Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 21:44, 23 kwi 2026

Joku napisał(a)
Może zlikwidujcie ten trawnik? Można fajnie zagospodarować takie przesmyki, np. poszerzając rabatę podsadzając jakąś niską zadarniającą rośliną przed różanecznikami. Problemem mogą być obrzeża nie do ruszenia.
Czytałam że szukasz cebulicy. Mogłabym się podzielić, niezbyt dużą ilością ale ona się sieje jak trafi na dobre miejsce.

Rzeczywiście obrzeża są na betonie.
Jola ja nie chcę tu żadnej rabatki. Jednak widzę ten trawniczek i rodki obok niego z bocznych okien salonu i
Może dlatego tak mnie drażni.

Kosztuje dużo roboty co wiosnę. Za dużo.
LIDKA 21:46, 23 kwi 2026

Joku napisał(a)
Może zlikwidujcie ten trawnik? Można fajnie zagospodarować takie przesmyki, np. poszerzając rabatę podsadzając jakąś niską zadarniającą rośliną przed różanecznikami. Problemem mogą być obrzeża nie do ruszenia.
Czytałam że szukasz cebulicy. Mogłabym się podzielić, niezbyt dużą ilością ale ona się sieje jak trafi na dobre miejsce.

Jola chętnie wezmę cebulice.
Napisze priw.
April 08:09, 24 kwi 2026

Jak chcesz w tym miejscu trawnik to może taki z koniczyną lepiej by sobie poradził?
Patrycja_KG_Lu 09:33, 24 kwi 2026

A kamyczki/płyty/żwirek plus rośliny trochę na nie wchodzące? https://pin.it/4WpbA4VFU
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 09:56, 24 kwi 2026

Lidka, chodziło mi o żwirową ścieżkę i wylewające się rośliny. Nawet bez płyt, sam żwirek. I wbrew pozorom nie musi być na prosto ścieżka, tylko falującą między hostami, bodziszkami, paprociami itd.

Patrycja dała super pomysł
Judith 10:50, 24 kwi 2026

Lidka, skoro masz tutaj obrzeża na betonie i nie chcesz ich ruszać ani nie chcesz rabaty, to może zbliżone kolorem do kostki płyty betonowe (takie mniej więcej 20cmx80cm) ułożone w żwirku w odległości od siebie jednego kroku, a wszystko w granicach wyznaczonych przez obrzeża z prawej i lewej strony?
Pasowałoby to do Twojego ogrodu, byłoby elegancko, a jednocześnie płyty dawałyby wrażenie poszerzenia tej ścieżki.
Coroczna walka o taki wąski pasek trawy też jest IMO niepotzrebna.
Polon 11:26, 24 kwi 2026

Lidka, ta sztuczna trawa … no przy tak idealnym trawniku w pozostałej części ogrodu będzie … no taki zonk

Płyty daj zielone , to nie będzie widać, że zielenieją

Tam taka ścieżka z płyt bardzo dobrze by się wpasowała. Sama żwirowa chyba mniej, bo skoro obok jest opaska ze żwirem, to wyszłoby jak ścieżka żwirowa z krawężnikiem przez środek.
Marcin89 11:53, 24 kwi 2026

Polon napisał(a)
Lidka, ta sztuczna trawa … no przy tak idealnym trawniku w pozostałej części ogrodu będzie … no taki zonk

Płyty daj zielone , to nie będzie widać, że zielenieją

Tam taka ścieżka z płyt bardzo dobrze by się wparowała. Sama żwirowa chyba mniej, bo skoro obok jest opaska ze żwirem, to wyszłoby jak ścieżka żwirowa z krawężnikiem przez środek.
A ja wówczas bym posadził hakone, bodziszki, funkie, które były by w ścieżce, a przykryły by obrzeża przy domu i w stronę thuji. Złagodziły by te proste granice. Z płytami jeszcze lepiej
Kordina 22:19, 24 kwi 2026

Marcin, ale Lidzia lubi konkretne linie proste geometrycznie
Angelika95 20:48, 25 kwi 2026

Lidka, czy jeśli mojej gaury jeszcze nie widać to znaczy, że przemarzła? Czy jest jeszcze jakaś szansa?