Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Gruszka_na_w... 21:39, 25 kwi 2026

Będzie trochę rozkminek z tą ścieżką przy rodkach.
Pierwszą moją myślą był pomysł przedstawiony przez April, czyli trawnik z mikrokoniczyną, a drugą coś takiego jak jest u Mrokasi. Najzwyklejsze betonowe kwadratowe płyty, a po bokach rośliny cieniolubne: hosty, bergenie, runianka. Liście roślin przykryłyby ten krawężnik opaski.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:40, 25 kwi 2026

Za wszystkie głosy w sprawie ścieżki dziękuje

Ja myślałam nad tą sztuczną trawą bo to by najmniej kosztowało roboty. Przyszła by bela na wymiar do rozłożenia i juz. Wcześniej byśmy te trawkę marną skosili na zero. Natchneła mnie nasza koleżanka z forum Darecka. Teraz te trawy są ładne i bym kupiła porzadną. Z długim włosiem.

Bardzo mi się spodobała inspiracja Patrycji z roślinami. Pomysł Marcina też jednak bym go modyfikowała do linii prostych. Jednak ja tu potrzebuje ścieżki bo ciągam tu węża rodkom i aż do przedogródka. Węża ok 35-40 M długości.
Do tarasu przed domem podlewać donice. I wąż by mi mógł łamac i niszczyć.
CAdem tędy też przychodzą goście na taras.
Końce tego trawnika mają ciut slońca rano i po południu. Trawa tu znacznie lepsza przy końcach.
Musiałyby być tu rośliny inne niż wzdłuż ściany domu.

Sam żwirek chyba odpada bo Gosia dobrze pisze że byłaby ścieżka z krawężnikiem.

Na razie myślimy z M i jeszcze nic nie postanowione. Zawsze w takich sprawach mogę na Was polegać.
Mrokasia i Gosia Margo mają takie cieniste ścieżki i są bardzo ładne.
LIDKA 21:42, 25 kwi 2026

Angelika95 napisał(a)
Lidka, czy jeśli mojej gaury jeszcze nie widać to znaczy, że przemarzła? Czy jest jeszcze jakaś szansa?

Angelika zajrzy w środek kępy z bliska. Może tam już tli się mikro życie. Gaura bardziej majowa jest i jeszcze poczekaj.
LIDKA 21:44, 25 kwi 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Będzie trochę rozkminek z tą ścieżką przy rodkach.
Pierwszą moją myślą był pomysł przedstawiony przez April, czyli trawnik z mikrokoniczyną, a drugą coś takiego jak jest u Mrokasi. Najzwyklejsze betonowe kwadratowe płyty, a po bokach rośliny cieniolubne: hosty, bergenie, runianka. Liście roślin przykryłyby ten krawężnik opaski.

Mrokasi i Margo ścieżki mi się podobają. Takie cieniste , tajemnicze. Tylko zimą byliny zanikną i pusto będzie a ja to miejsce z salonu widzę.
Dalej rozmyślam.

Hania mój M nie chce mikrokoniczyny bo się boi że się nasieje na resztę trawnika.
ewsyg 22:10, 25 kwi 2026

Ja bym poszerzyła ścieżkę żwirową i na reszcie posadziłabym rumiankę japońską. Ona fajnie zadarnia i jest zimozielone.