 16:25, 28 kwi 2026

Czarny bazalt bym odpuscila. Ladnie wyglda pierwsze dwa sezony. Serio, juz lepsza ta sztuczna trawa. Nawet wygodniej po tym chodzic jak po ostrym bazalcie, a bedziesz chciala tam postawic lezanke parasol i zrobic kacik wypoczynkowy. Rob co ci podpowiada intuicja. Nie ogladaj sie na innych. Na pewno nie bedzie to brzydko wygladac. Masz taki duzy ogrod, ze jak kawalek zrobisz sobie sztucznej dla ulatwienia zycia to tragedii nie bedzie
TAR 16:26, 28 kwi 2026

ewsyg napisał(a)

Bo to jest wygodniejsze niz kamyczki czy płyty. Mozna zamiesc, odkurzyc, przeplukac. Ja pod spodem mam jeszcze siatke na krety bo mi diabły wychodzily przy skrzyniach.
Ichigo 17:17, 28 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Natyrałam się , zdjęć nie zrobiłam i nie skończyłam ciąć cisów i lawendy.
Może po robocie w tyg mi się uda.

Za to zrobiłam jakieś pierdołki spoza listy np posadziłam superunie do skrzyneczki i zawiesiłam na drewutni.
Uporządkowałem doniczki z roślinami bo już je miałam w 3 miejscach. Powodują wrażenie bajzlu takie porozstawiane.
I całkiem sporo zrobiłam przesadzanek.

Gaury wszystkie żyją i to będzie ich 3 sezon. Magnolia zjedzona przez psiura wypuszcza od dołu. Muszę jej jakieś patyki ochronne zrobić. Posadziłam dziś kolejną. Mam Susan, stelate i nn.
To maluch z marketu ale co tam. Ogród uczy cierpliwości.

Dużo czasu dziś spędziłam na podlewaniu i pieleniu.
Susza jest okropna. 3 godziny dziś kroplowały się tuje. Wodę lalam pod róze. Docinki zrobiłam solidne i podlewałam bo słabo mi ruszaja tegoroczne z gołym korzeniem.

Tamta wiosną była bardziej mokra bo padało co parę dni. A teraz od zimy 1 solidny deszcz.
To się faktycznie narobiłaś. Też muszę w końcu wziąć się za pielenie, bo chwasty już mnie powoli zarastają. Tam, gdzie nie zdążyłam położyć kory, rosną jak szalone. Brak wody im nie przeszkadza.
Kto by pomyślał, że po tak śnieżnej i mokrej zimie przyjdzie nam wiosną znowu susza.