Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Patrycja_KG_Lu 12:35, 26 kwi 2026

LIDKA napisał(a)

Mrokasi i Margo ścieżki mi się podobają. Takie cieniste , tajemnicze. Tylko zimą byliny zanikną i pusto będzie a ja to miejsce z salonu widzę.
Dalej rozmyślam.

Hania mój M nie chce mikrokoniczyny bo się boi że się nasieje na resztę trawnika.

Jak pryskacie trawnik to mikrokoniczyna by umarła przez to. A jak nie pryskacie to wtedy żyje, ale pojawiają się w trawie chwasty i albo trzeba to zaakceptować albo wyrywać ręcznie.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
LIDKA 21:30, 26 kwi 2026

Marcin89 napisał(a)
To jest tu metoda na to. Zrobić pas z jednej rośliny zadarniającej i nie pozwalać mu iść poza obrys. Zachowasz wtedy ten porządek. A może takiej runiance wąż ogrodowy nic nie zrobi? Zachowasz swobodne przejście przecież.

[/quote

Nie chce mi się w takie coś bawić. Już mam bodziszki które próbóje utrzymać w jako takich kępach. O ścieżce dalej myśle.
LIDKA 21:31, 26 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak pryskacie trawnik to mikrokoniczyna by umarła przez to. A jak nie pryskacie to wtedy żyje, ale pojawiają się w trawie chwasty i albo trzeba to zaakceptować albo wyrywać ręcznie.

Mikrokoniczyna nie przejdzie . Raz już nawet nasiona zamówilam. M chce trawnik na Wembley albo wcale.
LIDKA 21:33, 26 kwi 2026

Joann napisał(a)

A to listy wiosennej nie było? Niemożliw! cielas już lawendy czy pierwsze cięcie po zimie? U mnie dopiero ruszają, ale marnie startują. Widać suche badyle i straszą.

Wiosennej listy nie było za to był urlop na ogród i 3.5 dnia sprzątania i cięcia.
Lawenda cięta końcem lata, kilka tyg była ładna a teraz jakby sucha albo zmarznięta.
U mnie lawenda nie jest długowieczna raczej z powodu gliny. Jutro obetne i zobaczymy.
LIDKA 21:45, 26 kwi 2026

Dziś przespałam po południe , wczoraj byłam u koleżanki,
Jutro wolne i jakby jakby się udało zrobić ogródkowe plany to majówka będzie do tarasowania i na gości będzie dużo czasu.

Więc lista.
1.Posadzić i przesadzić po 2 róże, oraz zrobić docinkę brzydkich pędów.
2.Posadzić judaszowca eternala na miejscu po tulipanowcu.
3.posadzić 2 cisy na dawnej różance
4.obciąć lawendę,
5.Obciąć cisy na kulki na kortowej
6 zabrać się za hosty pod tujami.
7 plewienie na kortowej
8.Resztę żonkili z doniczek wsadzić na rabatki.

I jak starczy czasu to zacznę kłaść linie królujące. W pierwszej kolejności pójda na
rabaty wzdłuż żywopłotu. Hortensje i Rodki się ucieszą.

Chyba muszę znaleźc sobie nowego dostawcę kory bo mój dotychczasowy jakiś zawodny się zrobił. Czekam już od początku marca i nie dojechał. I kontakt jakiś słaby.

Pobudka o 7.00 Ciepłe ciuchy , kawa i siup do ogrodu bo w międzyczasie trzeba do miasteczka skoczyć kreacje komunijna odebrać. Portki były już zwykle za długie
Polon 21:56, 26 kwi 2026

Lista zacna

Ciekawe co w sprawie ścieżki zdecydujesz.
mrokasia 22:26, 26 kwi 2026

Zazdroszczę Ci tego wolnego . Ja w ten weekend nic w ogrodzie nie zrobiłam. Po pierwsze zimno i wiało jak diabli a po drugie włóczyliśmy się z eMem po szpitalach. Ale następny weekend ma być długi i ciepły to nadrobię.

Bardzo jestem ciekawa na co się zdecydujesz w miejscu tego wąskiego trawniczka.
LIDKA 22:31, 26 kwi 2026

Polon napisał(a)
Lista zacna

Ciekawe co w sprawie ścieżki zdecydujesz.

LIDKA 22:34, 26 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
Zazdroszczę Ci tego wolnego . Ja w ten weekend nic w ogrodzie nie zrobiłam. Po pierwsze zimno i wiało jak diabli a po drugie włóczyliśmy się z eMem po szpitalach. Ale następny weekend ma być długi i ciepły to nadrobię.

Bardzo jestem ciekawa na co się zdecydujesz w miejscu tego wąskiego trawniczka.

Kasia ja wczoraj i dziś byłam w pracy. Miałam popołudnia wolne ale przebumelowałam bez ogrodowania. Stąd jutro wolne.
Jeszcze nie wiem co zrobimy.
Narsilia 04:06, 27 kwi 2026

No ładna lista trzymam kciuki aby wszystko się udało zrobić i pogoda dopisała ,i żeby majówka była spędzona na podziwianiu ogrodu